image
 |  0 10 Березня 2020 | 08:00

10 березня. Цей день в історії: пішов з життя Тарас Григорович Шевченко

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 10 березня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

10 березня 1861 року в Санкт-Петербурзі у віці 47-и років пішов з життя Тарас Григорович Шевченко, ідеолог та символ української національної ідеї, творчість якого заклала основи сучасної української літератури.

10 березня — 69-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 296 днів.

Свята

День землевпорядника України

Професійне свято землевпорядники відзначають щорічно в другу суботу березня починаючи з 2000 року. Свято було встановлено згідно з Указом президента України Леоніда Кучми № 1556/99 від 11 грудня 1999 року. В Україні професія землевпорядника користувалася особливою повагою. Від роботи землевпорядників залежить раціональне використання найбагатших українських земель.

На сьогоднішній день в Україні проводиться земельна реформа, яка передбачає раціональне та ефективне використання чорноземів. Можливо, найближчим часом керівникам землевпорядних підприємств України вдасться впровадити інноваційні заходи в розвитку економічної галузі та удосконалити систему управління земельними ресурсами. Всі ці зміни збагатять економіку країни.

Основною метою землеустрою є створення охорони земельних ресурсів, забезпечення сприятливого екологічного середовища, а також формування раціонального використання українських земель, як способу виробництва і основи для розселення українців і створення виробничої інфраструктури.

Іменини

Тарас, Антон, Євген, Федір, Регіна, Маркел, Маркело, Пафнутій.

Народні прикмети

У цей день вшановується пам’ять святителя Тарасія, архієпископа Константинопольського. Слов’яни вірили, що 10 березня необхідно молитися Тарасу, який допомагає позбавитися від лихоманки (кумохи). Цю хворобу уявляли у вигляді злої баби, яка приходить вночі і проникає у людей, котрі сплять. Тому намагалися 10 березня не лягати спати в денний час.

Якщо раптом людина відчуває наближення лихоманки, потрібно, не встаючи з ліжка, обсипати простір навколо себе ячмінь і вимовити: “Пробач, сторона, мати сира земля! Ось тобі крупинок на кашу, от і тобі, кумохо!”. Після цього кланяються на всі чотири сторони і вірять у швидке одужання.

Вірили, якщо в цей день знайти стару шкіру, яку скинула змія, то її, за прикметою, потрібно завжди носити з собою – це гарантує захист від важких хвороб. Також вважали, що не можна дивитися у вікно 10 березня – можна лихоманку підчепити, а якщо двері 10 березня несподівано з петель зірвалися – це віщує біду для сім’ї.

Народні прикмети на 10 березня:

Якщо у місяці роги круті, то чекали морозів найближчим часом;

Якщо на Тарасія, 10 березня, випадає сніг, то перед Великоднем тиждень буде дощовим і холодним;

Чути каркання ворон – прикмета того, що літо буде непогожим, з великою кількістю дощів;

Якщо граки в’ють гнізда на деревах – можна розраховувати на встановлення стабільно теплої погоди;

Якщо 10 березня капусту і помідори висадити, то це обіцяє хороший врожай.

10 березня: історія в картинках

1787 – народився Устим КАРМЕЛЮК, український національний герой, керівник повстанського руху;

1861 – помер Тарас ШЕВЧЕНКО, великий український поет;

1876 – Олександр БЕЛЛ здійснив перший телефонний дзвінок. Першою фразою була: «Містере Ватсон, зайдіть, я хочу вас бачити»;

1940 – народився Чак НОРІС, американський кіноактор;

1940 – помер Михайло БУЛГАКОВ, письменник («Майстер і Маргарита», «Собаче серце»);

1957 – народився Усама БЕН ЛАДЕН, саудівський шейх, “терорист № 1”;

1958 – народилася Шерон СТОУН, американська кіноактриса («Основний інстинкт»);

1979 – Глорія ГЕЙНОР на три тижні очолила американський хіт-парад з піснею I Will Survive.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити