image
 |  0 12 Січня 2020 | 08:00

12 січня. Цей день в історії: народився український шахіст Сергій Карякін

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 12 січня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

12 січня — 12-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 353 дні.

Іменини

Онисія, Федора, Макар, Ірина, Антон, Орина, Федосія, Лев, Ярина, Гедеон.

Народні прикмети

12 січня вшановується пам’ять святої Анисії. У народі цей день називався “Онисі зимові”, або “Онисі Шлунківниці”. У давнину цього дня варили свинячі шлунки і різали гусей. За нутрощами тварин передвіщали погоду на зиму. Якщо селезінка була рівною і гладкою, то очікували зими сурової. Товста печінка усередині означала, що холоднеча розпочнеться з половини зими, а широка сторона печінки до живота обіцяла морози. У народі говорили: “До дня Онисі холод над землею повис”.

Вважається, що якщо на Анісію дме вітер з півдня, то весь рік буде врожайним, а літо теплим.

Якщо на Анісію йде сніг, то влітку можна очікувати сильних дощів

Якщо вдень ясно, то це прикмета до того, що скоро настане потепління

Якщо на небі 12 січня не видно зірок, значить, погода зміниться

День в історії

1913 — Йосип Джугашвілі вперше підписався псевдонімом «Сталін».

1919 — вступ до міста Чернігова частин Червоної армії. Встановлення радянської влади.

1919 — у Києві єврейське національне зібрання, на якому були присутні представники єврейських громад з провінції, обговорило питання про погроми; висловило незгоду з тим, що призначення міністра єврейських справ УНР відбулось без відома і згоди єврейських організацій.

1920 — в місто Умань Київської губернії вступили частини Червоної армії. Отаман О. Волох як командуючий військами ревкома Правобережжя видав наказ про входження його підрозділів до складу Червоної армії з метою «знищення петлюрівщини-партизанщини».

1923 — у Кривому Розі ДПУ викрило велику українську повстанську організацію. Заарештовано понад 200 осіб.

1923 — у Харкові РНК УСРР прийняла постанову «Про вшанування сорокарічної сценічної діяльності М. Заньковецької». Їй було присвоєне звання народної артистки УСРР, призначено підвищену довічну пенсію та перейменовано на її честь колишній Троїцький народний будинок на Театр ім. Заньковецької.

1928 — в США вперше стратили на електричному стільці жінку.

1939 — у Полтаві почали курсувати перші шість таксі.

1945 — розпочалась Західно-Карпатська стратегічна наступальна операція військ 4-го Українського і головних сил 2-го Українського фронтів, що тривала до 18 лютого. Метою операції було розбити угрупування військ ворога, що перебували в Західних Карпатах, подолати силами 4-го Українського фронту Західні Карпати і вийти на підступ до Моравсько-Остравського району.

1950 — в СРСР знову запроваджена смертна кара за зраду, шпигунство і саботаж.

1955 — у Дніпропетровську відкрито регулярний рух поїздів новим залізничним мостом через Дніпро, довжина мосту — 1,5 км.

1965 — мер міста Торонто (Канада) підписав прокламацію про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1974 — В’ячеслав Чорновіл звернувся з заявою до голови президії Верховної Ради УРСР. У ній повідомлялось, що, починаючи з 12 січня 1972-го року (дня його арешту і початку широких репресій проти течії шістдесятників в українському літературно-громадському житті), він щорічно, як в ув’язненні так і після, відзначатиме одноденною голодівкою аж до справедливого перегляду його та інших аналогічних справ.

1981 — відбулася прем’єра серіалу «Династія» на телеканалі Ай-Бі-Сі.

1998 — 19 країн-членів Євросоюзу підписали протокол про заборону клонування людини.

Народилися

1628 — Шарль Перро, французький письменник-казкар.

1873 — Василь Кричевський, український художник і архітектор, патріарх родини Кричевських, що дала українському мистецтву кількох видатних особистостей.

1876 — Джек Лондон, американський письменник.

1878 — Гнат Хоткевич, український письменник, бандурист, композитор, театральний і громадсько-політичний діяч, мистецтвознавець, етнограф.

1893 — Гуревич Михайло Йосипович, радянський авіаконструктор, заступник головного конструктора ОКБ-155. Закінчив літакобудівний факультет Харківського технічного інституту. На початку кар’єри займався конструюванням і будівництвом планерів у Харкові.

1907 — Сергій Корольов, видатний український вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор.

1909 — Марія Примаченко, українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва».

1929 — Мащенко Микола Павлович, український кінорежисер, народний артист УРСР (1983).

1941 — Мулявін Володимир, білоруський музикант, композитор, засновник і художній керівник білоруського вокально-інструментального ансамблю «Пісняри».

1949 — Харукі Муракамі, популярний японський письменник і перекладач.

1960 — Станісла́в Бокла́н, український актор театру та кіно, народний артист України.

1985 — Артем Мілевський, український футболіст білоруського походження, нападник київського «Динамо» та збірної України.

1986 — Джемма Артертон, англійська актриса, знялась у фільмах «Квант милосердя», «Битва титанів», «Принц Персії: піски часу» та інших.

1986 — Огнєвіч Злата Леонідівна, українська співачка. Представниця України на пісенному конкурсі Євробачення 2013, посіла третє місце.

1990 — Сергій Карякін, український шахіст. У віці 12 років і 211 днів став наймолодшим гросмейстером в історії, внесений у Книгу рекордів Гіннесса.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити