image
 |  9 26 Січня 2021 | 08:31

6,99 – ціна політична, ми будемо її оскаржувати, – голова газового бізнесу Фірташа Артем Компан

У групі Дмитра Фірташа обсяги продажу газу вимірюються мільярдами кубів, а клієнти – мільйонами людей. Усі ці цифри - в ім'я іншої: ніша, за яку вже уже восьмий рік відповідає Артем Компан, здатна генерувати до 100 млрд грн доходів на рік.

Про це заявив голова газового бізнесу Фірташа Артем Компан.

За такі гроші не соромно поборотися навіть найбільшому гравцеві. І він – НАК "Нафтогаз України" – це робить. Ще у 2020 році державна компанія взяла курс на стримування ціни. На тлі зростання тарифів у конкурентів це привело до відпливу на її користь частини "фірташівської" клієнтської бази.

Тепер на зміну відпливу прийде повноцінна міграція. Уряд вирішив штучно обмежити ціну 6,99 грн за куб м газу, що не здатна витримати економіка жодної компанії, крім "Нафтогазу".

Не вистоїть і очолювана Компаном структура "Єгаз" (у 2020 році перейменована на "Йе енергія"), яка в групі Фірташа є першоджерелом у ланцюзі постачань газу населенню.

Пропозицію поговорити про роботу "Єгазу" Компан отримав від ЕП ще у 2020 році, але прийняв її лише зараз, коли доречніше не говорити, а констатувати: встановлена урядом ціна зробить з "Нафтогазу" головного продавця газу населенню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слуги» не підтpимали Вітpенка, не виключили Дубинського, не будуть легалізувати канабіс та збpою

Для компанії Андрія Коболєва, яка після переходу газотранспортної системи України в незалежні руки, втратила багатомільярдний грошовий потік, це непогана компенсація, але ще більше це відповідальність.

Як тільки армія українців стане офіційною абонентською базою НАКу, на цій компанії з'явиться тавро провини за ціни для цієї армії. А вони не обіцяють нічого хорошого: урядовий тариф 6,99 – це така собі "святкова акція", яка закінчиться вже у квітні. А потім почнуться будні з ціною під 10 грн за куб м.

В російськомовному інтерв'ю "Економічній правді" Компан розповів про своє бачення ситуації на газовому ринку, про роль "Нафтогазу" і спроби компанії Фірташа зберегти своє становище на ринку, про те, як став керівником трейдингового бізнесу олігарха, про роботу з ним у Відні і про дискусії з Коболєвим.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити