image
 |  2 20 Червня 2021 | 11:20

Безплатні хати, як бонус за відродження села. На Вінниччині запрошують жити переселенців та багатодітні родини

Безплатні хати, як бонус за відродження села. На Вінниччині громади запрошують до себе багатодітні родини й вимушених переселенців відпочивати, жити та працювати. Розвивати зелений туризм, вирощувати екологічно чисту городину чи відкривати невеличкі ферми. В деякі села потрібні вчителі, лікарі та різнороби. У кого немає грошей на придбання житла, його пропонують безплатно. А хто вирішить оселитися назавжди, будинки дають під безпроцентну виплату. Як це працює, та чи є вже охочі, про це у нашому репортажі.

Про це пише vinnitsa.info.

Пані Лариса, у селі Вишківці Брацлавської громади, живе восьмий рік. Ще до початку військової агресії у її рідному Донецьку, приїхала на Вінниччину погостювати до родичів. Відтоді додому не поверталась. А діти з онуками також вирішили перебиратися на Поділля. Тут спокійніше.

«А ще… природа гарна, чисте повітря, ліс, річка. Вже маю невеличке господарство. Але є один мінус, село вимирає», - зауважує вимушена переселенка.

Аби село не вимирало, а навпаки, знову повернуло собі славу прогресивного населеного пункту, яким було зо три десятки років тому, порожні будинки вирішили роздавати. Аби тільки люди повернулись. Таких хат у Вишківцях майже дві сотні. Дарувати їх не можуть, бо є господарі, але заселитись в них охочі можуть на десятиліття.

«Люди можуть пустити на роки проживати. А також, їм можуть безвідсотково надати житло під майбутній викуп. Чекаємо на переселенців, вчителів, вихователів та медсестер. Для чоловіків є робота у місцевих фермерів», - зауважує Віктор Васильчук староста Вишківців.

У селі є велике сільськогосподарське підприємство, де займаються тваринництвом. Наразі, на фермі дефіцит механізаторів та водіїв.

У сусідню Вигнанку також близько восьми років тому з Донбасу переїхала молода родина екопоселенців. Займаються пасікою, тримають теплиці та працюють в Інтернеті.

«Мені тут подобається тим, що тут тиша, спокій. Немає міської метушні. Не треба бігати туди-сюди. А у сільській школі наші діти навчаються не гірше, ніж в міських», - пояснює Дмитро.

Так, як родина молода та самі працюють дистанційно завдяки Інтернету, онлайн навчання двох дітей не склало проблем.

«Якщо потрібно, то займаємося з дітьми самостійно. Це зручно, бо маємо вільний графік. І для дітей це зручно, бо денне навантаження можна розподілити протягом ранку, дня, вечора», - зауважує дружина Тетяна.

На півдні Вінниччини, у Безводному, придбати будинок зі зручностями всередині та великим городом, можна від 5 до 100 тисяч гривень. Також пропонують винаймати цілі будинки – лише за сто гривень на добу. Таких тут зо дві сотні.

«Це дерев’яний гараж, можу відкрити показати. Це хлів, то кухонька, а то сама хатина. Веранда, три мебльовані кімнати та двадцять соток городу. Заїжджати в цей будинок можна вже. Робота є здебільшого у місцевому сільськогосподарському товаристві. Можна найнятись до господарів на різні види робіт», - проводить мініекскурсію Володимир Бойко, староста Безводного.

В сусідній хаті, що в центрі села, роблять ремонт. Чепурять її для туристів. Вже залили підлогу, ведуть комунікації. Тут також чекають на багатодітні сім’ї та переселенців.

«Маємо чотири кімнати. На цей час за допомогою жителів села добуваємо джерельну водичку для того, щоб можна було пити й для побутових потреб використовувати. Закінчимо ремонт за кілька тижнів», - каже Поліна Гуменна, жителька Безводного.

А у сусідній Оксанівці на туристів чекають вже. Тут лише чотири десятки жителів. Більшість хат стоять пусткою. Заселитись у них можна на кілька місяців – абсолютно безплатно.

«Це буде, скажімо так, на основах бартеру. Тобто від людей потрібно тільки те, щоб доглядали за будинком. Присутність людини біля будинку – найважливіша», - пояснює місцева Руслана Бодрух.

Безплатно жити у своєму трикімнатному будинку запрошує і Галина Качинська.

«Здаю безплатно, щоб працювали, щоб люди віддихали. В нас дуже свіже повітря. Можна і молочко попити і яєчко з’їсти свіже і з кроликами погратися», - зацікавлює вона.

Аби більше людей виявили бажання перебиратися у ці села, місцеві жителі також працюють над тим, аби незабаром були відремонтовані дороги, організують автобусне сполучення та проведуть високошвидкісний Інтернет.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити