image
 |  14 14 Жовтня 2022 | 20:31

80 років УПА: як відзначали на Волині (ФОТОРЕПОРТАЖ)

В історичному урочищі «Вовчак», яке уже багато років відроджує ВО «Свобода», урочисто відзначили 80 річчя створення УПА.

Захід розпочався зі спільної молитви з отцем Матвієм (Свято-Пантелемонівська церква смт Люблинець, Ковельський р-н) у храмі Усіх святих землі Української.

Урочистості відбувалися за активної участі військовослужбовців 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, «Легіону Свободи», активістів Волинської «Свободи», депутатів Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Анатолія Вітіва, Валентини Магурчак, Олександра Бика, а також гостей з різних куточків Волині.

Згодом колона рушила до стели загиблих Героїв Турійщини, які віддали своє життя за незалежність у новітній війні з російським окупантом. Воїнів вшанували хвилиною мовчання.

Традиційно усі пройшли маршем до могил воїнів УПА та помолились за їх упокій. Пролунали постріли військового салюту, до підніжжя монументів повстанським героям присутні поклали квіти.

На дійстві звучали музичні твори у супроводі оркестру 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого. Військові виконали декілька патріотичних пісень, зокрема, і гімн своєї бригади, який розчулив присутніх, викликав хвилю емоцій та підняв бойовий дух.

Такі ж відчуття охопили людей, коли свої музичні твори виконав чоловічий гурт «Кант» Турійського РБК на чолі з його керівником Олексієм Скубієм.

Гості дійства мали змогу відвідати виставку унікальних військових експонатів, яка днями поповнилася атрибутикою з фронту від волинської 14 бригади.

З вітальними словами звернулися підполковник 14 володимирської бригади, заступник командира батальйону Сергій Гебітва, комендант урочища «Вовчак» Василь Мазурик, заступник Всеукраїнської ГО «Сокіл», військовослужбовець, Максим Новицький, перший заступник голови Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Поліщук та депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Анатолій Вітів.

«Росія завжди прагнула знищити український народ. І сьогодні окупант, ступивши на наші землі, не має шансу виграти, адже ми – українці, ми вміємо перемагати! У нас – найкраще військо! І ми здобудемо довгоочікувану перемогу», - наголосив підполковник Сергій Гебітва.

Директор музейного комплексу Василь Мазурик у своєму виступі розповів про плани, перспективи та розвиток «Вовчака», також згадав про те, що вдалося зробити попри те, що він пішов до лав ЗСУ, але всіляко підтримував та піклувався про урочище.

«Я хочу подякувати усім, хто своєю працею та матеріальними ресурсами допомагає нам не стояти на місці, а розвиватися. Нам вдалося створити ще один історичний об’єкт – відновити автентичний будинок, який уже поповнився військовими експонатами сьогодення. У нас ще багато планів, і я впевнений, що з такою надійною командою ми впораємося», - сказав Василь Мазурик.

Заступник Всеукраїнської громадської організації «Сокіл», який нині перебуває у лавах ЗСУ Максим Новицький наголосив на тому, як важливо бути патріотом української культури та релігії.

«Нам всім потрібно бути злагодженими, сильними та згуртованими. Адже там, де байдужість, там немає перемог. Нам потрібно позбутися російського ярма, яке, на жаль, ще є серед українців, це також стосується церков московського патріархату. Адже московські попи – це агентура кремля, вони здають позиції ЗСУ та всіляко допомагають ворогу. Ми все зробимо для того, аби перемогти!» - звернувся до присутніх Максим Новицький.

Перший заступник Волинської обласної ради Юрій Поліщук разом із депутатом Анатолієм Вітівим (очільником Волинської «Свободи») вручили Почесні грамоти обласної ради, зокрема, Братству ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура за віддану боротьбу у 40-х роках та патріотичне виховання молодого покоління. Також за всебічну підтримку українського народу у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність держави, активну волонтерську діяльність, високий професіоналізм у створенні історичного урочища «Вовчак» почесні грамоти отримали Ганна Фурман та Василь Мазурик, депутат Турійської ТГ від ВО «Свобода».

«Сьогодні, на цьому святому місці, багато новітніх захисників нашої Батьківщини. На жаль, ветеранів Української повстанської армії стає все менше і менше. Але, я спіймав себе на думці, що вони були б втішені тим, що сьогодні є їх зміна, є новітні захисники нашої держави. Нашу незалежність на східних рубежах так само захищають і свободівці, і сокільці, які віддано виконують місію тих бійців УПА. Цей рік Волинська обласна рада з ініціативи нашої фракції ВО «Свобода» оголосила роком Української повстанської армії. Це було правильне та виважене рішення, адже ми повинні віддати шану та завжди пам’ятати про воїнів, які боролися за нашу незалежність. Сучасні військові примножують успіхи та досягнення на полі бою, пишуть нову історію, будують вільне майбутнє для наступних поколінь. Історія українського воїнства - це героїчний літопис, кожна сторінка якого сповнена звитягами, втратами та відважними вчинками. ЗСУ довели всьому світові, що українці - незламна нація. Це народ-воїн! Масова участь військових у цьогорічних заходах на «Вовчаку» вкотре доводить правильність тієї тези, що нинішні захисники Вітчизни - прямі послідовники та спадкоємці славних героїв УПА. Це - генетичний код нашої нації» - наголосив у своєму виступі Юрій Поліщук.

«Їдучи сюди, до «Вовчака», я думав скільки у нас лишилося ветеранів тої війни, Героїв якої ми сьогодні вшановуємо. І на жаль, їх є біля 40 і їх стає менше. Але найголовніше, щоб пам’ять про них, про їх боротьбу жила у наших серцях. Я радий бачити тут багато молодих людей, воїнів, які прийшли на зміну тому поколінню, яке зараз відходить. Вони такі ж самі мужні та віддані боротьбі за українську державу. І я впевнений, що з таким поколінням ми виграємо і здобудемо цю омріяну перемогу над споконвічним ворогом – москвою. Перемогти таку націю, яка має таку історію, це є неможливо, бо всі покоління виховувалися на подвигах козацтва, січових стрільців, воїнів УПА», - сказав очільник Волинської «Свободи» Анатолій Вітів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити