image
 |  4 3 Травня 2020 | 17:14

4 травня Польща запровадить 2 етап послаблення обмежень: як це вплине на укpаїнців?

Польща поступово виходить з карантину та вже на початку травня запровадить другий з чотирьох етапів послаблення обмежень. У Варшаві констатують, що коронавірус відступає, але не поспішають відкривати кордони.

«ТСН.ua» розповідає як послаблення карантину в Польщі може вплинути на заробітчан із України та кого пропускають на українсько-польському кордоні.

Другий етап зняття обмежень: чи вплине це на українців

Після травневих вихідних Польща запровадить другий етап послаблення «коронавірусних» обмежень. Починаючи від 4 травня в країні відкриваються готелі та хостели, через закриття яких багато українських заробітчан втратили роботу.

Досі готелі практично не приймали гостей - за винятком делегатів і поміщених на карантин осіб. Ця заборона буде знята. Готельні послуги можуть надаватися за умови дотримання певних правил безпеки. Під забороною залишаються басейни та фітнес-центри.

Тоді ж, 4 травня відкриються торгові центри та інші точки торгівлі, але всі вони працюватимуть з дотриманням обмежень - одна людина на 15 кв.м. Мешканці й надалі мають носити захисні маски в громадських місцях.

«Ми діємо швидко, але гнучко. Зараз ми прискорюємо нашу діяльність, але можливий крок назад», - сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пояснюючи зняття обмежень.

Влада також відкриває дитячі садки починаючи від 6 травня, але остаточно це рішення дозволили ухвалювати органам влади безпосередньо на місцях.

Хоч уряд Польщі поступово знімає обмеження для розмороження економіки, але через відтік заробітчан, країна гостро відчуває нестачу «робочих рук». Там навіть заявили, що готуються організовувати чартерні рейси для українців, аби ті їхали на роботу навіть під час карантину.

Польські фермери скаржаться, що незабаром потрібно буде збирати спаржу, скоро дозріє полуниця, а робочих рук досі немає і тому згодні організовувати навіть не дешеві авіаперельоти.

В українському уряді після того як призупинили чартерні рейси із заробітчанами до Фінляндії кажуть, що розглядатимуть кожен випадок окремо. Але зізнаються - масово відправляти українців за кордон під час пандемії коронавірусу не надто логічно.

«Важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців. Координацію цієї роботи буде здійснювати урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Станом на зараз уряд не отримував офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії», - пояснюють в Кабміні.

А що з кордоном?

Другий етап послаблення обмежень не принесе якихось змін на кордоні між країнами. Та й сам Моравецький на пресконференції тему зняття обмежень на в’їзд до Польщі оминув. Офіційно вони діють до 3 травня, але ще раніше Варшава обіцяла ці обмеження подовжити.

«Якщо в найближчі два тижні не буде дуже оптимістичних зрушень, ми хочемо зберегти цей санітарний прикордонний контроль і прикордонні обмеження», - сказав прем'єр-міністр Польщі ще 25 квітня.

На його думку, заходи контролю сприяли зупиненню поширення епідемії коронавірусу в Польщі.

Попри те, що на кордоні з Польщею діють певні заборони, потрапити туди все ж можна. Офіційний сайт польських прикордонників опублікував правила перетину кордону.

В'їжджати до Польщі мають право:

громадяни Республіки Польща,

іноземці, які є подружжям або дітьми громадян Республіки Польща або перебувають під їх постійним наглядом,

іноземці, які мають «карту поляка».

глави дипломатичних представництв та співробітники дипломатичного і консульського персоналу місії, тобто особи, які мають дипломатичну ступінь і члени їх сімей,

іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території Республіки Польща,

іноземці, що мають право працювати на території Республіки Польща, тобто іноземці, які мають право виконувати роботу на тих же умовах, що і польські громадяни, які мають дозвіл на роботу, сезонний дозвіл на роботу, декларацію про призначення роботи іноземцю на території Республіки Польща,

в особливо обґрунтованих випадках, не зазначених вище, командир прикордонного поста після отримання згоди начальника прикордонної служби може дозволити іноземцю в'їжджати на територію Республіки Польща.

іноземці, які керують транспортним засобом, що використовується для перевезення товарів.

Згідно з обмеженнями, введеними польським урядом, всі, хто прибуває з-за кордону, повинні пройти обов'язковий 14-денний карантин. Це не стосується водіїв, які перевозять вантаж.

Як і раніше на українсько-польському кордоні працюють два пункти пропуску: Ягодин-Дорогуськ і Краківець-Корчова.

Наступні кроки Польщі

Влада країни не визначила чітких термінів запровадження третього та четвертого етапів послаблення карантину (прим. перший був введений ще 20 квітня). До того ж, за словами прем’єра Моравецького, Варшава дотримується «гнучкого плану».

Третій етап

Господарська діяльність:

Відкриття перукарень та салонів краси

Відкриття магазинів у торгових центрах зі значними обмеженнями

Гастрономія - відкриття закладів харчування з обмеженнями

Соціальне життя:

Спортивні заходи до 50 осіб (на відкритому просторі, без участі глядачів)

Організація догляду за дітьми, школи.

Четвертий етап

Господарська діяльність:

Відкриття масажних салонів і соляріїв

Дозволити заняття в тренажерному залі і фітнес-клубі

Соціальне життя:

Театри і кінотеатри в новому санітарному режимі

«Наступні етапи повернення до нормального життя будуть вводитися поступово, коли зростання захворюваності буде низьким», - додали на сайті польського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські консульства в Україні поновлюють видачу «трудових» віз

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити