image
 |  5 9 Липня 2021 | 09:20

Американський мільярдер Ерік Прінс хотів створити ПВК в Україні та «пpихватизувати» «Мотоp-Cіч» і «Антонов»

Засновник відомої американської приватної військової компанії (ПВК) Blackwater мільярдер Ерік Прінс мав намір створити ПВК в Україні. Він збирався залучити на службу українських військових, які раніше брали участь у російсько-українській війні на Донбасі.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це повідомив американський журнал Time. Видання посилається на низку документів, які опинилися в розпорядженні редакції, та на інтерв'ю з різними джерелами, включно з нинішніми і колишніми офіційними особами США та України, а також людьми, які працювали безпосередньо з Прінсом, намагаючись реалізувати його сподівання в Україні.

За даними джерел видання, 23 лютого 2020 року Ерік Прінс провів переговори щодо своїх планів з українськими соратниками в київському ресторані Vodka Grill, що на Осокорках. На них був присутній і Ігор Новіков, який на той час був позаштатним радником президента.

Видання зазначає, що редакція отримала у своє розпорядження план Ерік Прінс, який він збирався втілювати в життя в Україні. Згідно з ним, мільярдер хотів не лише створити тут ПВК. Він збирався відхопити великий шматок військово-промислового комплексу нашої країни, включно із заводами, які виробляють двигуни для винищувачів і вертольотів. Його повний план містить дорожню карту зі створення «вертикально інтегрованого консорціуму авіаційного захисту, який би зміг конкурувати з Boeing і Airbus» та принести 10 мільярдів доларів доходів та інвестицій. Для цього Прінс планував об'єднати місцеві авіаційні й аерокосмічні підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила найбільшу криптоферму на «Вінницяобленерго»: «майнили» майже 5 тисяч комп’ютерів

Сміливість таких планів відповідає репутації Прінса як бізнесмена. Майже чверть століття колишній морський котик був піонером у приватній військовій промисловості, збираючи армії на Близькому Сході та в Африці, навчаючи коммандос на своїй базі в Північній Кароліні і розгортаючи сили безпеки по всьому світу для Державного департаменту і ЦРУ.

При адміністрації Дональда Трампа вплив сім'ї Принца – могутнього клану правих республіканців із Мічигану – зріс. Трамп призначив сестру Прінса, Бетсі ДеВос, міністром освіти, а сам Прінс використовував контакти в Білому домі для укладання великих угод по всьому світу.

Ті плани, які він збирався впровадити в Україні, були одними з найбільш амбітних за всю його довгу кар'єру. Але з відходом Трампа від влади вони не здійснилися.

Завадило планам Прінса і те, що вони натрапили на опір українського уряду. В української сторони були серйозні побоювання з приводу роботи з Прінсом. Особливу тривогу викликав вибір ним двох союзників, пов'язаних із Росією. Його діловими партнерами були: Андрій Артеменко, який у 2017 році пропонував Трампу «мирний план» для України зі скасуванням санкцій США проти Росії, і якого Порошенко позбавив українського громадянства, та Андрій Деркач, український депутат, якого США звинуватили в тому, що він «активний російський агент».

Вони обидва зараз є фігурантами розслідування, яке проводить федеральна прокуратура в американському штаті Нью-Йорк.

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, Служба безпеки України викрила «ПВК Семенченка-Шевченка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти 15 разів порушили «тишу», один захисник загинув, один поранений

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити