image
 |  2 20 Лютого 2022 | 08:00

20 лютого. Цей день в історії: День Героїв Небесної Сотні

День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Пам'ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Цього дня 2014 року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею». О 22:17 Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності.

Російська інтервенція до Криму розпочата 20 лютого 2014 року, на завершальному етапі революції Гідності в Україні, із вторгненням збройних сил Російської Федерації на територію Автономної Республіки Крим як збройний етап реалізації плану керівництва Російської Федерації по встановленню окупаційного контролю над Україною. Всупереч положенням міжнародного права, угод про партнерство та співпрацю між Росією та Україною, інтервенція була підтримана 1 березня рішенням Ради Федерації російського парламенту у відповідь на запит президента Росії Володимира Путіна. Інтервенція стала першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною і завершилася анексією Криму Росією. Після анексії, Росія зіграла провідну роль у початку війни на сході України.

51-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 314 днів (315 днів — у високосні роки).

Всесвітній день соціальної справедливості

День Героїв Небесної Сотні

День соціальної справедливості (Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента № 1021/2011 від 4 листопада 2011 р.)

Події

1649 — Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1666 — заснований Монреаль — одне з найбільших канадських міст.

1872 — у США запатентований електричний ліфт.

1877 — у Большому театрі в Москві відбулася прем'єра балету Петра Чайковського «Лебедине озеро».

1940 — вперше на екранах з'явилася знаменита пара — Том і Джеррі.

1960 — на сцені рідної школи в Сіетлі відбувся перший виступ майбутнього гітариста-віртуоза Джимі Гендрікса.

1962 — американський космонавт Джон Ґленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 000 км/год в кораблі «Френдшип-7» (Friendship 7).

1988 — Кайлі Енн Міноуґ уперше очолила британський чарт — на вершину хіт-параду забралася пісня «І Should Be So Lucky» і залишалася номером один п'ять тижнів.

1994 — Торі Еймос очолила британський чарт зі своїм другим альбомом «Under The Pink».

1998 — 15-літня американка Тара Ліпінські виграла змагання серед жінок з фігурного катання на зимовій Олімпіаді в Нагано, ставши наймолодшою переможницею Білих Олімпіад.

2002 — «The Strokes» названі «новачками року» «Brit Awards».

2002 — заснування українського видавництва «Видавничий дім „Школа“» (видавництво, Харків).

2003 — героями Brit Awards стали «Coldplay» і Ms Dynamite, заробивши по дві нагороди кожен.

2014 — під час протистояння Євромайдану і злочинної влади президента Януковича на Інститутській вулиці вбивцями з беркуту були розстріляні активісти. Загиблих згодом назвали «Небесною сотнею».

2014 — вторгненням російського спецназу на територію АРК розпочалася російсько-українська війна.

Народились

1887 — Олександр Удовиченко, український військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віце-президент УНР в екзилі (1954–1961).

1888 — Василь Барвінський, український композитор, піаніст, музикознавець.

1889 — Лев Ревуцький, український композитор, педагог, музичний і громадський діяч.

1905 — Улас Самчук, український письменник, член уряду УНР у вигнанні.

1921 — Микола Савченко-«Миколенко», лейтенант ЧА, хорунжий УПА, командир сотні «Східняки», член Закордонного Представництва УГВР, член Видавничого комітету «Літопис УПА», Лицар Золотого Хреста бойової заслуги 1 класу

Померли

1054 — Ярослав Мудрий, великий князь київський (бл. 983)

1692 — Юрій Кульчицький, український купець, що відкрив в Європі першу кав'ярню

1805 — Данило Самойлович (Сушковський), український медик, засновник епідеміології в Російській імперії, фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Першим довів можливість протичумного щеплення (†1804).

1810 — Мартин Почобут-Одляницький, білоруський і литовський просвітник, астроном, математик, ректор Головної Віленської школи.

2003 — Севастіян Сабол, український релігійний діяч-священик, поет (*1909).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити