image
 |  4 9 Листопада 2021 | 13:58

Антиолігархічний закон Зеленського вигідний олігархам

Законопроєкт про деолігархізацію насправді вигідний олігархам, кажуть журналісти.

ДТЕК збільшив дохід уп'ятеро. Метінвест Ахметова-Новинського за пів року отримав $2,7 млрд чистого доходу. Прибутки гірничо-добувної компанії Костянтина Жевага збільшилися у 2,72 раза. Приватбанк виплатить Нікопольському феросплавному заводу 22 млн грн, пише Bihus.info.

Капітали найбагатшої 100 "Forbes Україна" зросли до $44,5 млрд. Розмір держборгу водночас перевищив показники кризового 2015 року і становив $125 млрд.

До голосування за основу до законопроєкту внесли низку правок. Президент Володимир Зеленський раніше казав, що держава не дозволить заробляти 200-300% на надрах. Але із закону прибрали положення про збільшення податку на видобуток залізняку, збільшення екоподатку, скасування земельних пільг для гірничодобувного бізнесу олігархів, запровадження акцизів на зелену енергетику.

Член парламентського податкового комітету Олексій Устенко казав, що якщо ціни на руду знизяться, то й до бюджету відраховуватимуть менше коштів.

2020 року компанії, які добувають залізну руду, заробили під 42 млрд грн. Половину цих коштів заробив Рінат Ахметов, частково з депутатом Вадимом Новинським, частково з олігархом Ігорем Коломойським. Монополістичну кампанію доповнює Ferrexpo Жевага. Його підприємства забрали майже чверть цих коштів. З них олігархи перерахували державі 4 млрд грн ренти.

2020-го Метінвест перерахував 22 млрд грн податків до бюджету. 14 млрд грн йому компенсували як ПДВ. 2021 року компанія перерахувала до бюджету 16 млрд грн. Водночас вона збільшила прибуток уп'ятеро, податків сплатили вдвічі більше. Чистий дохід становив 75 млрд грн, до бюджету сплатили 16 млрд грн, у 4,5 раза менше.

Бізнес олігархів перераховує до бюджету гроші не від ціни на руду, а відсоток від собівартості. Вона стабільно дешева від $10 до $40. У світі оподатковується дохід чи відсоток від ринкової вартості руди. Також вищі податки на доходи. Є податки на надприбутки компаній, що видобувають.

Мінфін України планував почати оподатковувати ринкову вартість руди, а не собівартість видобутку. Держбюджет тоді міг отримати додатково 12 млрд грн. Але після погодження з Кабміном ставки податків для олігархів упали втричі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу спробу припинено: поляки показали великий табір мігрантів, які хочуть перетнути кордон

За даними журналістів, переговори щодо оподаткування рудного бізнесу з Банковою вів Новинський. Говорили в кабінеті одного з керівників Офіса президента в присутності голови податкового комітету Данила Гетьманцева.

"За пів року ціна на руду впала, а за цей час комітет довипилював із законопроєкту №5600 все антиахметівське, що не вдалося Кабміну. У законопроєкті виникла формула Гуанчжоу мінус. Якщо за Роттердам+ ми доплачували Ахметову за доправлення вугілля з Роттердама, якої насправді не існувало. То тут від суми, за якою нараховується рента, забиратимуть теоретичну суму доставки до порту Гуанчжоу в Китаї - $15 та ще по $10 на внутрішні логістичні витрати", - ідеться в статті.

До того ж компенсація на транспортування в Гуанчжоу зберігається навіть якщо руду доправляли в сусідній регіон. За цією формулою за нинішніми цінами виходить менш як $3. Цю формулу запропонував голова комітету Гетьманцев.

Сказав, що це компроміс між тим, як хотіла держава, і як хотіли олігархи.

Законопроєкт став вигідним і Ахметову, і Коломойському. Правки стосувалися і марганцевої руди. На початку каденції цієї Верховної Ради вже була пропозиція запровадити адекватний світовий механізм оподаткування видобутку руди, проте група депутатів із "Слуги народу" заблокувала розгляд цієї пропозиції. Це була група друга президента Іллі Павлюка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити