image
 |  7 1 Лютого 2021 | 17:11

Чи є луцька «трилінка» об’єктом культурної спадщини?

Наразі немає законних важелів для збереження столітньої бруківки Трилінського. Також при повторному її використанні робітники порушують технологію вкладання.

Таку думку в інтерв’ю «Першому» висловив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцька Олександр Котис.

На сьогодні немає чіткого механізму поводження з трилінкою, бо вона не є об’єктом культурної спадщини. У відділі охорони культурної спадщини Луцька розуміють, що вона історично цінна і не варто її викидати, але законодавчого захисту наразі немає.

«Моя думка – краще її не чіпати. Бо, як показує досвід, у нас з нею, так би мовити, погано вміють працювати: не дуже добре вкладають, вона сиплеться, руйнується, розлазиться. Бо доволі специфічний механізм, який відрізняється від робіт із бруківкою», - розповідає Олександр Котис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька зникла «трилінка»

Також історик розповідає, що при її повторному використанні порушують техніку вкладання, тому вони в майбутньому руйнується.

«Її треба вкласти рівно, на тверду поверхню і залити шви спеціальним розчином, а не засипати щебенем. Тому й кажу: варто поки не чіпати. Може, колись ми краще зрозуміємо специфіку трилінки і тоді викопаємо її», - ділиться начальник охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час ремонту однієї з вулиць Луцька робітники натрапили на унікальну знахідку (ФОТО)

Нагадаємо, що в грудні 2020 року в Луцьку на Сенаторки Левчанівської припинили земельні роботи – під час їх проведення під шаром асфальту знайшли трилінку. На місце прибули археологи та краєзнаці.

До слова, наші сусіди з Рівного намагались виготовити сучасні шашки Трилінського за старими схемами. На жаль - не вдалий...

Довідка: Трилінка – бетонна плита для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника. Також відома як шашка Трилінського. Це розробка польського інженера Владислава Трилінського.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити