image
 |  331 23 Червня 2024 | 13:22

14 автівок за дві поїздки завезли волонтери з Волині на фронт

Родина Клаків-Проскуненкових з Березович Зимнівської громади з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стала гуртувати усіх небайдужих краян для підтримки наших захисників найнеобхіднішою технікою, речами, амуніцією, харчами. За понад два роки волонтери здійснили на передову кілька десятків поїздок і щоразу везли усе необхідне, чого так потребували воїни. Серед переліку завжди були автівки, тож ця команда щоразу знаходить ресурси і можливості закривати й такі запити. За останні дві поїздки, волонтери доправили захисникам 14 автомобілів, а загалом передали на фронт понад п’ять десятків транспортних засобів – точну кількість уже й не рахують.

Про волонтерів пише Слово правди.

Нещодавня їхня поїздка зайняла чотири дні й пролягала за новим маршрутом – на запорізький напрямок. Водії-волонтери, а це дев’ятеро осіб, подолали 4 тисячі 300 кілометрів і завітали у понад десять військових підрозділів, у яких на них із нетерпінням чекали воїни-земляки.

«Дізнавшись, що вирушаємо у волонтерську поїздку, до нас звернулися військовослужбовці, які виконують бойові завдання в районі Дружківки на Донеччині, й просили заїхати і до них. Річ не у тім, що вони потребували якоїсь допомоги – ці хлопці просто хотіли побачитися із земляками, з волинянами, тож не могли їх оминути», – ділиться Віталій Клак.

За словами волонтера, команда ретельно планує маршрут, щоб завітати у кожен підрозділ, де на них з нетерпінням чекають. Про безпекову ситуацію у певній місцевості дізнаються безпосередньо від воїнів, до яких прямують.

Участь у цій поїздці, як і в кількох попередніх, взяв голова Зимнівської сільської ради В’ячеслав Католик, який також допоміг із пальним, також незмінно на передову вирушив староста Березовичівського округу Юрій Ковальчук, який заправив одне з авто. Кошти на пальне зібрали й передали також представники центру професійного розвитку педагогічних працівників Володимирської міської ради. Долучився до цього й Михайло Шипелик, який окрім допомоги у заправці авто, надав лафети. А голова благодійного фонду «Бі Сейф» Ігор Романюк допоміг з оформленням дозвільних документів.

Як повідомив Віталій Клак, за крайні дві поїздки ці волонтери доставили на фронт 14 автівок. Повертаючись додому, на ремонт забрали чотири – три минулого разу й одну тепер. Дві із них уже доправили воїнам. «Таких результатів досягли завдяки злагодженості нашої великої команди», – вважає волонтер й висловлює подяку всім, хто докладає зусиль, щоб такі поїздки відбувалися.

Карінка Українка, Людмила Бугайчук, Саша Бугайчук, Юлія Єдинак та шведські друзі Tobias Ahrnborg, Linda Ahrnborg Fd Jacobson посприяли в придбанні автівок, які волонтери доставили захисникам. А також ці доброчинці надали продукти, засоби гігієни, індивідуальну білизну, польовий інвентар, вогнегасники, генератори, шини та багато інших речей.

Технічний огляд і ремонт автомобілів цього разу, як і раніше, здійснила команда майстрів – Юрій Проскуненков, В’ячеслав Проскуненков, Олександр Бугайчук, Роман Хомік, Максим Коваленко, Дмитро Скакун, Олег Сак та фахівці з Галинівки.

Окрім автівок, волонтери відвезли захисникам чимало інших потрібних їм речей згідно із запитами, а також – гостинці від земляків. Коли вчитуємося у звіт, який опублікував на своїй сторінці у фейсбуці Віталій Клак, виникає відчуття щирого захоплення нашими небайдужими земляками, які усіма можливими способами долучаються до допомоги ЗСУ.

Як і в попередні рази, не лишилася осторонь українська Церква християн віри Євангельської та особисто Олександр Трофимук, які передали воїнам печиво, тушонки, консерви, супи, швидке харчування, вологі серветки та інше. Допоміг в організації допомоги Тарас Киричук. А представники релігійної громади Церкви ХВЄП «Благовістя» з Ковеля та особисто Павло Олещук передали на фронт також консервацію, хліб, вареники, сало, мед, солодку воду, борошно, цукор, випічку, солодощі, засоби особистої гігієни, шкарпетки, каністри для питної води та інше. Благодійний фонд «We stand with Ukraine» теж передав гігієнічні набори, супи, шкарпетки. Гуртівня «КІОПак» на чолі з директором Русланом Федорчуком надала мінеральну воду у великій кількості, мівіну та консерви. А Луківська пекарня – мішки.

Священник Андрій Дейнека та парафіяни храму святої Параскеви, а також громада селища Луків, що у Ковельському районі, теж допомогли всім, чим могли. Цього разу священник не їздив з волонтерами на передову, однак передав на пальне сім тисяч гривень. Отець Віталій Чабан допоміг організувати збір на теренах Ковельського районіу. Долучилися парафіяни та священники сіл Чорніїв, Перевали, Осерби, Маковичі, Купичів, Хворостів, Почапи, Соловичі, Озеряни, жителі Сьомаків і Рудні.

Як і щоразу, зробили свої внески жителі Зимнівської і сусідніх громад Володимирського району. Сім’я Кобців надала мед і консерви, Корнисюків – полуницю, Цихоцьких, Жуків – яйця, допомагали Михальчуки, родина Пилипюків-Скакунів. Голова спілки «Чорнобиль» Світлана Бугайчук передала солодощі та мінеральну воду, жителі Бегети – пельмені та гречаники, Ніна Кондратюк – випічку, сухі душі та інше, Марта Татарина – садовий інвентар, лопати. А Лудинська гімназія, зокрема Лариса Сівер та її команда господинь, приготували випічку та солодощі, Марія та Оксана Мігаси – сухі борщі, а Ірина Антонюк – «бандерончики».

«Попри те, що нам вдається закривати запити військових, нині збори усього необхідного важко проводити. Ось, наприклад, мали за мету зібрати сто тисяч гривень на авто для підрозділу 100-ї ОМБр, де несе службу один із наших земляків, однак назбирали лише половину суми, решту грошей доклали небайдужі. І такі випадки не рідкість. Часто авто потрібне уже зараз, тож купуємо у борг, а потім розраховуємося за нього», – ділиться Віталій Клак.

За словами пана Віталія, велику допомогу у закритті різноманітних зборів надають учні Березовичівського ліцею. Загін «Юних волонтерів» виступає у Зимнівській громаді, а також їздить у Володимир, де біля торгового центру «Салют» виконує українські та патріотичні композиції, збираючи кошти для ЗСУ. Цього разу діти передали понад 35 тисяч гривень на ремонт автівок для воїнів. В активну команду артистів входять Яна Августинюк, Аня Поліщук, Василина і Валерія Вознюк, Тимур Скакун, Вероніка і Богдана Борщ, Олексій Приходько, Дарина Степчук, Зоряна і Злата Банах, Христина Кугай, Роман Проскуненков. А організовують їхні виступи Алла Банах, Дарина Приходько, Вікторія Проскуненкова.

«Наш приїзд до воїнів – це завжди свідчення, що про них пам’ятають, турбуються і їм намагаються допомагати земляки, тож такі зустрічі завжди дуже душевні. Розділяємо з ними радісні моменти та намагаємося підтримати. Залежно від того, на якій ділянці фронту воїни захищають Батьківщину, різняться і їхні настрої. Хтось дуже втомлений після важких боїв, інші натхненні тим, що підрозділ знешкодив 70 ворогів й жоден із наших захисників не зазнав поранень, а дехто стривожено розповідає, що їхню позицію розбили, тож серед побратимів є зниклі безвісти та загиблі… Та боротьба триває. І нам треба бути згуртованими, щоб допомагати наближати перемогу», – каже Віталій Клак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери у Володимирі купили авто для мінометників і збирають кошти на авто для радіотехнічної бригади

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити