image
 |  0 24 Листопада 2021 | 15:09

Активіст через суд хоче покарати телеканали, які транслюють фільми мовою агресора

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Нацраду з питань телебачення та радіомовлення накласти санкції на телеканали, які порушують норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та транслюють фільми і серіали російською мовою.

Як повідомив «Вголосу» позивач Святослав Літинський, про рішення суду він дізнався сьогодні, 24 листопада. Сам суд відбувся 17 листопада 2021 року.

За словами мовного захисника, 2 серпня цього року він звернувся до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з питанням, чи дотримуються українські телеканали законодавства про мову. А також попросив накласти санкції на порушників.

Нацраді з питань телебачення та радіомовлення вистачило два тижні, аби виявити такі порушення. У відповіді, який підписала голова Нацради Ольга Герасим’юк, визнали, що телеканали «1+1», «Інтер» та «Україна» транслюють фільми та серіали російською мовою. Проте карати порушників відмовилися.

«Мені відповіли, що вони не наділені повноваженнями притягати до відповідальності порушників», - розповів Святослав Літинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак - агент ГРУ РФ, вуха і очі Москви в Україні, - офіцер КДБ СРСР Швець (ВІДЕО)

То ж активіст звернувся з позовом до суду, в якому просив зобов’язати Нацраду відреагувати на порушення українського законодавства.

Суд визнав, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення бездіє. Адже, згідно із ч. 1 ст. 70 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», вона повинна контролювати дотримання та забезпечити виконання вимог, в тому числі і законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення. А стаття 10 цього закону обумовила обов’язкову частку мовлення державною мовою.

Тому суд погодився з активістом, що саме на Нацраду покладений обов’язок здійснювати контроль в тому числі і за дотриманням обов’язкової частки мовлення державною мовою.

 «Нацрада має 30 днів на апеляцію. А потім або притягне до відповідальності телеканали-порушники, або перекладе цей обов’язок на мовного омбудсмена», - каже Святослав Літинський.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити