image
 |  7 17 Березня 2023 | 09:24

Звіт про виконання бюджету-2022 депутати Волиньради не затвердили, але взяли до відома

Із запровадженням воєнного стану бюджетний процес зазнав змін. Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» передбачає, що управління коштами місцевих бюджетів здійснюють обласні військові адміністрації без оприлюднення нормативно-правових актів та документів, які застосовуються під час бюджетного процесу. Відтак з березня минулого року обласна рада делегувала Волинській обласній військовій адміністрації повноваження розпоряджатися бюджетом. Щоправда практикувалися спільні консультації щодо пріоритетних потреб галузей і комунальних установ та їх узгодження зі спроможностями обласного бюджету.

Про це інформують на сайті Волиньради, - пише ВолиньUA.

Предметний аналіз звіту про виконання обласного бюджету було проведено під час засідання бюджетної комісії за участі керівників профільних управлінь ОВА. Її голова Орест Маховський повідомив, що комісія рекомендувала змінити формулювання рішення сесії і звіт про виконання бюджету не затверджувати, як зазвичай, а взяти до відома.

Позицію обґрунтував депутат від ВО "Свобода" Анатолій Вітів: «Бюджет 2022 року обласна рада приймала, але не виконувала. Попри те, що ми не в зоні бойових дій, ОВА не внесла до сесійної зали на погодження і бюджет 2023 року. Рада втратила контроль над бюджетом, ним цілковито розпоряджається військадміністрація. Наприклад, закупила неякісні бронежилети майже на 34 мільйони гривень, і ні бронежилетів, ні повернутих у бюджет коштів. А ще з бюджету громад вділили собі мільйони на зарплатню, коли її фінансує державний бюджет». Анатолій Вітів вважає, що облвійськадміністрація повинна вибудовувати з обласною радою партнерські стосунки. Відтак, більшістю голосів звіт про виконання бюджету 2022 року депутати просто взяли до відома.

Що ж до основних параметрів виконання головного фінансового документу області за минулий рік, то вони такі. За 2022 рік до обласного бюджету надійшло 1540 млн грн власних доходів та 980 млн грн міжбюджетних трансфертів, обласний бюджет виконаний з профіцитом на суму 360 млн грн. Водночас, у порівнянні з 2021 роком, обсяг дотацій з державного бюджету зменшився на 102 млн грн, субвенцій - на 954 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 млн з обласного бюджету піде на зарплати чиновникам Волинської ОВА

Передбачаючи додаткові витрати на оборонні заходи та підтримку цивільного населення, в тому числі і внутрішньо переміщених осіб, було запроваджено концентрацію бюджетних ресурсів, а також режим економії та обмеження видатків, не пов’язаних з нагальними потребами життєзабезпечення установ і закладів в умовах війни. Також призупинено реалізацію непершочергових регіональних програм. Діє мораторій на фінансування капітальних робіт за винятком аварійних.

Загальні видатки обласного бюджету у 2022 році склали 2 160 млн грн. Найбільші обсяги фінансування призначалися для галузі освіти – 1 146 млн грн, охорони здоров’я – 212 млн грн, соціального захисту – 192 млн грн, культури – 105,8 млн грн та спорту – 53,7 млн гривень. Виконання обласних комплексних та цільових програм було профінансовано на 94% до плану.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити