image
 |  2 22 Листопада 2017 | 10:31

Чому громади бояться об’єднуватися з Луцьком?

Чому так відбувається? Звичайно, не можна відкидати політичної кон’юнктури. Запекла боротьба за владу вносить свої корективи в процеси створення Луцької ОТГ та об’єднання з навколишніми селами.

Але більшість селян далекі від особливостей політичних баталій у Луцькій міській раді. Їх не дуже цікавить, хто сьогодні виконує обов’язки міського голови, чи хто є провладною більшістю. А от сам факт безвладдя у місті непокоїть значно більше.

Коли мешканці Прилуцького, Підгаєць, Гіркої Полонки, Липин, Забороля, Княгининка та інших сіл бачать, що твориться у місті, у них природньо виникає настороженість та недовіра.

Те, що відбувається у Луцьку після смерті Миколи Романюка, явно не сприяє налагодженню довіри до міської влади. Постійні чвари, маніпуляції, юридичні хитромудрі комбінації викликають відразу у багатьох людей. Навіть самі лучани не знають, хто тепер керує містом. Хто відповідає за все, що в ньому відбувається?

Радники виконуючого обов’язки міського голови і його заступники в нас можуть мати більше впливу, ніж той, кому вони радять. Легітимність нинішньої провладної більшості у міській раді і процесу її формування під великим питанням.

Значна частина лучан не можуть розібратися, хто представляє легітимну владу, а хто є самозванцями. То що вже казати про мешканців сіл, які розглядають можливість об’єднання з містом. До кого підходити сільським головам, щоб обговорити складний процес приєднання до Луцька? До виконуючого обов’язки міського голови, до його радника чи до заступника? А що як завтра вони раптово стануть нелегітимні? А таке буває. Як кажуть, сьогодні ви особа офіційна, а завтра - неофіційна. А може бути і навпаки.

Але не тільки це лякає мешканців громад під Луцьком. Останнім часом майже на кожній сесії міської ради розглядаються скандальні земельні питання. І не просто розглядаються, а й лобіюються та підтримуються. В результаті окремі спритні ділки отримують безкоштовно півгектара землі для будівництва багатоквартирних будинків.

Інші приватизовують розвалені теплиці. Але не для того, щоб відродити виробництво овочів, а з метою збудувати багатоповерхівки. А дехто планує, взявши в оренду громадську вбиральню, збудувати там ще й торговий центр.

А ще ж з’явилася чудова можливість вносити позачергові питання на розгляд сесії без їх попереднього обговорення, яка отримала особливе благословення від провладної більшості. У Луцьку розпочалася справжня епоха "дерибану".

Селяни в шоці: а що як після об’єднання з Луцьком на землі в їх громадах чекає така сама доля? Що як цікаві ділянки за безцінь перейдуть до рук депутатів та їх численних помічників і родичів? Ще вчора частина лісу була у власності громади, а сьогодні там вже стоїть великий паркан і проводяться будівельні роботи.

Поки у Луцьку триватиме період хаосу та дерибану, годі сподіватися на перспективи його розвитку.

Ryan Reynold
член Луцького міського комітету ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити