image
 |  0 6 Січня 2020 | 12:56

Чому варто з'їсти мандарин прямо зараз?

Соковиті і солодкі мандарини – стали таким же невід'ємним атрибутом новорічних свят, як скажімо ялинка чи сніговики на подвір'ї.

До того ж мандарини не лише смачні, а ще й дуже корисні. Для прикладу, ці цитрусові багаті флавоноїдами та органічними кислотами. Вони містять різноманітні вітаміни, пектини, мінерали, фітонциди, цукор і клітковину. А у шкірці плоду міститься велика кількість ефірних масел.

Сайт "24" пропонує переглянути список із 16 властивостей мандаринів, які доводять, що цей цитрусовий не лише смачний, а й корисний для здоров'я.

Корисні властивості плоду

– Мандарини здатні вбивати мікроби, завдяки фітонцидній дії на різні мікроорганізми. Це може знадобитися при лікуванні простудних захворюваннях або для грибкової профілактики нігтів.

– Плоди мандарина чудово насичують організм вітамінами в зимовий час. Мандарини містять вітамін С (в 100 грамах плоду міститься 35 міліграм вітаміну С). Крім того, мандарини багаті вітамінами групи В, зокрема В1 і В2, входить до їх складу і вітамін Р, К, D і провітамін А.

– Вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворювань серця, запобігає відкладенню холестерину на стінках судин.

– Завдяки вітаміну А мандарини покращують кровопостачання в області очниць, що підвищує гостроту зору.

– Мандарини підвищують апетит та нормалізують травний процес.

– Вживання мандаринів дозволяє зменшити запальні зміни в жовчному міхурі та печінці, що позитивно впливає на процес перетравлення жирів.

– Мандарин - це своєрідний антидепресант. Його ефірне масло використовується як засіб для боротьби з поганим настроєм.

Корисні властивості соку з мандаринів

– Сік з мандаринів використовують при лікуванні астми і бронхітів. Він містить велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається "синефрином". Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.

– При високій температурі сік мандарина добре угамовує спрагу, а також сприяє зниженню температури при застудних захворюваннях.

– Мандариновий сік, що вживається регулярно і у великих кількостях, позбавляє від гельмінтів (глистів).

– Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії.

– Сік з мандаринів застосовується при шкірних захворюваннях. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.

Корисні властивості шкірки мандарина

– Шкірка з мандарину пом'якшує кашель і має відхаркувальну дію при бронхітах і трахеїтах. Для цього потрібно приготувати настій чи відвар з сухої шкірки на воді (1:10).

– Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10-20 крапель за 15-30 хвилин до їжі.

– Чай з шкірки апельсинів позитивно впливає на нервову систему.

– Для стимуляції апетиту рекомендують використовувати в тих же дозах і чисту настоянку сухої шкірки мандарина.

– При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку з плодів кип`ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.

Будьте обережні!

Не зважаючи на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизисту оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не рекомендуються при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити