image
 |  52 12 Квітня 2023 | 14:48

Зимненський монастир як форпост «руского міра» на Волині і позиція обласної адміністрації

За два роки до повномасштабного вторгненя росії Волинська ОДА зробила щедрий подарунок для УПЦ московського патріархату, передавши у постійне користування культові споруди, які знаходяться на території Зимненського монастиря.

Про це свідчить розпорядження голови від 27 липня 2020 року «Про користування культовими спорудами».

2020 рік. Гібридна війна з росією триває вже шостий рік. Позиція кліриків московського патріархату щодо заперечення агресії москви давно відома. Як і приклади масової пропаганди ідей «руского міра», якою займається ця релігійна структура. Але все це не завадило Волинській ОДА, очолюваній Юрієм Погуляйком, задовольнити бажання УПЦ МП. Зважаючи на звернення настоятельки релігійної організації «Святогорський Успенський Зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» голова ОДА зобов’язав управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації утворити комісію з передачі культових споруд та подати на затвердження акт приймання-передачі майна голові облдержадміністрації. Фактично цим рішенням було закріплено правовідносини щодо низки об'єктів, які тоді вже були в користуванні УПЦ МП. Разом було передано 5 споруд.

Управління культури зобов’язали підготувати та подати на підпис тодішньому заступникові голови ОДА Анатолію Костику договір про безоплатне користування релігійною громадою комплексу споруд Святогорського Успенського монастиря, пам’ятки архітектури національного значення, до якого входять культові споруди: Успіння Пресвятої Богородиці з печерами, мури оборонні з баштами Святої Трійці, трапезна, башта-дзвіниця надбрамна, школа монастирська.

За дивним збігом обставин серед переліку розпоряджень на сайті Волинської ОДА відсутнє розпорядження голови облдержадміністрації від 25.09.2003 № 395 «Про передачу комплексу споруд, пам’ятки архітектури національного значення, Святогорського Успенського монастиря у с. Зимне Володимир-Волинського району», на який, окрім законів та постанов, посилалося керівництво в розпорядженні від 27.07.2020 № 435 «Про користування культовими спорудами».

Зимненський монастир є форпостом «руского міра» на Волині. А рішення Волинської ОДА від 2020 року лише благословило та закріпило його особливий статус. Чому адміністрація, очолювана Юрієм Погуляйком, ухвалила таке рішення? Перед ким вона вислуговувалась? Перед українським народом чи прихильниками російської церкви?

Багато років Святогорський Успенський Зимненський ставропігіальний жіночий монастир мав тісний з’язок з москвою. І отримував щедрі пожертви від агентів «руского міра» в Україні.

Нагадаємо, що Зимненський монастир давно став місцем паломництва для любителів «руского міра» в Україні. Сюди не раз вчащали прихильники «руского міра», у тому числі Віктор Янукович, сім’я Медведчуків. Щодо кума путіна Віктора Медведчука, то його родина приїздила до Зимного регулярно, а дружина Оксана Марченко зняла тут авторське кіно під назвою «Паломниця», в якому виступила головною героїнею. Фільм Марченко був присвячений московському патріархату, адже на нього її благословив Блаженнійший Онуфрій – предстоятель УПЦ Московського патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Релігія чи комерція: на Волині церква московського патріархату заробляє на молитвах

Цікавим є факт, що настоятелька монастиря ігуменя Стефана (Валентина Бандура) є кумою Медведчуків. Її вважають однією з найвпливовіших особистостей Української православної церкви московського патріархату. Вона особисто була знайома з Леонідом Кучмою, Віктором Януковичем, в хороших стосунках з нардепом від забороненої партії ОПЗЖ Юрієм Бойком.

Враховуючи наведені вище факти депутати Волинської обласної ради рекомендували Волинській обласній військовій адміністрації (Ю. Погуляйко) розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд з релігійною організацією «Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури. Також учора обранці громади ухвалили рішення про заборону московського патріархату на території області.

Звичайно, ця подія стала підставою для оптимізму. Але варто пам’ятати, що сьогодні ми перебуваємо лише на початку шляху. І, щоб назавжди звільнитися від російського впливу на українській землі, потрібно зробити багато справ. Зараз Святогірський Успенський Зимненський монастир перебуває у руках московського патріархату. А мав би стати одним із центральних і базових об’єктів української культури та українського релігійного життя на Волині. Та щоб це стало реальністю, Волинській ОДА потрібно зайняти чітку проукраїнську позицію в питанні релігії. Бо попередні рішення голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка і його чиновників йдуть в розріз з національними інтересами держави.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити