image
 |  2 20 Липня 2020 | 11:37

Зі Світязя намагалися викрасти 85 мішків унікальних водоростей

У Шацькому районі відкрили провадження через те, що 2 липня цього року зупинили вантажний бус, у якому виявили 85 мішків унікальних водоростей – кладофори.

Про це йдеться в ухвалі Шацького районного суду від 15 липня. 

Інформують, що пізно увечері 2 липня у Любомлі на вулиці Володимирській поліція зупинила вантажний автомобіль Mercedes-benz Sprinter, у фургоні якого виявили 85 мішків з волоростями, які ули ще вологими.

Правоохоронці розцінюють цей факт як знищення об`єктів природно-заповідного фонду Шацького НПП загальнонебезпечним способом, що спричинило тяжкі наслідки.

Мішки з кладофорою поліція вилучили як речовий доказ. Утім, слідчий подав до суду клопотання про дозвіл на реалізацію кладофори шляхом її повернення в озеро Світязь, за винятком одного мішка, який просили залишити у поліції для проведення екпертизи. Слідчий аргументував це тим, що зберігання вилученої кладофори у неприродному середовищі призведе до її загибелі.

Суд задовольнив клопотання, тож 84 мішки унікальних водоростей повернули у Світязь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питну воду для тварин замовляють окремо: як у Луцькому зоопарку рятуються від спеки? (ФОТО)

Як зауважує "ВолиньПост", кладофора є чудовим природнім фільтром та збагачує воду киснем. В Україні вона є лише на кількох озерах, одне з яких – Світязь. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків та навіть цілих озер.

Як нагадує «ВолиньUA», два роки тому на Світязі упіймали браконьєрів, що добували кладофору. Мабуть, покарання тих браконьєрів не стало наукою для інших.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити