image
 |  4 13 Вересня 2022 | 16:13

Житло у Волинській області: порівняння цін на квартири на вторинному ринку в Луцьку та області

Волинь, і Луцьк зокрема, — території, котрі прийняли чимало переселенців з початку повномасштабного вторгнення. Велика кількість вимушено переміщених осіб, а також людей, котрі намагалися захистити своїх рідних, відвізши їх до безпечніших областей, стали причиною зростання вартості купівлі вторинної нерухомості. Вплинуло також загальне подорожчання будівельних і оздоблювальних матеріалів. Станом на вересень 2022 року купити квартиру у Луцьку можна за середньою ціною 30 536 грн/м², що еквівалентно 749$.

Купівля вторинного житла в Луцьку й передмісті: яка ситуація зараз

Зараз ситуація на ринку помітно стабілізувалася. Якщо в січні 2022 року середня вартість квадратного метра в Україні становила приблизно 17,6 тис. грн, то в липні цього ж року вона піднялася до 19,1 тис. грн. При цьому повністю мебльоване житло на вторинному ринку нерухомості обійдеться від 23,7 тис. грн/м².

Як стверджують аналітичні дані, доступні в мережі, ціни на житлову нерухомість у Луцьку виросли приблизно на 43%, якщо порівнювати з жовтнем 2021 року. Пропозиція при цьому помітно впала — майже на 75%. Пов’язано це з тим, що багато власників вирішили безкоштовно віддати своє житло родичам або переселенцям. Дехто взагалі відмовився від продажу через нестабільну ситуацію в Україні. Попит на купівлю вторинної нерухомості в Луцьку й області знизився майже на 62%. Особливо в регіонах, котрі межують з Білоруссю.

Що впливає на ціну

На фінальну ціну квадратного метра житлової нерухомості у Волинській області тепер впливають інші фактори, ніж до війни. Так, велику роль відіграє локація. Більшість потенційних покупців прагне охазяйнуватися житлом, котре знаходиться далі від об’єктів критичної інфраструктури:

  • аеропортів;
  • залізничних станцій;
  • великих заводів і підприємств;
  • військових об’єктів.

Популярність мають населені пункти, котрі знаходяться ближче до перетину з Львівською областю. Не менш важливо, аби в пішій доступні функціонували торгові центри й супермаркети, школи й дитячі садочки, лікарні й аптеки. І обов’язково надійне бомбосховище неподалік. Мають попит квартири, котрі межують з лісопарковими зонами.

Найбільша популярність закріпилася за 1- і 2-кімнатними квартирами з площею від 50 до 70 кв. м. Як і раніше, ця категорія складає приблизно 60% попиту на вторинному ринку. Важливу роль відіграє планування. Тепер панорамні вікна не в моді, а у квартирі здебільшого має бути місце, яке відповідає правилу 2-х стін. Останній поверх також впав у ціні, на відміну від середніх (2-5 поверх).

Скільки коштує вторинне житло в Луцьку

Луцьк вирізняється вдалим географічним розташуванням, тож середня вартість квадратного метра не сильно змінилася. Квартира на вторинному ринку нерухомості в центрі Луцька обійдеться приблизно у 28 335 грн/м².

Найдорожчий квадратний метр — у межах 55 мікрорайону, де функціонує величезний торговий центр «ПортCity». Покупців приваблює гарний стан будинків і облаштованість прибудинкової території‎, а також 10-хвилинна піша доступність до центральної частини міста. Недалеко втекли:

  1. Теремно — 34 654 грн/м². Великий мікрорайон з кількома школами й дитячими садками. Вторинній нерухомості в цьому районі віддають перевагу люди, котрі працюють на заводі «Теремно Хліб». Вартість 2-кімнатної квартири в цьому житловому масиві може сягати 41 014 грн/м².
  2. Завокзальне — 31 759 грн/м². Знаходиться у 20 хвилинах пішої ходьби від центру Луцька. На території цього мікрорайону зосереджено чимало лікувальних закладів. Найдорожчий квадратний метр притаманний 3-кімнатним квартирам — 36 244 грн/м².
  3. 33 мікрорайон — 31 759 грн/м². Знаходиться майже на виїзді з міста. Проживають переважно молоді сім’ї з дітьми.
  4. Кічкарівка — 31 229 грн/м². Великий житловий район з кількома водоймами й великими підприємствами.
  5. 40 мікрорайон — 31 107 грн/м². Межує з Луцьким військовим аеродромом. Зараз попит на проживання в цьому місці трохи спав, проте 2-кімнатну квартиру можна купити за 24 217 грн/м².

Середній ціновий сегмент представлений Дубнівським районом (23 768 грн/м²), ГПЗ (26 581 грн/м²), Гнідавою (27 193 грн/м²), Балкою (27 315 грн/м²). Бюджетне житло варто шукати у віддалених районах і передмісті: Старе Місто (16 797 грн/м²), Вишків (17 979 грн/м²).

Вторинне житло у Волинській області

Окрім Луцька, потенційні покупці розглядають ще кілька великих міст для купівлі вторинної житлової нерухомості:

  1. Ковель. Середня вартість квадратного метра в мебльованому й заселеному будинку варіюється від 440 до 750$/м².
  2. Володимир. За квадратний метр вторинного житла доведеться викласти близько 350$.
  3. Нововолинськ. Ціна за житловий об’єкт у цьому населеному пункті становить від 9 до 40 тис. дол.

Квартира в Горохові обійдеться приблизно у 27 тис. дол. (540$/м²). Найменше пропозицій виставлено в населених пунктах біля кордонів з Білоруссю: Камінь-Каширський, Заболоття, Любешів, Ратне. При цьому в Шацьку, який так і залишився осередком активного внутрішнього туризму, житло досі активно продається. Середня ціна за квадратний метр складає близько 580$.

Яка ситуація з орендою квартир у Волинській області

Ціна на оренду квартир у будинках старого житлового фонду зросла приблизно на 20%. Чим далі від кордону, тим вищою вона стала. Зменшилася кількість пропозицій: приблизно на 72-79% залежно від регіону. Зате попит помітно зріс: аж на 70%, якщо порівнювати з жовтнем 2021 року. Пов’язують це з тим, що проживати в Луцьку й інших містах Волинської області дешевше, ніж, наприклад, у Львові, куди відправилася велика хвиля переселенців.

Попри те, що стрімко зростає вартість будівельних і оздоблювальних матеріалів, а також мінімальна заробітна плата, аналітики не прогнозують стрімкого зростання цін на вторинну нерухомість до кінця року. Потенційних покупців не цікавлять витрати девелоперів. Навпаки вони прагнуть розуміти, чи зможуть дозволити собі придбання житла найближчим часом. Якщо ситуація в країні загостриться, можливе поступове зростання цін на житло старого фонду у Волинській області.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити