image
 |  0 1 Жовтня 2020 | 23:32

Експерти спрогнозували різке подорожчання хліба в Україні і назвали причину

Зростання вартості пшениці і продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію, а також девальвація гривні практично на 20% із початку 2020 року призведуть до подорожчання базових продуктів хлібної групи.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про прийдешнє подорожчання заявив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко.

«З початку року вартість пшениці зросла на 40%, тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія», – зазначив Дученко.

Також, за його словами, через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання, на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги.

Крім того, до додаткових витрат призвели карантинні заходи, пов'язані з COVID-19. Це стосується не тільки дезінфекції та додаткового санітарного контролю, а й витрат на упаковку, а також переобладнання ліній для її використання.

Дученко наголосив, що за таких умов уже найближчим часом підвищення цін на хліб неминуче.

«На жаль, стримувати їх більш не є можливим. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба», – заявив віцепрезидент ВАП.

Він також додав, що подорожчання, ймовірно, зачепить не тільки хліб, але й кондитерської групи.

«Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку», – сказав Дученко.

Як повідомляв «OBOZREVATEL», Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства спрогнозувало зростання інфляції на початку 2021 року, що призведе до зростання цін на продукти й товари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ну ніби ж не лох у свої 42 чи від Фокіна маразм успадкував? – Олег Тягнибок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити