image
 |  353 23 Лютого 2024 | 12:33

Чи може Україна обійтися без польської агропродукції?

У той час як Україна веде боротьбу з жорстоким і підступним ворогом на сході, на західному кордоні нашої держави вже кілька місяців відбуваються неприпустимі події.

Блокада поляками українсько-польського кордону, яка анонсувалася як нібито захист окремих категорій бізнесу, давно перетворилася на відвертий шантаж. Блокувальники не пропускають в Україну вантажі військового та гуманітарного призначення. Порушують право приватної власності та демонстративно висипають українське зерно. Також ми чуємо від польської сторони погрози ввести ембарго на всю аграрну українську продукцію. Але польська сторона забуває, що в цю гру можна грати в обидві сторони.

За даними митної служби, у 2023 році Польща експортувала в Україну товарів на 6,6 млрд дол, тоді як Україна в Польщу – на 4,8 млрд дол. Основна частина товарообігу між двома країнами припадає на аграрну та харчову продукцію. Україна експортує до Польщі товарів на 1,7 млрд доларів. А Польща імпортує до нас продукції сфери АПК на суму 900 млн доларів. Та нюанси приховані в деталях.

Що завозять польські підприємці до України? Основу польського імпорту становлять корми для собак та котів. Також поляки імпортують до нас молочну продукцію, сири, макарони, соуси, дріджі, консервовані овочі та фрукти. Чи може Україна обійтися без цих польських товарів? Цілком може. Нічого критичного не станеться, якщо закрити наш ринок від польських кормів для тварин. Для наших виробників навіть корисно позбутися конкурентів і наростити обсяги виробництва молочної продукції. Збільшити рівень переробки овочів, ягід та фруктів. А польські фермери та підприємці нехай пошукають корми для свійських тварин, олію та насіння на інших ринках. Сумніваюся, що знайдуть їх дешевшими і якіснішими.

Нинішня ситуація - це також хороший урок для України. Потрібно вміти відстоювати свої інтереси. У тому числі економічні. Захищати своїх фермерів, виробників та бізнес. Бо це - основа нашої економіки.

Андрій Білан, депутат Луцької міської ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити