image
 |  2 18 Січня 2021 | 10:56

«Зниження» на 3,2%, а не на 30%: Кабмін затвердив граничну ціну на газ для населення у 6,99 грн за кубометр

Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у понеділок, 18 січня, затвердив граничну ціну на газ, згідно з якою ціна на газ для населення знизиться до 6,99 грн за кубічний метр.

Відповідне рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні, передає кореспондент «УНН».

«За дорученням Президента України Володимера Зеленського уряд приймає рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 копійок за 1 метр кубічний (з ПДВ). Така ціна буде діяти на час до завершення опалювального сезону, або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 копійок за 1 метр кубічний постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Отже,.. ціна на газ для українців в середньому знизиться на 30%...» — розповів на засіданні Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні, додав очільник уряду у Telegram-каналі.

Додамо, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що, звичайно, обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Нагадаємо, що ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на майже 50%, але «щось пішло не так».

На тлі протестів влада взялася «терміново» вирішувати «тарифну» проблему. Спочатку, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко (колишній керівник «Нафтогазу», при якому вартість газу для населення зросла з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м) представив «попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача».

Уже 13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення «зменшиться на 30%» і становитиме 6,99 грн за метр кубічний.

Правда, ціна на газ від ГК «Нафтогаз України» становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване «30-відсоткове» зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від «нафтогазівської» пропозиції.
І при цьому варто уточнювати, що зниження тарифу відбулося після підвищення в січні. І в порівнянні з минулим місяцем мова все ж йде про підвищення.

«Урядові» тарифи погодили затвердити не пізніше 19 січня. Однак і досі залишається до кінця не зрозумілим, який саме період часу вони діятимуть: протягом опалювального сезону чи на час карантинних обмежень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протест у Ковелі: зупинити «тарифний геноцид», а Шмигаля – у відставку (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити