image
 |  423 7 Травня 2019 | 19:26

Чому болить копчик: причини та лікування

У стародавній Елладі слово «копчик» позначало «дзьоб зозулі». Копчикова кістка є нерозвиненим хвостовим відділом хребта і складається з чотирьох рідше п’яти зрощених хребців.

Про це пише Все про здоров'я

Частою поширеною проблемою копчикової кістки є біль, яка відчувається в положенні сидячи. Хворий, що страждає болем в копчику, відчуває тривогу і занепокоєння, і позбавлений елементарних радощів в повсякденному побуті.

Когцігодінією (біль в області копчика) в більшості страждають жінки і чоловіки після 40 років. Назва захворювання відбувається грецького слова «кокцідіс» — копчик і «один» — біль. Часто біль в області копчика це симптом іншої хвороби, наприклад, остеохондроз, особливо нижніх відділів хребта.

Для цієї хвороби типові характерні скарги: біль в копчиковой області при тривалому сидінні, що посилюється в момент вставання. Людина змушена відмовитися від ходіння в театр, кіно, піших прогулянок, а вдома і на роботі доводиться сидіти по черзі на одній із сідниць.

Так все-таки, чому болить копчик?

Між копчиком і крижами мається зчленування, малорухливий суглоб. Причинами болю найбільш часто є відкладення солей в ньому, важка рухливість і запальний процес біля нього. Факторами, що провокують ці процеси в більшості випадків — це удари, переломи копчика, які можливо були раніше в юному віці. Зміщення копчикової кістки також може бути наслідком птозу внутрішніх органів (опущення) — органів малого тазу, кишечника, шлунка.

Сприяють цьому також такі чинники як тривала їзда в автомобілі, на велосипеді, на коні, падіння навзнак на лижах (надмірний згин суглоба всередину), пологи з великим плодом (тут вже розгинання суглоба і його надрив). Надалі розвивається виникнення кісткової мозолі, і пройшовши 10-30 років відкладенням солей в даному суглобі розвивається його малорухливість. Наслідок цього при тривалому сидінні копчик в цьому суглобі не може зігнутися нормально, і при вставанні — швидко розпрямитися. В рентгенологічному знімку в області копчика і крижів в цих ситуаціях часто вже не спостерігаються виражені зміни.

Копчик як і нижня частина хребта безпосередньо пов’язана з нервовою системою. До копчика кріпиться тверда мозкова оболонка, що створює футляр для спинного і головного мозку, і також є ложем для нервових сплетінь. Нормальне функціонування всього організму забезпечується синхронною роботою мозку і його оточуючих структур. Вивихи та переломи копчика обумовлюють не тільки поява болю, але і багато інших неприємних симптомів у різних частинах організму: це можуть бути невралгія, головні болі, зниження загального життєвого тонусу, синдрому хронічної втоми, депресії.

Велику роль відіграє копчик під час пологів в розширенні тазового виходу. Нормальна функція крижово-копчикового зчленування дає кілька життєво важливих сантиметрів для проходження дитини по родових шляхах. Тому жінкам важливо пройти обстеження на предмет загину і зміщення копчика, яке може дати травму дитині і привести до виникнення страшної хвороби як ДЦП.

Копчик і крижі з’єднані з маткою у жінок і простатою у чоловіків, з прямою кишкою і сечовим міхуром. Практично всі м’які тканини тазу прикріплені до копчика. Копчик є дуже рухливим і мобільним, амплітуда його рухів становить 30 градусів, і будь-яке її зменшення приносить людині багато неприємностей, пов’язаних з відправленням природних потреб (нетримання калу і сечі), сприяють виникненню геморою. Пошкодження копчика може привести до таких проблем як зниження ерекції і навіть безпліддя у чоловіків; у жінок нерідко відзначається зниження лібідо після падіння на копчик. Особливо небезпечно пошкодження копчика в підлітковому і дитячому віці.

Чи потрібно говорити, що копчик треба берегти змолоду як жінкам, так і чоловікам. Люди часто падають, особливо в зимовий час і, на жаль, мало звертають уваги на забиті місця копчика, і особливо коли болі швидко проходять. Велику роль у зміщенні копчика відіграє вік людини: чим молодша людина, тим менше виражена проблема, але з віком будь-які травми неодмінно позначаться на здоров’ї.

При болях в копчику потрібно намагатися сидіти на жорсткій поверхні, виключити біг, прискорену ходьбу, ривкові рухи, підскіки і стрибки, різкі зміни положення тулуба і нижніх кінцівок.

Головне не чекати і терпіти біль в копчику, поки він не стане нестерпним. Пройдіть курс обстеження і спробуйте спершу альтернативні методи лікування болю в копчику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, скільки часу дітям можна «сидіти» в гаджетах

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити