image
 |  4 1 Травня 2021 | 08:00

1 травня. Цей день в історії: Наpодився Василь Зінкевич

Васи́ль Іва́нович Зінке́вич (Зінькевич) (нар. 1 травня 1945, Васьківці Ізяславського району Кам'янець-Подільської області) — український естрадний співак (лірико-драматичний тенор), народний артист України (1986), лауреат Шевченківської премії (1994), Герой України (2009)[1], почесний громадянин Луцька. Чимало пісень у його виконанні увійшли до золотого фонду української музики XX століття.

«Ми є сила, хоча б тому, що маємо таку пісню, де три хвилини не просто забави, а нашої суті. Українська пісня справді обіймає своїми крилами світ. Доводилось бувати в багатьох країнах. І без перекладу, не розуміючи ані слова, публіка встає. Я кажу: ви ж не розумієте, про що я співав. А вони відповідають: в українських піснях є щось таке, що лікує. Ми не можемо без пісні, вона душа наша. Взагалі, треба частіше заглядати в дзеркало своєї душі, щоб впізнавати себе. Непростий тепер час, але ми ніколи не втратимо своєї неповторності. Бо ми — українці». Василь Зінкевич.

121-й день року (122-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 244 дні.

Свято Весни і Міжнародний день праці.

День глобальної любові.

Міжнародний день соняшнику.

День захисту носорога.

Європейський день (EuroMayDay)

День директорів шкіл.

Події

305 — Римський імператор Діоклетіан (~245-316), що почав службу звичайним солдатом і правив імперією двадцять років, добровільно відмовився від влади. Решту свого життя він провів на острові Спліт.

381 — Східноримський імператор Феодосій І Великий скликав Другий Вселенський (Перший Константинопольський) собор, який фактично завершив формування державної християнської церкви. Учасники собору — ієрархи лише східної частини імперії.

408 — Феодосій II став імператором Візантійської імперії.

1006 — спалах наднової SN 1006.

1328 — за мирним договором 1328 року Королівство Англія визнала незалежність Королівства Шотландія.

1497 — Мученицькою смертю від татар загинув митрополит Київський Макарій. Нетлінні мощі святого покояться у Володимирському соборі.

1682 — Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

1699 — Пьер ле Мойн заснував першу колонію європейців у долині річки Міссісіпі.

1707 — Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об'єднані в одну державу — Королівство Великої Британії.

1753 — публікація роботи «Species Plantarum» (Види рослин) Карла Ліннея. Ця дата вважається заснуванням ботанічної номенклатури.

1776 — Адам Вайсгаупт заснував в Баварії таємне товариство Ілюмінатів.

1786 — у Відні відбулась прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

1840 — у Великій Британії з'явилася в продажу перша у світі поштова марка — «Чорний пенні»

1851 — У Лондоні, в Кришталевому палаці відбулось відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

1886 — В Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, котра була атакована поліцією. 4 травня на мітингу протесту від вибуху бомби загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних. Організатори мітингу були заарештовані і засуджені. У липні 1889 року на Паризькому конгресі 2-го Інтернаціоналу 1 травня в пам'ять про ці події проголошено міжнародним революційним святом трудящих.

1919 — У Фінляндії затверджено національний прапор

1931 — У Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — 102-поверхового «Емпайр-Стейт-Білдінг», збудованої за проектом архітектора Вільяма Лема всього за один рік. Зведена на розі 34-ї вулиці і 5-ї авеню будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.

1937 — Президент США Франклін Делано Рузвельт підписав акт про нейтралітет, що не дозволяв США втручатись у військові події в Європі.

1943 — Німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9000 євреїв з гетто в м. Бродах на Львівщині.

1944 — Відбувся перший політ реактивного літака «Мессершмітт Me 262».

1954 — В Сеулі преподобний Мун заснував Церкву Об'єднання (Асоціація Святого Духа за об'єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників більш, ніж у 150 країнах світу.

1960 — Під Свердловськом (нині — Єкатеринбург, Росія) ракетою збито американський розвідувальний літак «U-2», пілотований Френсісом Пауерсом.

1966 — студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор

1967 — Анастасіо Сомоса Дебайле став президентом Нікарагуа

1970 — Елтон Джон та поет Берні Топін почали свою спільну працю над альбомом «Elton John», до котрого увійшов перший хіт Елтона Джона «Your Song».

1993 — Внаслідок сутичок у Москві на Жовтневій площі і площі Гагаріна 579 осіб отримали поранення (з них 251 — співробітники міліції).

1994 — Під час змагань «Гран-прі Сан-Марино» на трасі в Імолі загинув 34-річний бразильський автогонщик, трикратний чемпіон світу в класі машин «Формула-1» Айртон Сенна.

1997 — На парламентських виборах у Великій Британії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія.

1997 — Румунія принесла офіційні вибачення за примусову депортацію до трудових таборів тисяч етнічних німців і «продаж» еміграційних документів, що мали місце в роки комуністичного правління.

1998 — Колишній руандійський прем'єр Жан Камбанда визнаний судом винним у геноциді проти народності тутсі, що відбувся в 1994 році і привів до загибелі більше півмільйона людей.

Народились

1920 — Нонна Копержинська, українська і радянська актриса театру і кіно.

1930 — Левко Колодуб, український радянський композитор, педагог, музично-громадський діяч.

1942 — Анатолій Алексєєв, український філолог

1945 — Василь Зінкевич, український співак, народний артист України

1951 — Григорій Шумейко, актор і режисер львівського театру імені Заньковецької, народний артист України.

1988 — Дмитро Німенко, український хокеїст

Померли

1948 — Давид Штеренберг, радянський живописець та художник-графік українського походження.

1951 — Климентій (Шептицький), Блаженний Католицької Церкви, церковний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, захисник Української греко-католицької церкви

1990 — Оксана Супрун, український скульптор

1994 — Айртон Сенна, бразильський автогонщик, триразовий чемпіон світу з автоперегонів у класі Формула-1, один з найкращих гонщиків за всю історію Формули-1. Потрапив у аварію в повороті «Тамбурелло» під час проведення Гран-прі Сан-Марино

2000 — У віці 74-х років помер актор Стів Рівз («Геркулес», «Останні дні Помпеї», «Дуель Титанів»).

2011 — Володимир Литвиненко, український художник південно-руської мистецької школи, заслужений художник України. Помер у віці 80-ти років.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити