image
 |  23 25 Листопада 2021 | 08:00

25 листопада. Цей день в історії: вийшов друком перший номер української газети «Хлібороб»

У 1905 році вийшов друком перший номер газети "Хлібороб", першого легального українського видання в підросійській Україні (видавалася в мічті Лубни).

1936 рік - Німеччина і Японія підписали Антикомінтернівський пакт, направлений на координацію німецько-японської політики щодо СРСР. Через рік до нього приєдналась Італія.

1947 року - на наступний день після відмови "Голлівудської десятки" свідчити перед комісією Палати представників Конгресу США по розслідуванню антиамериканської діяльності Американська кіноасоціація внесла їх імена в "чорний список", заборонивши займатись професійною діяльністю.

Це дало довготривалий результат - голлівудські сценаристи, режисери і продюсери ще багато років у кінофільмах уникали будь-яких натяків на щось, шо може бути трактоване як толерантне ставлення до комунізму, а їх засуджені колеги протягом кількох десятиліть не могли знайти пристойної роботи в Голлівуді. Лише в кінці 1960-х років "чорний список" перестав поповнюватись.

У 1952- му в Лондоні відбулася прем’єра найуспішнішої театральної постановки 20-го століття.

В театрі "Амбассадорз" в Лондоні у присутності 453-х глядачів відбулась прем'єра спектаклю "Мишоловка" з Річардом Аттенборо і Шейлою Сім у головних ролях. Схвально зустріта публікою, детективна історія, написана Агатою Крісті на основі її ж радіоп'єси "Три сліпі мишки. В день першого спектаклю ще були живі Черчілль, Сталін та Ейзенхауер, а до 2000-го року на 20 тисячах постановках побувало більше 10 мільйонів глядачів. Спектаклю "Мишоловка" належить ряд рекордів, занесених до Книги рекордів Гіннеса, - в ролях восьми персонажів на сьогодні виступало більше 300 акторів, Дейвід Рейвен 4575 разів виходив на сцену в ролі майора Метклафа, а Ненсі Сібрук - 6240 разів зіграла міссіс Бойл. В 1974 році, після майже 9 тисяч спектаклів, постановку було перенесено до театру "Св.Мартін", де вона йде й досі.

1998 рік - найбільша вебкорпорація світу America Online оголосила про придбання компанії Netscape, виробника популярних браузерів.

Останній рік компанії Netscape була доведена практично до стану банкрутства будучи не в змозі протистояти агресивній маркетинговій політиці Microsoft, що безплатно пропонувала користувачам аналогічний програмний продукт.

25 листопада народилися:

У 1838-му — Іван Нечуй-Левицький, український письменник, перекладач, педагог.

В 1900 році народилася Катерина Білокур, українська художниця, одна з найкращих представниць "наївного мистецтва" України.

Маленька Катерина малювала вуглем на шматочках полотнини. У 14 років Катерину застали за цим безглуздим, як усі вважали, заняттям. Було вжито невідкладних заходів — різки та найсуворіша заборона малювати. Відтепер дівчинці доводилося творити потайки. Збереглася, проте, легенда, яка свідчить про неабияку популярність спроб 15—17-літньої Катрі і навіть їхнє визнання. Сусід і родич Білокурів Микита Тонконіг, який володів водяним млином, був пристрасним театралом. Разом із своїми однодумцями він організував щось на зразок театральної студії. Поставлені Тонконогом п'єси мали чималий місцевий успіх. Знаючи, що Катерина Білокур "уміє малювати", творчий мірошник попросив її допомогти з декораціями. Дівчина із задоволенням малювала, дивилася, а пізніше, до речі, і грала на сцені цього унікального "театру на воді".

1926 року — Нонна Мордюкова, російська акторка театру та кіно.

1978 року - Сергій Пишний, український агроном-овочівник, спеціаліст із вирощування капусти та моркви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська ОДА пригощала міністрів у ресторані депутата обласної ради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити