image
 |  2 31 Березня 2022 | 19:00

Агресор буде гарантувати безпеку жертві агресії - звучить дико і абсурдно, - депутат Волиньради

Агресор буде гарантувати безпеку жертві агресії. Контролювати її позаблоковість та нейтральний статус. Погоджувати чи відмовляти у проведенні військових навчань. Забороняти участь іноземних військових спеціалістів та контингентів. Обмежувати види озброєння. Звучить дико і абсудрно. Але саме росії пропонують стати одним із "гарантів безпеки" України за підсумками переговорів у Стамбулі Арахамія, Подоляк і Чалий.
Не хотілося б у час війни критикувати владу. Зараз не час для цього - країні потрібна єдність. Ми розуміємо, що остаточно ще нічого не підписано та не узгоджено. Але тенденції насторожують. Ще більше хвилює залучення до переговорів з українського боку Олександра Чалого - дипломата, відомого своєю проросійською і антиНАТІвською позицією.
Українські переговорники подають як велике досягнення згоду на відмову України від НАТО та обмеження її зовнішнього суверенітету. Для цього українці зобов'язані змінити свою Конституцію, бо вона дуже не подобається москві. Замість статті 5 Альянсу нам пропонують погодитися на якісь міфічні гарантії безпеки. Замість одного Будапештського меморандуму підписати 10 меморандумів, один з яких - з росією. І затвердити це на всеукраїнському референдумі.
Найкраща гарантія безпеки України - це її Збройні Сили. Але сучасна армія неможлива без високотехнологічного озброєння та активної співпраці з провідними воєнними державами світу. Будьмо чесними: якби не активна військова та матеріальна допомога з боку країн НАТО, нам було б дуже важко стримати навалу орків. Професійність ЗСУ значно зросла в тому числі завдяки активній співпраці з країнами Альянсу. А тепер нас хочуть позбавити цих важливих козирів. Залишити сам на сам з агресором. Який залиже рани і буде готовий до нового вторгнення.
Більше не буде ніяких спільних навчань з США, Великобританією чи Польщею. Іноземні інструктори не навчатимуть наших військових на полігоні у Яворові. Бо росія не дозволить. Сильна армія без жодних обмежень у видах озброєння і можливість самостійно визначати свою зовнішню політику та вступ до військово-політичних блоків - найкраща гарантія незалежності. Інша альтернатива - відкладена агресія росії і нові жертви. Це принципове питання, в якому Україна не може піти на компроміс.
Анатолій Вітів - депутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити