image
 |  25 15 Жовтня 2020 | 14:05

Анатолій Вітів: «Свобода» - ті, хто тримають слово*

У місцевих радах Волині є політична сила, яка не вписується у деформовані стандарти української політики. Монолітна, згуртована принципами і цілями, вона виділяється на фоні недисциплінованих партій та штучних скороминущих політпроєктів. Це ВО «Свобода». У інтерв’ю очільник обласної організації Анатолій Вітів розповідає про здобутки партії у обласній раді, ділиться думками про розвиток краю та важливість місцевих виборів.

- 25 жовтня – вибори до місцевих рад. Учасники виборчих перегонів активно змагаються за довіру виборців. Чому волинянам на цих виборах з-поміж інших політичних сил варто підтримати саме «Свободу»?

- На відміну від інших політичних сил, «Свобода» має довгу історію і ідеологічний фундамент. Це не партія, яка виникла буквально вчора і зразу ж йде на вибори. Ми існуємо майже 30 років. За цей час українці мали можливість переконатися у тому, що «Свобода» - не тимчасовий передвиборчий проєкт, а партія класичного типу. Яка існує ще з часу проголошення незалежності.

За нас говорять наші справи. «Свобода» ніколи не відходила від своїх принципів. Незалежно від того чи були ми у місцевих радах та парламенті, чи поза ними, наші цінності та ідеологічні засади не змінювалися. Це можна побачити на прикладі роботи фракції у Волинській обласній раді. Ми завжди відстоювали національну ідентичність та виступали на захист соціальних інтересів волинян. Ми не раз піднімали питання, які інші партії побоювалися чіпати чи просто ігнорували. Не раз нам доводилося докладати максимум зусиль, переконувати депутатів інших фракцій. Це було навіть під час останньої сесії, коли голосувалися проєкти рішень щодо захисту української мови, ідентичності, традиційної сім’ї, малого бізнесу. Ми не боїмося піднімати проблеми, які турбують суспільство, подобається це комусь чи ні. Наші депутати завжди лобіюють інтереси громади, а не особисті питання.

- Назвіть основні здобутки фракції за 5 років роботи в обласній раді.

- Завдяки позиції нашої політичної сили вдалося реалізувати кілька принципових моментів програми, з якою ми йшли на вибори у 2015 році. По-перше, відтепер усі керівники комунальних підприємств області призначаються через конкурс. Корупційна складова під час призначення директорів комунальних установ, яка була присутня раніше, зникла. А призначені завдяки конкурсу нові директори стали працювати значно краще та розвивати свої заклади. По-друге, ми захистили власність громади області від розбазарювання. Бо все комунальне майно – це майно громади. Завдання обласної ради – ефективно ним управляти. По-третє, змінилися підходи до формування обласного бюджету. Раніше він розроблявся у адміністрації і спускався на затвердження обласній раді. Тепер депутати беруть активну участь у розробці важливого документу. Проводяться бюджетні слухання, аналізується доцільність витрат коштів, йде обговорення кожної статті. А вже потім на сесії приймається остаточне рішення.

- І все ж, треба визнати: економічний потенціал Волині використовується досить слабко. Чому?

- Якщо нам в область ще раз призначать керівництво з Донбасу, думаю, буде ще гірше. На жаль, останні два керівники Волинської ОДА не мають жодного відношення до краю, не розуміють проблем області. Ми вважаємо, що Юрія Погуляйка треба відправляти у відставку. На жаль, не всі керівники фракцій обласної ради поділяють таку позицію. Через таку нерішучість маємо те, що маємо. А це – невиконання обласного бюджету, більшості програм, провали по багатьох напрямках соціально-економічного розвитку. Щоправда, завдяки активності депутатів облради, вдалося знайти кошти на боротьбу з коронавірусом. Жодної заслуги ОДА в цьому немає. Вони навіть брифінг не можуть провести. Обласні адміністрації – це анахронізм, який потрібно ліквідувати.

- Що пропонує «Свобода» для прискорення економічного розвитку Волині?

- Потрібно, аби обласні ради та органи місцевого самоврядування отримали більше повноважень. Зараз багато розмов про децентралізацію. Але реально її немає. Без ліквідації обласних державних адміністрацій і перерозподілу владних повноважень на користь місцевого самоврядування важко щось змінити. Кожен має займатися своєю справою. Президент – зовнішньою політикою, уряд – економікою і внутрішньою політикою, місцеві ради – розвитком громад. Не може чиновник з столиці вирішувати, куди спрямувати гроші в області, навіть не знаючи, де знаходиться той населений пункт. На жаль, обласна рада не має достатніх повноважень, щоб залучати інвестиції. Вона навіть не може розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

Припустимо, рада хоче привести інвестора в область. Але що вона може запропонувати, коли всім розпоряджається ОДА? 5 років ми боролися за запуск «Волиньприродресурсу». Не могли виділити землю для «Волиньторфу», бо не отримували погодження з боку обласної адміністрації. Хто прийде в область за таких умов? Лише коли обласна рада отримає механізм для залучення інвесторів, розвиток області прискориться. Насправді, Волинь – багатий край. Але розкрити його потенціал можна, коли громади розпоряджатимуться своїми ресурсами і будуть господарями.

- Яка галузь має стати локомотивом області?

- Волинь має потужний аграрний сектор. Земля родюча, народ працьовитий. Саме аграрно-промисловий сектор має стати одним з локомотивів економіки краю. Але волинянам треба створити умови для розвитку кооперації з метою зберігання і переробки вирощених продуктів. Продавати готову продукцію завжди вигідніше, ніж сировину. Велика частина світу живе за рахунок малих фермерських господарств. Це фундамент міцного сільського господарства. На Волині фермер не захищений, не отримує дотацій. Незначні кошти, які виділяє держава, забирають великі латифундисти. Результат відомий – пустіють села, люди виїжджають у міста і за кордон.

- А як щодо розвитку промислового сектору?

- Промисловість в області концентрується у містах. Це – Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський. Проблема в тому, що чимало старих підприємств не працюють або закриваються. До прикладу, ті ж шахти у Нововолинську. А де мають працювати люди, які втратили робочі місця? Має бути альтернатива. Мова не про заробітки у Польщі. Мова про нові робочі місця у містах. Про нові підприємства, індустріальні парки. Людський ресурс – це найцінніше, що у нас є. Робочі місця треба берегти і збільшувати їх кількість. Це – основа наповнення бюджету і здорової економіки.

- Мова про створення індустріальних парків на Волині ведеться давно. Але наразі ця ідея далека до втілення…

- Знаю, що планується створити індустріальний парк у Люблинецькій ОТГ. Ця ідея хороша. Але її реалізація стримується бюрократичними перепонами. Між ідеєю та її втіленням має проходити короткий проміжок часу, а не роки чи десятиліття. Інакше ми постійно будемо відставати від розвинутого світу.

- Яка причина такої фатальної повільності?

- У нас чиновники починають щось робити лише тоді, коли бачать особисту вигоду. Корупцію в Україні ніхто не скасовував. Як наслідок, навіть сама гарна ідея може бути похована через жадібність і байдужість влади. На словах усі уряд боряться з корупцією. На ділі після проголошення нового хрестового походу проти корупціонерів суми відкатів лише зростають.

- Реформа децентралізації фактично завершилася. Що очікувати далі?

- Мені здається, що ті, хто проводив цю реформу не кінця розуміли її мету. Непрофесійність і некомпетентність влади тепер вилазить боком. Одна справа – скакати на сцені. Інша – займатися державним управлінням. Виникають дивні парадокси. Луцьк та Ковель, до прикладу, будуть обирати депутатів у районні ради. Яка функція тих районних рад, яких в області має бути чотири, не знає ніхто. За які кошти буде фінансуватися районна рада? Що буде з майном ліквідованих районів? Хто за ним буде дивитися? Невідомо.

- На Волині зараз створено 54 ОТГ. Але, напевно, не всі вони є економічно спроможними…

- Припускаю, що їх кількість ще буде змінюватися. Для успішного розвитку держави має існувати стала законодавча база. Неважливо, чи це підприємець, чи великий інвестор, чи ОТГ – всі мають знати правила гри, які не змінюються мінімум 10 років. Тоді є чітке правове поле, в рамках якого можна щось планувати. Якщо ж норми законів міняються щороку, про який розвиток йде мова? Спочатку ОТГ отримують акцизний збір з АЗС. Потім його у них забирають. Раніше будівельники сплачували у бюджет пайову участь у розвиток інфраструктури населеного пункту. Тепер її скасовують. Як може голова ОТГ щось планувати, коли він не знає, якими фінансовими ресурсами буде розпоряджатися? Держава вішає на місцеві громади більше обов’язків, а податки забирає собі. Не здивуюся, якщо окремі ОТГ стануть дотаційними. Це буде катастрофа.

- Після кожних виборів українці швидко розчаровуються у своєму виборі. Чому наше суспільство так легко ввести в оману?

- В оману вводять тих, хто дає себе обманути. Коли люди йдуть у магазин вибирати телевізор, смартфон, комп’ютерну техніку, то перед покупкою десять разів оглядають товар, читають інструкцію, знайомляться з технічними характеристиками, шукають відгуки у Інтернеті та розпитують друзів. І лише потім приймають зважене рішення про покупку. А коли вибирають політичну партію, то часто не задумуються, що обирають власне майбутнє для себе і своїх дітей на наступні 5 років. Виборець перед тим як ставити відмітку у бюлетені, мав би детально ознайомитись з партією і хто за нею стоїть. Коли вона виникла і що зробила. Як голосувала за те чи інше питання. Чи не є кандидати у депутати пов’язані з корупцією. Чи це дійсно партія чи підробка під партію у вигляді чергового політичного олігархічного проєкту. І на основі цієї інформації приймати рішення на виборах. На жаль, значна частина виборців досі дивиться телевізор та ведеться на красиву рекламу. Результат такої наївної поведінки добре відомий.

- За яким принципом формувався список кандидатів від ВО «Свобода» на виборах до обласної ради?

- Основний принцип – ефективність кандидатів у міжвиборчий період. Наші фракції у різних радах показати монолітність та дисциплінованість. Логічно, що депутати поточної каденції мають право боротися за довіру виборців. У нашій команді також керівники районних організацій, які показали хорошу роботу. Наприклад, Горохівський та Любомльський райони на попередніх виборах показали високі результати. Звісно, що керівники цих районних організацій є серед лідерів списку на виборах до Волинської облради. Той, хто працював більше, має вище місце. Чесно і справедливо. Це соціальний ліфт, який має бути у кожній організації. Зберегли ми і гендерну квоту. Хоча для нас вона не дуже зрозуміла. Бо призначаючи людину на партійну посаду, ми не дивимося якої вона статі. Ми виходимо з її ефективності та професійності. У нас чотири районні організації очолюють жінки.

- Місцеві вибори часто сприймаються людьми як неважливі. Чому волинянам варто прийти на виборчі дільниці і проявити громадську ініціативу?

- Насправді, місцеві вибори, як і всі інші, надзвичайно важливі. На виборах президента і парламенту ми обираємо курс, стратегію і напрям розвитку країни. А на місцевих виборах голосуємо за те, що стосується кожного безпосередньо і вже сьогодні. За стан наших доріг, освітлення вулиць, безпеку, комунальні послуги, громадський транспорт, робочі місця у громаді. Чи буде місцевий чиновник і депутат служити людям чи думати лише про власне збагачення. Я розумію, що вже за кілька днів після виборів народ починає скаржитися на владу. Але влада є така, яку ми обрали. Особливо це стосується місцевих виборів.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити