image
 |  4 27 Червня 2018 | 05:30

Росія готує масштабну кібератаку проти України, – кіберполіція

Російські хакери заражають комп'ютери українських компаній шкідливим ПЗ, що забезпечує несанкціонований доступ до них (т.зв. "back doors") для більш масштабної атаки.
Про це заявив глава кіберполіції України Сергій Демедюк в інтерв'ю Reuters, – пише "УП".
Хакери націлені на компанії, банки та енергетичну інфраструктуру, через активацію шкідливого ПЗ в одну масштабну атаку, повідомив Демидюк, додавши, що українська поліція працює з іноземними урядами для виявлення хакерів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ: Останні кібератаки в Україні мають російське походження
З початку року поліція виявляє віруси в фішингових листах, відправлених із доменів державних установ, системи яких були зламані, і підроблені веб-сторінки, що імітують реальні сайти державних органів.
Демедюк повідомив, що, намагаючись уникнути виявлення, хакери впроваджують шкідливе ПЗ у мережі компаній, розбивши його на окремі файли.
"Аналіз вже виявленого шкідливого ПЗ і націленість атаки на Україну свідчать про те, що все це готується на певний день", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий вірус атакував комп’ютери в 54 країнах, особливо активно – в Україні

Відносини між Україною і Росією погіршилися після анексії Росією Криму в 2014 році. Київ звинуватив Росію в організації великомасштабних кібератак в рамках "гібридної війни" проти України.
Деякі напади збігались з великими українськими святами. На думку Демидюка, наступна атака може відбутися в четвер, в День Конституції, або в серпні на День Незалежності.
Сполучені Штати і Велика Британія приєдналися до України в обвинуваченні Росії в атаці вірусу NotPetya.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За атакою вірусу NotPetya в Україні стоять військові РФ, – звіт ЦРУ
За словами Демидюка, масштаби поточної кампанії такі ж, як NotPetya.
"Це підтримка на урядовому рівні - дуже дорога і дуже синхронізована. Без допомоги державних органів це було б неможливо. Зараз ми говоримо про Російську Федерацію", - сказав він.
"Все, що ми бачимо, все, що ми перехопили в цей період: 99 відсотків слідів ведуть до Росії", - додав Демедюк.

Україна краще підготовлена ​​до того, щоб протистояти таким атакам завдяки співпраці з іноземними союзниками, включаючи США, Великобританію і НАТО, сказав Демедюк.
Проте, є деякі українські компанії, які не очистили свої комп'ютери після атаки NotPetya, а це значить, що вони досі заражені цим вірусом і можуть бути використані для наступної атаки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атака вірусу NotPetya була організована проти України, – Британське МЗС

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити