image
 |  2 8 Січня 2022 | 18:54

Антипутінська коаліція: Фінляндія може подати заявку в НАТО, Швеція – теж

Наймолодший прем’єр-міністр у світі, Санна Марін, заявила, що Фінляндія має намір найближчим часом подати заявку на вступ до НАТО.

"Ми зберігаємо можливість подання заявки на вступ до НАТО. Ми маємо оцінити цю свободу вибору, оскільки це стосується права держави вирішувати питання щодо своєї безпеки", - сказала Марін.

Причина такого рішення – потреба у посиленні обороноздатності країни у зв'язку з російською агресією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський депутат закликав ґвалтувати казахських жінок

"Це основи європейської безпеки, закріплені в принципах Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Ми показуємо, що вивчаємо уроки з минулого. Ми зберігаємо простір для маневру", - додала прем'єр-міністр.

У грудні уряд Фінляндії оголосив, що країна закупить у США 64 винищувачі п'ятого покоління F-35.

Це найбільша в історії Фінляндії угода про закупівлю зброї. Перші літаки F-35 надійдуть на озброєння ВПС Фінляндії у 2025 році в рамках програми з підготовки та навчання персоналу.

Фінляндія не є членом НАТО, але в останні роки вона налагодила міцніші зв’язки з організацією та вибирала військове обладнання, сумісне з членами НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація в Алмати: трупи, грабежі, нестача хліба, черги до банкоматів (ФОТО)

Після цього вже прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон виступила проти вимог Росії про те, щоб НАТО виключив майбутнє розширення, наголосивши на праві її країни створювати власні союзи.

Про це йдеться у заяві на сайті шведського уряду, - повідомляє "Європейська правда".

"Режим європейської безпеки не підлягає обговоренню. У Швеції ми самі визначаємо нашу зовнішню політику та безпекову політику, і з ким ми вирішуємо співпрацювати", - йдеться у заяві.

Андерссон повідомила, що на тлі розвитку подій в Україні та навколо неї та погіршення ситуації з безпекою у безпосередній близькості від кордонів Швеції, вона провела телефонну розмову з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо та проведе переговори з генеральним секретарем НАТО.

"Уряд також веде діалог з адміністрацією США. Необхідно поважати та дотримуватися міжнародного права. Це включає право кожної країни самостійно обирати свою безпекову політику", - заявила прем'єрка Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити