image
 |  2 15 Липня 2020 | 13:02

Будуть продавати землю: експерт розповів про наслідки введення нового податку

Близько 4,5 млн українців обробляють свої паї. Мова йде про 13-15 млн. га землі, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"До порядку денного Верховної Ради включено законопроект №3131, який вводить мінімальний податок на кожен гектар землі сільськогосподарського призначення. Суть законопроекту - всі власники паїв, які не здають їх в оренду, мають заплатити податок у розмірі 5% від нормативно-грошової оцінки землі. Сьогодні гектар оцінюють у 30 тисяч гривень. Отже з кожного потрібно буде заплатити 1,5 тисячі гривень податку. І навіть тоді якщо втратили урожай чи земля стояла незасіяна. Якщо ж пай перебуває в оренді, то податок платитиме орендар", - пояснює Кущ.

На думку експерта, вводити зараз такий податок, коли перебуваємо у системній кризі, неприпустимо.

Експерт вважає, що запропонований законопроект фактично стимулюватиме продавати землю або здавати її в оренду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп від Волині живе серіалом: «Слуга народу» привіз президентську булаву Голобородька

"Профільні агроасоціації кажуть, що ініціатива не торкнеться ділянок до 1 гектару. Але в Україні середній розмір земельного паю набагато більший. Ділянок в обробці до гектару невелика кількість", - зазначає він.

В Україні зараз діє так звана аграрна тріада, яка унікальна в світі.

"На ринку є великі агрохолдинги, вони залучають інвестиції і забезпечують експортний вал. Середні фермери забезпечують продуктову безпеку країни. Третя група - дрібні фермери, вони відповідають за продуктове різноманіття на ринку. Знищення дрібних і середніх фермерів призведе до обезземелення селян. Колись подібне зробили в Бразилії. В селян викупили землі за невеликі гроші. Люди поїхали в міста, щоб знайти роботу і вижити", - підсумував Кущ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити