image
 |  0 20 Жовтня 2019 | 08:00

20 жовтня. Цей день в історії: міжнародний день кухаря

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 20 жовтня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

20 жовтня — 293-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 72 дні.

Свята

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

Указом Президента України № 42/2005 від 17 січня 2005 року введено щорічне проведення 20 жовтня Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням раком молочної залози. Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання, є самообстеження молочних залоз; клінічне обстеження молочних залоз; мамографія. З метою уточнення діагнозу лікар може призначити також деякі інші обстеження.

Міжнародний день кредитних спілок

Щорічно в третій четвер жовтня працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято — Міжнародний День кредитних спілок (International Credit Union Day). Це всесвітнє свято безперервно відзначається з 1948 року і з тих самих пір є підставою для проведення численних заходів: днів відкритих дверей кредитних союзів і філіалів, благодійних акцій, ярмарків та конкурсів, тематичних радіо– і телепередач.

Всесвітній день боротьби з остеопорозом

Щорічно 20 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з остеопорозом (World Osteoporosis Day). Всесвітня Організація охорони Здоров’я встановила цю дату ще в 1997 році. Остеопороз – це захворювання, яке характеризується зниженням щільності кісткової тканини у людини. Результатом цього захворювання, яке як правило, розвивається поступово і прогресує з часом, стають часті переломи кінцівок і хребта.

Міжнародний день кухаря

Щорічно 20 жовтня своє професійне свято — День кухаря — відзначають кухаря і кулінари всього світу. Міжнародна дата була заснована в 2004 році за ініціативою Всесвітньої асоціації кулінарних спільнот. Ця організація, до речі, нараховує ні багато, ні мало 8 мільйонів членів — представників кухарський професії з різних країн. Тому не доводиться дивуватися, що професіонали світової кухні знайшли своє свято.

Міжнародний день авіадиспетчера

20 жовтня 1961 в Амстердамі була створена Міжнародна федерація асоціацій авіаційних диспетчерів (International Federation of Air Traffic Controllers Associations, IFATCA). Ця подія стала такою значущою віхою в історії розвитку повітряного транспорту, що стала підставою для виникнення нового професійного свята, приуроченого до її дати — Міжнародного дня авіадиспетчера (International Day of the Air Traffic Controller).

Іменинники сьогодні: Йосип, Михайло, Микола, Пелагея, Сергій, Юліан

Народний календар: Сергій Зимовий

В цей день відзначається пам’ять двох святих, що носили ім’я Сергій. Перший з них, преподобний Сергій Печерський, жив в 13 столітті. Інший святий — Сергій Нуромський, або Вологодський, що жив в 15 столітті.

«Сергій зиму починає», — говорили в народі і не дивувалися морозам, які могли вдарити в цей день. Втім, якщо сніг у цей день випадав, а дерева ще не повністю скинули листя, цієї зими чекали ще не скоро — не раніше, ніж на Мотрону (22 листопада).

20 жовтня в історії:

1854 – народився Артюр РЕМБО, французький поет;

1865 – місто Оттава утверджується як столиця Канади;

1932 – помер Джованні ПІРЕЛЛІ, італійський промисловець, що в 1872 році заснував одну з перших у Європі фабрик по виробництву гуми;

1953 – вийшов у світ науково-фантастичний роман Рея Бредбері “451 градус за Фаренгейтом”;

1972 – народився СНУП ДОГГІ ДОГГ, американський реп-музикант;

1982 – У Москві відбулася трагедія наприкінці футбольного матчу – через тисняву загинула велика кількість уболівальників. Про це було повідомлено лише в 1989 р.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити