image
 |  5 2 Жовтня 2020 | 08:00

2 жовтня. Цей день в історії: 30 років тому розпочалася Студентська революція на граніті

Студентська революція на граніті. 2 жовтня 1990 року на площі Жовтневої революції в Києві кілька десятків студентів Києва, Львова та Дніпропетровська оголосили про початок голодування і акцій непокори, щоб змусити Верховну Раду Української РСР прийняти закони для забезпечення суверенітету республіки.

Кінець Казанського ханства. 2 жовтня 1552 року після тривалої облоги війська московського царя Івана Грозного захопили Казань, столицю Казанського ханства, стратили більшість її захисників, а саме місто спалили.

Помер гетьман Іван Мазепа2 жовтня 1709 року в селі Варниці поблизу Бендер, не в змозі пережити крах свого плану на становлення України як самостійної держави, помер Іван Степанович Мазепа, гетьман Лівобережної України.

Поразка Варшавського повстання2 жовтня 1944 року у місті Ожарув генерал Тадеуш Бур-Коморовський підписав з німцями угоду про капітуляцію Армії Крайової і здачу в полон учасників повстання, яке тривало 63 дні і привело до загибелі не менше 235 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти спрогнозували різке подорожчання хліба в Україні і назвали причину

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити