image
 |  241 10 Грудня 2018 | 15:21

Знай наших: відомі футболісти родом з Волині

Щорічно 10 грудня у світі поки неформально, але традиційно відзначається Всесвітній день футболу (World Football Day). Так міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя. 

Видання «ВолиньUA» пропонує згадати відомих футболістів родом з Волині.

На перших позиціях волиняни, які роблять футбольну кар’єру закордоном, зокрема у Росії, це – Тарас Михалик та Анатолій Тимощук.

Тарас Михалик - народився 28 жовтня 1983 року в райцентрі Любешів Волинської області.

Захисник московського «Локомотива» та збірної України. Дворазовий чемпіон України, дворазовий володар Кубка України та Суперкубка України, фіналіст молодіжного чемпіонату Європи 2006 року. Грає на позиції опорного півзахисника або центрального захисника. Майстер спорту України міжнародного класу.

Любов до футболу Тарасові прищепив батько, що грав у чемпіонаті області за любешівську «Прип'ять». У футбол починав грати у вуличних командах.

З 2013 року і понині грає за московський «Локомотив».

Анатолій Тимощук - народився 30 березня 1979 року у Луцьку.

Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Асистент головного тренера російського клубу «Зеніт». Почесний громадянин Луцька.

У складі донецького «Шахтаря» триразовий чемпіон України, триразовий володар кубка України та володар Суперкубка України. У складі санкт-петербурзького «Зеніта» чемпіон Росії, володар Суперкубка Росії, володар Кубка та Суперкубка УЄФА. У складі мюнхенської «Баварії» дворазовий чемпіон Німеччини, дворазовий володар кубка Німеччини та дворазовий володар Суперкубка Німеччини, переможець Ліги чемпіонів УЄФА, що робить його найтитулованішим українським футболістом.

Рекордсмен національної збірної України за кількістю проведених в її складі офіційних матчів (144).

Нині працює тренером російського ФК «Зеніт», що належить «Газпрому».

У квітні 2017 року на сесії Луцької міської ради розглядали питання про позбавлення Тимощука звання «Почесний громадянин Луцька». Після двох повторних голосувань лише 13 обранців міської громади віддали свої голоси за те, щоб Тимощук не був почесним громадянином Луцька.

Артем Федецький - народився 26 квітня 1985 року у Нововолинську.

Український футболіст, захисник львівських «Карпат». Володар Кубка УЄФА 2009 у складі донецького «Шахтаря». Гравець національної збірної України. Син футболіста Андрія Федецького.

25 травня 2010 року дебютував у складі національної збірної України, вийшовши на заміну в товариській зустрічі з командою Литви.

Нині грає за львівські «Карпати».

Олег Герасим'юк - народився 25 вересня 1986 року у Володимирі-Волинському.

Український футболіст, півзахисник «Волині» та, в минулому, юнацької і молодіжної збірної України.

Вихованець «Волині», за яку дебютував 15 липня 2004 року у переможному матчі проти сімферопольської «Таврії», а вже у наступному турі відзначився «дублем» у ворота маріупольського «Іллічівця». На початку 2005 року перейшов до київського«Динамо», проте провівши два матчі за основну команду, у міжсезоння повернувся в оренду до «Волині». У сезоні 2006-07 виступав за київський «Арсенал», після чого повернувся до «Динамо», де, втім змушений був грати за другу команду. Першу половину сезону 2008-09 провів в оренді у Азербайджані, виступаючи за «Нефтчі», в складі якого провів кілька матчів та відзначився голом у розіграші Кубку Інтертото. На початку 2010 року проходив оглядини у сімферопольській «Таврії», проте все ж таки вирішив віддати перевагу першоліговій «Волині», з якою і підписав контракт. Зіграв за луцьку команду 55 матчів в яких відзначився 4 рази.

У лютому 2013 року покинув луцьку команду і перейшов на правах вільного агента в київський «Арсенал». Зігравши 20 матчі і забивши 1 гол, восени 2013 року як і всі гравці покинув команду як вільний агент через зняття команди з чемпіонату.

У січні 2014 року підписав дворічний контракт з ужгородською «Говерлою». Після матчу чемпіонату 25 квітня 2015 року проти «Зорі» (1:2), був звинувачений віце-президентом ужгородців Олександром Шуфричем у «здачі» матчу. Після цього за «Говерлу» більше не грав.

Влітку 2015 року повернувся до рідної «Волині».

Має неабиякий досвід виступів за юнацьку і молодіжну збірну України, у складі якої був учасником Чемпіонату світу серед молодіжних команд у 2005 році та здобув золото на Літній Універсіаді 2007.

В'ячеслав Шевчук - народився 13 травня 1979 у Луцьку.

Колишній український футболіст, захисник. По завершенні ігрової кар'єри - футбольний тренер.

В'ячеслав Шевчук добре відомий уболівальникам за виступами у складі донецького «Шахтаря» і національної збірної України. За «Шахтар» грав з червня 2000 року (з перервою). 27 грудня 2016 року офіційно залишив «гірників» та завершив кар'єру гравця.

У вересні 2017 року розпочав тренерську кар'єру, очоливши команду «Шахтаря U-17» і отримав тренерський диплом УЄФА категорії PRO.

З жовтня 2018 року очолив клуб Прем'єр-ліги «Олімпік» (Донецьк).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З ким зіграє футбольна збірна України у відборі Євро-2020?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити