image
 |  13 13 Грудня 2021 | 15:12

Відкритість у роботі та безпосереднє спілкування з людьми: звіт фракції ВО «Свобода» у Луцькій міськраді

2021 рік був особливим для Луцької міської територіальної громади. Відбувався активний процес інтеграції приєднаних до Луцька населених пунктів. Значно зросла площа і кількість мешканців. З’явилися нові можливості для розвитку, але й постали нові виклики та проблеми. Складна економічна ситуація в державі, високий рівень інфляції, шалений ріст цін на енергоносії і відверто провальна політика влади Зеленського на фоні пандемії коронавірусу не могли не позначитися на стані справ у громаді.

У 2021 році фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді працювала як єдина команда, яка має власне бачення розвитку міста та мислить стратегічно в інтересах усієї Луцької громади. У своїй діяльності ми керувалися пунктами нашої передвиборчої програми. «Свобода» підтримувала усі ініціативи, які стосувалися розвитку економічного потенціалу Луцька, його інфраструктури, туристичного потенціалу, покращення роботи громадського транспорту, вирішення екологічних проблем та облаштування зелених зон, реалізації грантових та інвестиційних проєктів у комунальному господарстві та інших сферах.

Разом з тим ми акцентували увагу на необхідності прискорити рух міста в окремих напрямках: залучення інвестицій, створення нових робочих місць, будівництво нових транспортних розв’язок та доріг, розвиток історичної частини міста, створення об’єктів соціальної інфраструктури і грамотне планування нових житлових комплексів.

Наша робота базувалася не лише на програмних засадах і цілях, а й на принципах та цінностях. Ми намагалися поєднати масштабність мислення з вирішенням конкретних проблем лучан. А це неможливо без відкритості у роботі та безпосереднього спілкування з людьми. Саме тому значна кількість ініціатив депутатів фракції стосувалася питань дворів, прибудинкових територій, дитсадків, шкіл, закладів медицини, поліпшення їх матеріальної бази.

Критика окремих ініціатив місцевої влади супроводжувалася конструктивними пропозиціями оптимального вирішення тих чи інших питань.

Водночас, ми не стояли осторонь важливих загальноукраїнських подій чи дій влади Зеленського, які завдають шкоди Луцьку та лучанам. Фракція завжди відверто висловлювала свою жорстку позицію щодо питань захисту національної гідності, недопущення росту цін на енергоносії та тарифи, дискримінаційну фінансову політику центральної влади по відношенню до місцевих громад. Через економічну кризу і тарифну політику уряду можливості бюджету міста були обмежені, а реалізація окремих проєктів затягнулася у часі.

Фракцію ВО «Свобода» в Луцькій міській раді представляє 5 депутатів. Це – голова фракції Микола Федік, депутати Михайло Щур, Андрій Білан, Алла Жупанюк, Володимир Пшибельський.

Депутати фракції ВО «Свобода» присутні в керівництві постійних комісій Луцької міської ради та входять до їх складу. Голова фракції Микола Федік є головою постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту; Михайло Щур – головою постійної комісії міської ради з питань комунального майна та приватизації; Володимир Пшибельський – заступник голови постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів; Алла Жупанюк – заступник голови постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови; Андрій Білан – член постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру.

За звітний рік наша фракція відвідала не пропустила жодного пленарного засідання сесії Луцької міської ради. Депутати брали активну участь у роботі постійних комісій міської ради, обговоренні проєктів рішень. Ми регулярно проводили особисті прийоми громадян: у 2021 році їх було 149. Також відбулося 73 зустрічі з виборцями, організовані безпосередньо у дворах будинків або в інших локаціях.

Подано 120 запитів та звернень, які стосувались різних сфер життя громади та міста. Основний акцент у роботі фракції приділявся благоустрою територій, ремонту вулиць, облаштуванню тротуарів, освітлення, дитячих майданчиків, ремонтів та поповнення матеріальної бази у дитячих садочках і школах, покращення матеріальної бази та здійснення ремонтів у комунальних закладах охорони здоров’я. З ініціативи депутатів фракції ВО «Свобода» на ці напрямки було виділено з бюджету міста 1,7 млн гривень. Крім того, депутати активно використовували кошти депутатських фондів загальною сумою 500 тисяч гривень, спрямовуючи їх на вирішення нагальних потреб мешканців Луцької громади.

Позиція фракції з актуальних питань

Захист історичної спадщини

Фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді послідовно виступає за розвиток туристичного потенціалу міста та перетворення Луцька у важливий туристичний центр загальнонаціонального значення. Адже це дасть поштовх економіці, приведе до появи нових робочих місць. Вагома складова розвитку туризму – дбайливе ставлення до історичної спадщини, її охорона та реставрація.

Луцька міськрада підтримала програму реставрації історичних вхідних дверей та вікон будинків у місті Луцьку на 2021-2022 роки «Автентичний Луцьк». Автор програми – депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода» Андрій Білан.

Збереження історико-культурної спадщини у Луцьку та відновлення автентичності об'єктів на будинках культурної спадщини в історичній частині міста привабить туристів. Втілення програми допоможе зберегти відповідну історичну ауру та дух минулих епох у місті. Всього у Луцьку є приблизно 20 таких об'єктів. Вони переважно знаходяться у центральній частині міста.

Крім того, передбачаються ремонтні роботи балконів на проспекті Волі, на що акумульовано 284 тисячі гривень. Програма розрахована на 2 роки з обсягом фінансування 2,4 млн гривень. З них 1,8 млн гривень планується виділити з міського бюджету. Решта коштів надійде на умовах співфінансування. Після завершення робіт буде здійснено облік об'єктів та їх внесення до спеціального каталогу.

Також, за ініціативами фракції, облаштовано пішохідну доріжку та буде проведено облаштування мережі вуличного освітлення по вулиці Братковського. Депутати фракції порушували питання щодо організації збору твердих побутових відходів вулиць, які знаходяться поблизу Луцького замку.

Депутати фракції постійно підтримують лицарський клуб «Айна Бера» та сприяють у ремонті фасадів будинків в історичній частині міста.

Для привабливості туризму в осінньо-зимовий час депутатом фракції ініційовано встановлення новорічної ялинки на Замковій площі.

Захист національних інтересів та національної гідності

«Свобода» послідовно стоїть на захисті національних інтересів та національної гідності. За ініціативи фракції ВО «Свобода» 28 квітня 2021 року Луцька міська рада ухвалила звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо підтримки Проєкту Закону №2549 від 06.12.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм)».

Ухвалення закону про колабораціонізм стане вагомим кроком влади у справі очищення країни від зрадників. Законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею про колабораціонізм, встановити кримінальну відповідальність для колаборантів за:

– публічні заклики до державної зради;

– невизнання Росії агрессором;

– свідому співпрацю з оккупантом;

–виготовлення і розповсюдження матеріалів із закликами до колабораціонізму.

Луцька міська рада також підтримала звернення до Президента України щодо звільнення політв’язня Олега Приходька, якого з 9 жовтня 2019 року незаконно утримує путінський режим. Проєкт рішення внесено на розгляд міської ради фракцією ВО "Свобода".

Олег Приходько – український націоналіст, активний учасник Революції Гідності та громадянського спротиву окупації Криму. Через стан здоров'я рідних не залишив Криму після окупації 2014 року. Ніколи не приховував свого українства та патріотизму. З перших днів окупації переслідувався ФСБ РФ. За відмову зміни українських номерних знаків на автомобілі та за використання українського державного синьо-жовтого та червоно-чорного прапорців 8 червня 2018 року був засуджений окупантами до тридобового арешту.

Фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді виступила проти намірів організувати у Луцьку відзначення 100-ліття утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої і вважає проведення такого заходу неприпустимим.

Зокрема, фракція заявила, що «створення Волинського воєводства у 1921 році – це юридичне оформлення факту окупації українських земель, і практика відзначення круглих дат створення окупаційних адміністрацій на Волині є неприпустимою. Вона свідчить про дефіцит національної гідності, самоповаги та комплекси меншовартості в організаторів, які представляють Волинський національний університет. Таким конференціям – не місце на Волині».

За ініціативою фракції прийнято рішення щодо відновлення діяльності комісії з перейменування вулиць, з метою завершення процесу декомунізації у м. Луцьку (відповідний проект рішення був напрацьований фракцією ВО «Свобода»). На жаль, під час попередньої каденції не вдалося завершити процес декомунізації, в межах якого залишилося змінити назви ще п’яти вулиць Луцька: Боженка, Говорова, Федорова, Нікішева, Ярощука.

Комісія вже дала доручення управлінню містобудування та архітектури Луцької міськради підготувати проєкти рішення щодо перейменування частини вул. Карбишева (крім промзони) на вулицю Івана Корсака та вулицю Боженка на вулицю Магістральна. Питання перейменування ще чотирьох вулиць, буде розглядатися на наступному засіданні комісії.

Також наша фракція ініціює питання найменування (перейменування) однієї з вулиць у місті Луцьку іменем видатного борця за незалежність, уродженця нашої області Олексія Брися.

Перейменування вулиць має не лише юридичне формалізоване значення. Це питання не минулого, а майбутнього. Це відповідь на питання, які маркери залишити нашим нащадкам? Але є речі, символи і прізвища, котрі мають назавжди відійти у минуле. Тож потрібно завершити цю справу і поставити крапку на колоніальному періоді.

Позиція щодо будівництва пам’ятника Степану Бандері

У 2021 році вдалося зрушити з мертвої точки питання спорудження пам’ятника Степану Бандері у Луцьку. Депутати підтримали проєкт рішення про внесення змін до рішення від 2008 року щодо спорудження пам'ятника Степану Бандері у Луцьку. Змінено місце розташування монументу на сквер по вулиці Лесі Українки в історичній частині міста та окреслено часові межі його будівництва до 31 грудня 2023 року.

Ухваленню такого рішення передувало підписання Меморандуму між міським головою, Братством ветеранів ОУН-УПА та Луцькою міською організацією ВО "Свобода". Таким чином, у Луцьку вже у найближчі три роки має бути споруджено пам'ятник Провіднику ОУН.

Цей крок відкриває нову сторінку в питанні будівництва монументу Провіднику ОУН в обласному центрі Волині. Станом на сьогодні вже оголошено конкурс на проект пам’ятника Степану Бандері. Фракція переконана: спорудження пам’ятника Провіднику ОУН в Луцьку – данина шани Герою України і важливий елемент виховання громадян у дусі патріотизму та національної свідомості.

Позиція фракції щодо систематичного підвищення цін на електроенергію, газ і комунальні послуги та бездіяльності центральних органів влади

Луцька міськрада чи не на кожній сесії ухвалює звернення щодо недопустимості безконтрольного підняття тарифів на енергоносії та їх розподіл і постачання. Уряд Зеленського повністю втратив контроль над цінами та ринком енергоносіїв. Через провальну політику влади країна виявилася неготовою до цінових стрибків на газ, дефіциту вугілля та електроенергії. Проходження зимового сезону під загрозою зриву. А ріст тарифів на енергоносії ставить під загрозу роботу комунальної сфери та бізнесу.

Фракція ВО «Свобода» підтримувала звернення до президента, уряду, Верховної Ради щодо недопущення зростання цін на енергоносії. Однак ми не плекаємо ілюзій та не віримо у належну реакцію центральної влади.

Наші звернення до Президента та уряду базуються на конкретних обгрунтованих фактах. Ніхто не розуміє на підставі яких розрахунків зростає більш як удвічі вартість розподілу газу. Але відповіді по суті піднятих питань від ЗЕ-влади немає. А ось бажання будь-якими способами витягнути останні гроші від людей є. Як і бажання перекласти усю провину за ріст цін на місцеву владу, хоча міська влада фактично не має механізмів, щоб на це впливати. Натомість Президент та уряд функціонують всупереч усім законам здорового глузду та логіки. Ніхто ні за що не відповідає.

Серед основних звернень до центральних органів влади які підтримала фракція:

- звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо невідкладних заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств ТКЕ в умовах ринку природного газу;

- щодо недопустимості істотного зростання тарифів на енергоносії для населення;

- про недопущення підвищення ціни на природний газ та електроенергію;

- про недопущення росту тарифу на розподіл природного газу.

Позиція фракції щодо створення комунального підприємства «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» та належного фінансування медичної сфери

28 квітня 2021 року Луцька міська рада прийняла рішення “Про реорганізацію комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади”. Наша фракція підтримала таке рішення оскільки це дозволить підвищити якість надання медичних послуг на території громади. Наявність одного адміністративного центру забезпечить централізовану медичну допомогу, зекономить кошти за рахунок зменшення витрат на адміністративний апарат. Це рішення значно зменшило ризик фінансових зловживань з боку окремих директорів закладів первинної медичної допомоги.

У 2021 році тривала пандемія коронавірусу. Тож чимало уваги приділялося саме цій хворобі та боротьбі з нею. Депутати підтримали виділення коштів з бюджету на зміцнення матеріально технічної бази закладів охорони здоров’я у зв’язку з хворобою COVID-19.

Також депутати фракції підтримали ряд звернень до центральних органів влади щодо поліпшення якості надання медичних послуг.

Екологія та захист зелених насаджень

Екологічна безпека – складова комфортного середовища проживання. Тому наша фракція значну увагу приділяє питанням захисту навколишнього середовища, розширення площ зелених насаджень, природних місць для відпочинку лучан та гостей міста, створенню нових скверів, впорядкуванню парків.

Вже кілька років Луцьк потерпав від неприємних запахів. Цього року проблема була частково вирішена. Але у першому півріччі лучани досить часто стикалися з неприємним смородом.

Один з факторів негативного впливу на екологію – несвідома позиція власників промислових підприємств. У серпні депутати фракції ВО «Свобода» підтримали звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо вирішення екологічної проблеми територіальної громади міста та прилеглих до нього населених пунктів, пов’язаної із забрудненням атмосферного повітря промисловими викидами від діяльності ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”.

Депутати також підтримали «Програму розвитку та збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021–2025 роки». Її реалізація буде відбуватися за чотирма напрямками: збереження зелених насаджень міста; догляд та утримання зелених насаджень; збільшення кількості зелених насаджень; науково-дослідницький напрямок та культурно-просвітницька діяльність.

Також ми підтримали ініціативу заборонити варварське кронування дерев. Наслідком стала розробка правил утримання і догляду за зеленими насадженнями. Впевнені: дбайлива ставлення до природи та довкілля – запорука хорошого здоров’я мешканців міста. Наша мета – повернути Луцьку статус одного з найзеленіших міст України.

Реалізовані ініціативи депутатів фракції:

Із депутатського фонду було виділено кошти на такі цілі:

- проведено поточний ремонт входів КП «Луцький клінічний пологовий будинок» - 43,5 тис. грн.

- замінено двері у музичному залі ЗДО №22 – 10 тис. грн.

- замінено троє дверей у приміщеннях загального користування ЗДО №23 – 14 тис. грн.

- придбано телевізор для ЛНВК "ЗОШ І-ІІ ступенів №24 - технологічний ліцей" – 20 тис. грн.

- закуплено та встановлено на бульварі Дружби Народів шість лавок – 30 тис. грн.

- придбано комплект меблів та замінено внутрішній дверний блок в ДНЗ №13 та заміна внутрішнього дверного блоку та – 15 тис. грн.

- здійснено капітальний ремонт автостоянки на бул Дружби народів, 7 – 10. тис. грн.

- придбано та встановлено електро-технічних засобів для підсвічування музичного залу в ЗДО № 22 – 10 тис. грн.

- розширено ігровий дитячий майданчик, а саме – облаштовано зону для проведення розвиваючих ігор та занять для дітей на свіжому повітрі (стіл та лавки під накриттям) в ЗДО № 11 – 10 тис. грн.

- придбано сухий басейн та ролети для комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №9 комбінованого типу» - 13,5 тис. грн.

- придбано навчально-ігрове обладнання для комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №6 – 10 тис. грн.

- облаштовано дитячий майданчик на території ЗДО № 23 – 14 тис. грн.

- придбано стільчики для кабінетів ЗОШ №12 – 10 тис. грн.

- придбано кварцеві лампи для ЗДО №18 – 10 тис. грн.

- придбано для Луцького зоопарку корм для годування бурих ведмедів – 12,3 тис. грн.

- закуплено мікрофони для Жидичинського будинку культури – 10 тис. грн.

- облаштовано дитячий майданчик біля ЗДО №37 – 10 тис. грн.

- закуплено ноутбуки для дітей Луцького Центру науково-технічної творчості – 17,7 тис. грн.

- облаштовано дитячий майданчик у дворі будинку по вулиці Наливайка, 6 – 15 тис. грн.

- облаштовано дитячий майданчик по вулиці Озерецька, 12 – 15 тис. грн.

- придбано спортивне обладнання для лицарського клубу «Айна Бера», що діє в історичній частині міста Луцька – 10 тис. грн.

- придбано 20 дитячих шаф для ЗДО №5 – 10 тис. грн.

- облаштувано площадки побутових відходів на території закладу ЗДО №5 – 10 тис. грн.

- закуплено стільчики у музичний зал для ЗДО № 14 – 10 тис. грн.

- закуплено та встановлено вхідні енергозберігаючі двері для ЗДО № 26 10 тис. грн.

- куплено комплектуючі для натяжної стелі для ЗДО (ясла-садочок) № 22 – 10 тис. грн.

- закуплено та встановлено дитячі гірки та проведено ремонт дитячого ігрового майданчика по вулиці Шевченка, 37-а – 13 тис. грн.

- закуплено ноутбук та роутер для потреб освітніх процесів початкових класів ЗОШ №17 – 17 тис. грн.

- виділено кошти на утримання та збереження рідкісних тварин в умовах, наближених до природніх, які занесені до Червоної книги України для комунального підприємства «Луцький зоопарк» - 10 тис. грн.

- закуплено пральну машину в пральний блок для ЗДО № 5 – 10 тис. грн.

- встановлено вхідні двері в ЗДО № 30 – 10 тис. грн.

- закуплено бактерицидні лампи для ЗДО № 26 – 18,5 тис. грн.

- закуплено меблі для ЗДО № 23 – 10 тис. грн.

- виділено кошти для поточного ремонту (закупівля будівельних матеріалів) ЗДО № 37 – 10 тис. грн.

- виділено кошти на проєкт мистецький планетарій «Арт Пленет» (креативна космічна 3-D сцена) у селі Сирники – 22 тис. грн.

Інші ініціативи депутатів фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді:

- виділено кошти на купівлю та встановлення дитячих ігрових майданчиків на бул Дружби Народів, 5 та 3 – 30 тис. грн.

- виділено кошти на купівлю та встановлення дитячих ігрових майданчиків по бул Дружби Народів, 9 – 20 тис. грн.

- виділено кошти на встановлення лавок та сміттєвих урн ЗДО №22– 20 тис. грн.

- проведено ремонт покрівлі даху багатоквартирного житлового будинку по вул. Львівській, 63 – 50 тис. грн.

- виділено кошти на встановлення лавок в дворі по вулиці Архітектора Метельницького 2 і 2а – 21 тис. грн.

- проведено капітальний ремонт вул. Петрова в м. Луцьк.

- проведено ямковий ремонт вулиць Озерецька навколо багатоповерхового буд. 12, Івана Кожедуба, частково Салтикова Щедріна.

- проведено заміну локальної пожежної сигналізації в щитовій у ЗОШ №12 – 31 тис. грн.

- створено ігрове середовище кабінету психолога у дитсадку №37 – 19 тис. грн.

- здійснено ремонт душової та санвузла у спортзалі ЗОШ №12 – 100 тис. грн.

- частково замінено огорожу у ЗДО №37 – 50 тис. грн.

- зроблено поточний ремонт танцювального класу у Жидичинському будинку культури – 50 тис. грн.

- вкладено бруківку на подвір'ї ЗДО №18 – 50 тис. грн.

- виділено кошти на закупівлю дитячих шаф для роздягальні у ЗДО №37 – 50 тис. грн.

- виділено кошти на придбання стендів, шаф для експонатів, проведення ремонтних робіт у Музеї Романа Скіри у Будинку культури Жидичин – 50 тис. грн.

- придбано робототехніку для Луцького міського Центру науково-технічної творчості учнівської молоді – 20 тис. грн.

- встановлення метало пластикових дверних блоків на сходових маршах трьох поверхів та замінено двері підсобних приміщень харчоблоку в спеціалізованій школі № 1 Луцька – 100 тис. грн.

- замінено меблі у харчоблоці ЗДО №30 – 25 тис. грн.

- виділено кошти на дооблаштування дитячого майданчика в селі Зміїнець по вулиці Зарічній – 38 тис. грн.

- закуплено робототехніку для Центру науково-технічної творчості учнівської молоді 7 тис. грн.

- проведено ремонт теплої підлоги у ЗДО № 14 – 100 тис. грн.

- проведено капітальний ремонт чоловічої вбиральні для Загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №15 – 100 тис. грн.

- виділено кошти на купівлю та встановлення нового обладнання для дитячого майданчика у районі Старого міста по вулиці Кафедральній, 2 – 50 тис. грн.

- виділено кошти на облаштування нової мережі вуличного освітлення від вулиці до будинку 31, вулиці Братковського – 43 тис. грн.

- виділено кошти для вимощення проїзду по вулиці Братковського, 31 до будинку історичної пам’ятки монастиря шариток «Ангеліка» - 30 тис. грн.

- закупівля лавок для «Луцького зоопарку» – 30 тис. грн.

- проведення ремонтних робіт у школі №12 (заміна дверей та елементів протипожежної системи) – 90 тис. грн.

- ремонт комори харчоблоку у дитсадку №18 – 60 тис. грн.

- ініційовано перевірка стану меліоративних ровів в с. Зміїнець та Луцьку для запобігання підтоплень житлових кварталів.

- ініційовано проведення поточного ремонту вулиці Черчецька та Новочерчецька.

- проведено грейдерування дорожного покриття вулиць сіл Княгиненського старостинського округу.

- ініційовано організацію індивідуального збору побутових відходів в історичній частині міста, зокрема вулиці Замковій.

- ініційовано наведення благоустрою на захаращеній території по вулиці Богдана Хмельницького, 53;

- ініційовано наведення благоустрою довкола рекламних щитів на території Луцької громади;

- змінено організацію руху по вулиці Глушець, що поблизу Центрального ринку з метою розвантаження дорожнього руху.

- проведено ремонт декількох фасадів будинків в районі Старого міста. Заплановано ремонт пішохідного тротуару по вулиці Градний Узвіз. Цього річ здійснено ремонт пішохідного тротуару вулиць Братковського та Кафедральної, які ведуть до Луцького замку.

- ініційовано проект щодо узаконення статусу зелених насаджень з боку лугу у селі Зміїнець. Зараз йде робота над планом Луцької об'єднаної громади, і нам необхідно зберегти наші скверики і парк.

Пресслужба фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити