image
 |  0 24 Серпня 2018 | 11:09

25 депутатів не голосували за Незалежність України

346 депутатів на позачерговій сесії Верховна Рада УРСР 24 серпня 1991 року прийняли Акт про державну незалежність України. Сесія вирішила провести 1 грудня республіканський референдум. Того ж дня були прийняті постанова "Про проголошення незалежності України" та "Про військові формування на Україні".
"За" проголошення незалежності спершу проголосував 321 депутат - конституційна більшість. Дехто витягнув картки, щоб не брати участі в голосуванні, - таких було чимало. Головуючий Леонід Кравчук оголосив, аби ті, хто не "встиг" проголосувати, написали до секретаріату письмові заяви. Окремі депутати скористалися з такої пропозиції і виправили попереднє хибне рішення: кількість "за" збільшилась на 25 голосів. Отже, "за" Акт проголошення незалежності проголосували 346 депутатів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відстоювали українську незалежність на Волині? (ФОТОАРХІВ)
Також Верховна Рада ухвалила постанову "Про департизацію державних органів, установ та організацій", якою припинялась діяльність організацій політичних партій в усіх органах державної влади та управління, правоохоронних органах, установах радіо і телебачення, інших державних установах, органах і організаціях

Через два дні прес-секретар президента Росії від імені Єльцина заявив, що Росія, у випадку припинення союзницьких відносин з Україною, залишає за собою право на перегляд кордонів. Після дводенних переговорів Леоніда Кравчука і віце-президента Росії Олександра Руцького у Києві питання позитивно вирішили.


1 грудня на виборчі дільниці прийшло близько 32 мільйонів громадян (84% внесених у списки), з них майже 29 мільйонів (90.35%) підтвердили Акт проголошення незалежності України. На президентських виборах, котрі проводились цього ж дня, 20 мільйонів виборців віддали свої голоси за Леоніда Кравчука, котрий став першим всенародно обраним Президентом України. Найбільш реальний суперник Кравчука лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл отримав підтримку 7.4 мільйонів виборців (23.3%).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити