image
 |  2 10 Травня 2021 | 17:15

Чи можна вживати алкоголь після Covid-вакцинації

Вживання алкоголю до й після Covid-вакцинації може послабити імунітет і знизити ефект від щеплення.

Хоча зараз немає доведених фактів впливу алкоголю на організм людини, яка отримала Covid-щеплення, американські медики не радять зловживати ним у період вакцинації, пише New York Times. Є безліч свідчень, що надмірне вживання алкоголю пригнічує імунну систему, а отже, може зашкодити організму виробляти антитіла.

"Це небезпечно, оскільки його вплив на всі біологічні системи, зокрема на імунну, є доволі сильним і відбувається швидко", - застерігає доктор Ілхем Мессауді, директорка Центру дослідження вірусів Каліфорнійського університету.

Коли алкоголь проходить через організм і контактує зі шлунково-кишковим трактом, то може змінити кількість корисних бактерій у кишківнику, що впливає на захист імунної системи. Після повторного щеплення антитіла в організмі накопичуються впродовж двох тижнів, а алкоголь може значно затримати або навіть повністю зупинити цей процес.

Науковці впродовж семи місяців давали алкогольні напої мавпам, яких вакцинували від віспи. Результати показали, що примати, котрі пили багато алкоголю, мали слабку імунну відповідь на щеплення. Реакція ж мавп, які пили помірно, була сильною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які маски найкраще захищають від брудного повітря і вірусів?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити