image
 |  4 25 Жовтня 2018 | 06:49

Совість наших можновладців знецінюється навіть швидше, ніж зростають ціни, - Анатолій Вітів

Совість наших можновладців знецінюється навіть швидше, ніж зростають ціни і девальвує гривня. Не так давно, у вересні 2017 року, прем’єр Володимир Гройсман годував українців солодкими обіцянками про зниження ціни на газ для населення в 2020 році.

Акурат після виборів 2019. "До 2020 року ми повністю забезпечимо Україну власним газом. Не доведеться закуповувати газ за валюту», - без будь-яких докорів совісті і навіть не червоніючи сипав обіцянками Гройсман. «Ціна на газ для населення буде знижена, це я вам обіцяю», - запевняв прем'єр під час зустрічі з людьми.

Пройшло трохи більше року - і українці вкотре відчули справжню ціну словам прем'єра.
З 1 листопада українці будуть платити за газ не менше, а ще на 23% більше (8550 гривень за тисячу кубометрів). При цьому, нас готують не до славнозвісного зниження ціни, а до підвищення ще на 40 %. Володимир Гройсман дуже швидко забув про свої обіцянки. Тепер представники влади граються в «крайніх». Порошенко киває на Гройсмана, той на МВФ чи ще на когось. В уряді чомусь прийнято говорити, що МВФ вимагає підвищити ціну на газ для українців. Хоча, насправді, про це існує домовленість двох сторін. Тобто, це не одностороння вимога МВФ, а взаємна домовленість і зобов'язання, укладене за участі діючої влади. Відчуваєте різницю?
Після підвищення ціни на газ для населення Гройсман знову заспокоює, що підвищувати ціну більше не будуть. Не будуть «в цьому році і цьому сезоні». Таке хитре фарисейське формулювання наштовхує на кілька питань. А тут ще паралельно в ЗМІ  тиражується інформація, що «МВФ вимагає» підвищити ціну ще на 40 %. Хоча насправді виходить, що мова йде про досягнуту домовленість, яку українська влада добровільно взяла на себе і готується виконувати. Вона б і виконала її, але на носі вибори. А народ може не вірно зрозуміти «турботу» Кабміну про його добробут.
Та і всі слізні заяви Гройсмана-Порошенка  – це просто намагання відхреститися від публічного негативу за ці рішення. Виглядає жалюгідно.
Але далі – більше. Сумновідомий міністр соціальної політики Рева вже оголосив, що треба готуватися до підвищення тарифів на «комуналку» з 1 грудня на 16 %. Зрозуміло, що вслід за газом і комуналкою ціни зростуть на значну кількість товарів та послуг.
І тут виникає нова проблема. Зарплати, пенсії й інші соціальні виплати стоять на місці. Гривня девальвує, в Бюджеті на 2019 рік третина витрат піде на те, щоб роздавати борги, а доходи уряд в повному обсязі не виконує. Навіть субсидії, які є черговою схемою для наповнення кишень олігархів під виглядом допомоги населенню, і ті скорочуються. Людям стає все складніше їх оформити.
Схоже, уряд Порошенка-Гройсмана вирішив, що треба витиснути з України якомога більше українців, Бо з такими тарифами і рівнем зарплат не кожен зможе вижити. Власне це єдина річ, з якою влада сьогодні успішно справляється.
 
Анатолій Вітів, голова Волинської «Свободи», депутат Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити