image
 |  0 18 Грудня 2018 | 13:01

Буде тепло: як не мерзнути взимку?

Ви замерзаєте вже через кілька хвилин після того, як виходите з гарячого душу. Не можете зігрітися навіть в найтеплішому пуховику, а ноги в зимових черевиках починають зрадницькі німіти, коли доводиться довго стояти на морозі в очікуванні автобуса?

Вчені довели - жінки мерзнуть набагато частіше, ніж чоловіки. Чому так відбувається і як впоратися з підвищеною "мерзлячістю", радить marieclaire.ru.

Вчені вважають, що причина, чому жінки мерзнуть більше за чоловіків, в гормональних відмінностях жіночого та чоловічого організму:

У жінок терморегуляція налагоджена набагато гірше, ніж у чоловіків, саме тому жіночі руки і ноги часто бувають холодними (хоч температура тіла у жінок на 0,4 градуса вище, ніж у чоловіків, але при цьому руки і ноги у них на 2,8 градуса холодніші).

Ще однією причиною "вічної мерзлоти" може стати погана функціональність судин - серед жінок судинні захворювання зустрічаються втричі частіше. Справа в тому, що постійне відчуття холоду і вегето-судинна дистонія пов'язані безпосередньо. І ті, хто вже відчув це захворювання на собі, знають, в чому причина такого стану речей. Час від часу периферичні судини, розташовані в наших кінцівках починають скорочуватися неритмічно. В результаті природний плин кровообігу порушується, потім виникає спазм, постачання кисню і поживних речовин в тканини і органи припиняється, від чого руки і ноги починають стрімко холонути і синіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застуда наступає: як вилікувати кашель?

Нестача заліза теж не додає тепла, адже саме цей елемент покликаний відповідати за регуляцію теплообміну в нашому організмі. Якщо людина не отримує щоденну необхідну порцію заліза - вона втрачає тепло.

Замерзнути навіть в теплу пору року неважко людям з різними імунними захворюваннями. Якщо ви кутаєтеся в светр влітку - час замислитися: можливо, це обумовлено порушеннями роботи ендокринної, серцево-судинної, імунної та нервової систем.

Як перестати постійно мерзнути?

Якщо втратою тепла ви зобов'язані своїм судинам, то светри і вовняні шкарпетки вам не допоможуть. Звісно, стрімку втрату тепла можна зупинити на деякий час, але ліквідувати судинний спазм не вийде. Так що боротися потрібно не із зовнішніми проявами, а варто налагоджувати внутрішню роботу організму.

У холодну пору року варто випивати щоранку натщесерце ложку рослинної олії - це допоможе вам поправити здоров'я капілярів і поліпшити кровообіг. По-перше, в рослинній олії міститься добова доза вітаміну Е - головного лікаря погано працюючих судин. А по-друге, саме в олії є такі необхідні нашому тілу в зимовий час жири.

Щоб відновити нестачу заліза в організмі, необхідно включити в свій раціон продукти, багаті на залізо, наприклад, гречану кашу, печінку та сухофрукти.

На час холодів всім мерзнучим необхідно забути про дієти і будь-які обмеження продуктів, що містять жири. Якщо фігура вам все-таки важливіше за тепло, зверніть увагу на такі спеції як перець, імбир і кориця.

Щоб зберегти фігуру в ідеальній формі в зимові місяці, допоможуть не дієти, а посилені тренування. Закон збереження тепла в організмі дуже простий: чим більше руху, тим менше холоду. Акумулятори тепла в нашому організмі - це м'язи, а жирова тканина - лише прошарок, що виконує роль теплоізолятора. Значить, теплова енергія, яку виробляє наш організм, безпосередньо залежить від кількості, а головне - якості наших м'язів. Так, наприклад, у чоловіків відсоток м'язової тканини значно перевищує кількість жирової, це ще одна причина, чому вони мерзнуть менше, ніж жінки.

Не забувайте про контрастний душ. Він тонізує весь організм, заряджає його енергією, нормалізує роботу судин і значно полегшує напади ознобу. До того ж контрастний душ є прекрасним тренажером для наших суглобів і сухожиль, а також профілактичним засобом проти зайвої ваги. Однак якщо ви страждаєте на серцеві захворювання, від цієї процедури все-таки доведеться відмовитися.

Останнім важливим аспектом в боротьбі за тепло в нашому тілі є одяг. З настанням холодів перевагу варто віддавати одягу з натуральних, "дихаючих" матеріалів. Багатошаровість теж вітається. Також допомагають зберігати тепло довгі рукава, які щільно прилягають, та коміри-стійки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити