image
 |  2 2 Вересня 2018 | 12:51

Волинський «Меморіал» імені Василя Стуса закликає українську владу захистити Купріяновича

Волинський «Меморіал» імені Василя Стуса вкрай стурбований фактом кримінального провадження в Польщі проти багаторічного керівника Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича та звертає увагу відповідних державних інституцій нашої держави на необхідність посилення впливу на польську сторону щодо припинення безпідставних переслідувань цього громадянина Польщі і патріота України.
Про це «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса.
В 2009 році, за кошти бюджету Волинської області, в селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща, за погодженням із польською стороною, на православному кладовищі було споруджено меморіальний знак на честь загиблих у цьому та навколишніх українських селах від рук бойовиків із «Батальйонів хлопських» та відділів Армії Крайової щонайменше 660 мирних українців.
Цьому передувала велика дослідницька робота, тож прізвища всіх жертв польсько-українського протистояння було документально встановлено, а їхні імена та прізвища нотаріально засвідчено.
10 березня 2018 року, на цьому священному для всіх свідомих громадян України та Польщі місці, відбулися традиційні поминальні заходи. Від Волині було сформовано представницьку делегацію, православне духовенство провело заупокійну Літію. В заході взяли участь повноважні представники України різних рангів: заступник Міністра закордонних справ Василь Бондар, Надзвичайний і Повноважений Посол України в РП Андрій Дещиця, Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик та інші.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закуліси та провокації Сагриня-2018 (ФОТО, ВІДЕО)
Після Богослужіння на кладовищі пролунали короткі виступи. Серед інших до слова запросили Григорія Купріяновича – голову Українського товариства в Любліні. У промові він не виголосив нічого, що могло би трактуватись як розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі, лише порівняв криваві події у Сагрині 1944 році з подіями на Волині в 1943 року.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Прославляв Бандеру»: заступника голови Волинської облради ледь не затримали у Польщі (ВІДЕО)
Але, після звернення представника правлячої польської партії «Право і Справедливість», Люблінського воєводи Пшемислава Чанека, Окружна прокуратура у м. Замость Люблінського воєводства почала розслідування цих висловлювань.
«Йдеться про статтю Кримінального кодексу, що стосується публічної образи польського народу або Республіки Польща, що карається позбавленням волі до 3 років. Офіційних звинувачень Григорію Купріяновичу поки не висунуто», – деталізувала претензії польських чиновників «Європейська правда».

У свою чергу, Григорій Купріянович сказав:
«Рішення прокурора почати розслідування здається абсолютно ірраціональним і навіть ґротескним. На жаль, наслідки всіх цих заходів вже видно. Це, з одного боку збільшення антиукраїнських настроїв в певних колах, з іншого – зростання занепокоєння і побоювань української православної громади в нашому регіоні».

Добре, що на ці події відреагувала українська сторона. Міністерство закордонних справ України 17 серпня 2018 рокузакликало Польщу припинити переслідування голови Українського товариства в м. Любліні Григорія Купріяновича. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар на своїй сторінці у Twitter.
«Під час зустрічі з Послом Польщі в Україні Яном Пєклом і колегами обговорили шляхи вирішення актуальних питань українсько-польських відносин. Закликав припинити кримінальне переслідування історика Григорія Купріяновича, голови Українського товариства в Любліні».

До речі, Василь Бондар був особисто присутнім під час поминальних заходів у Сагрині 10 березня 2008 року, а також зачитував спеціальне звернення до громади від імені Президента України Петра Порошенка, який 8 липня 2018 року особисто взяв участь в офіційному відкритті пам’ятного знаку в цьому селі на честь українських жертв польсько-українського протистояння в період Другої світової війни.
На Волині всі національно-культурні товариства (в тому числі й кілька польських) мають можливість безперешкодно виконувати свої статутні завдання та не зазнають переслідувань із боку органів державної влади, самоврядування чи правоохоронців. Відтак, спроба під надуманим приводом засудити Григорія Купріяновича в Польщі може розцінюватися як недружній акт щодо нашої держави та етнічних українців, які проживають не території Польщі.
"Це спонукає Волинський «Меморіал» імені Василя Стуса звернути серйозну увагу відповідних державних інституцій на необхідність закликати польську сторону припинити переслідування Григорія Купріяновича. Вважаємо також за доцільне надати йому всіляку моральну, юридичну, а за потреби і матеріальну підтримку в справі захисту своїх законних громадянських прав, а також всерйоз приступити до реалізації широкомасштабної програми підтримки діяльності українських національно-культурних товариств за межами України", - йдеться в повідомленні.

На фото: виступ Григорія Купріяновича на кладовищі в селі Сагринь, 10 березня 2018 року.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві бояться «бандеризації» України так само, як і в Москві

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити