image
 |  0 12 Травня 2020 | 14:20

Били струмом, виривали нігті: звільнені з полону ОРДЛО розповіли про тортури

Звільнені з полону так званих ЛНР і ДНР українці розповіли про систематичні знущання та катування проросійських бойовиків.

Про це пише Depo.Донбас з посиланням на звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) про ситуацію з правами людини на окупованих Росією територіях.

Встановлено, що катування та жорстоке поводження мали систематичний характер на початковому етапі тримання під вартою, тривалістю до одного року. Ризик зазнати катувань і жорстокого поводження значно зменшувався після "зізнання" та особливо після закінчення "досудового розслідування".

За свідченнями експолонених, їх затримували в основному озброєні чоловіки в балаклавах без знаків розрізнення, які не називали себе, причину затримання у більшості випадків не повідомляли.

Дорогою до першого місця тримання під вартою багатьом затриманим зав'язували очі та/або надягали наручники. Деяких били або погрожували насильством.

Першим місцем тримання під вартою зазвичай були приміщення так званого міністерства державної безпеки у Донецьку або Луганську або неофіційне місце тримання під вартою – донецька "Ізоляція".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усик злякався виклику українця Грицая

Більшість затриманих спочатку тримали під вартою в порядку "адміністративного арешту" в так званій ДНР або "превентивного затримання" в так званій ЛНР, не надавши доступу до адвоката.

Деяким упродовж тривалого періоду часу не надавали інформацію про причини їхнього затримання. Їхнім родичам не надавали жодної інформації, лише у дуже рідких випадках підтверджували факт затримання особи.

У більшості випадків слідчі дії бойовиків починалися негайно після затримання. Вони полягали здебільшого в допитах, які проводилися або в так званому міністерстві державної безпеки чи в "Ізоляції" (у Донецьку), або у так званому міністерстві державної безпеки в Луганську особами, які представлялися співробітниками МДБ або не називали себе.

Кілька затриманих заявили, що в допитах брали участь російські співробітники ФСБ, а деякі з експолонених впевнені, що ті займали керівні посади.

У більшості випадків затриманим одразу погрожували насильством або зґвалтуванням, або висловлювали погрози на адресу їхніх сімей. Погрози часто супроводжувалися ударами по тілу або ляпасами по обличчю.

52 з 56 опитаних УВКПЛ осіб повідомили, що їх піддавали катуванню або жорстокому поводженню, іноді з сексуальним насильством, щоб отримати зізнання або інформацію, в більшості випадків – про роботу на СБУ. Застосовувалися побиття, удари електричним струмом, удушення, сексуальне насильство, катування положенням, видалення нігтів і зубів, позбавлення води, їжі, сну або доступу до туалету, імітація страти, погрози насильством чи смертю, погрози завданням шкоди сім'ї затриманих.

Зазвичай тортури тривали, допоки затримана особа не погоджувалася зізнатися або надати інформацію.

Свідчення звільнених осіб свідчать про те, що катування і жорстоке поводження застосовувалися також для покарання і для приниження та залякування.

Все це дуже часто підсилювалося нелюдськими умовами тримання під вартою, зокрема у місці тримання під вартою "Ізоляція".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити