image
 |  7 22 Жовтня 2021 | 23:31

Журналісти розповіли, як Луцький податківець купив авто за 7 тисяч доларів, яке зазвичай коштує від 37 тисяч

Начальник оперативного управління Головного управління ДФС у Волинській області Ярослав Павлючик перед виходом на пенсію придбав авто преміум-класу «Audi Q7» за 7,3 тисячі доларів, в той час, як його ринкова вартість — від 37 до 60 тисяч доларів.

Інформація про придбання «Audi Q7» 2016-го року випуску зазначена у його повідомленні про суттєві зміни в майновому стані та в електронній декларації перед звільненням, - пише Сила правди.

Транспортний засіб Ярослав Павлючик зареєстрував 22 липня 2021-го року. У поданих до Національного агентства з питань запобігання корупції документах він вказав його вартість — це 200 тисяч гривень, що за курсом на той день становить близько 7,3 тисяч доларів США.

Однак на сайтах із продажу автівок вартість «Audi Q7» 2016-го року випуску коливається від 37 до 60 тисяч доларів.

Придбав це авто посадовець у волинянки Катерини Октисюк. За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, мешканка села Самари Ратнівського району Октисюк Катерина Петрівна до 2019 року була підприємицею та займалася роздрібною торгівлею продуктами харчування та тютюновими виробами.

Судячи з Єдиного державного реєстру декларацій про майно і доходи, вона є родичкою співробітника Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України Івана Октисюка. «Сила правди» зв’язалась із посадовцем, однак, він відмовився від коментаря.

– Я не буду коментувати нічого, що стосується моєї сім’ї, – зазначив Іван Октисюк.

Із запитаннями про те, чи реальна вартість люксового авто вказана у повідомленні до НАЗК, чому вона настільки різниться із ринковою ціною, чи не занижена вона навмисне, аби уникнути зайвих запитань від Національного агентства з питань запобігання корупції та оподаткування, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Ярослава Павлючика. Відповідати на запитання взялася його адвокатка Оксана Комарницька.

– Я уповноважена дати відповіді на ваші запитання. Машина була ним придбана, вона була в поганому стані, вона була поломана, він її ремонтував, тому була така ціна.

– Чи справді він купував її в Катерини Октисюк?

– Звичайно.

– А чи знав він її до того? І як він взагалі знайшов це авто?

– Ну, Луцьк — маленьке місто. Ви ж знаєте, що всі один одного знають, при потребі все можна найти, зі всіма можна зв’язатися. Хтось квартиру продає, хтось машину продає. Всі шукають варіанти.

– А звідки кошти на утримання такого автомобіля?

– На сьогоднішній день він — людина, яка знаходиться на пенсії. Ну звідки кошти? Ну 200 тисяч гривень…це кошти, але ж не є такими геть великими. Має ж якісь заощадження напевно.

– Чи вказана ця вартість у договорі купівлі-продажу авто?

– Так, звичайно.

У 2017-му році видання «Четверта влада» писало про те, що Ярослав Павлючик їздив на «Audi Q5» 2009-го року випуску, зареєстрованому на його 86-річну бабусю. З 6 грудня 2018-го року ця автівка записана на дружину посадовця Інну Павлючик.

Окрім автомобіля, Ярослав Павлючик задекларував житловий будинок площею 237,6 кв.м., що будується у селі Боратин Луцького району. Наразі право власності на це житло ще не зареєстроване в установленому законом порядку. А будівництво відбувається на земельній ділянці, що є власністю Віталія Ющука.

Також Ярослав Павлючик задекларував земельну ділянку площею 15 соток у селі Борохів та дві земельні ділянки дружини: 13,67 та 6,81 сотки у селі Великий Омеляник. Крім того, у власності Інни Павлючик є млин площею 62,4 кв. м. у селі Мельники.

Перед придбанням люксового авто, 20 липня 2021-го року податківець продав певну нерухомість за 1 мільйон 639 тисяч 76 гривень Василю Стрільчуку. Він також задекларував 50 тисяч доларів та 250 тисяч гривень заощаджень готівкою. «Сила правди» хотіла запитати колишнього співробітника податкової, звідки у його сім’ї з’явилася така нерухомість та заощадження, однак впродовж двох тижнів він так і не знайшов часу поспілкуватися.

За неповних вісім місяців 2021 року у Головному управлінні ДФС податківець заробив 294 тисячі 502 гривні. Починаючи з 2016-го року заробітна плата посадовця щороку збільшувалась.

У 2016-му році Павлючик задекларував 79 тисяч 715 гривень заробітної плати, у 2017-му — 171 тисячу 720 грн, у 2018-му – 229 тисяч 174 грн, у 2019-му — 211 тисяч 914 грн, а у 2020-му — 267 тисяч 384 грн.

До слова, посадовець подав декларацію перед звільненням 1-го вересня 2021-го року. У прес-службі Головного управління Державної фіскальної служби України у Волинській області повідомили, що Ярослав Павлючик пішов на пенсію.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити