image
 |  9 15 Лютого 2020 | 16:47

«Чушь собача», – депутат Волинської облради про книги відомого письменника

"Чушь собача", - таку репліку висловив молодий депутат Волинської обласної ради Кучер Володимир, проходячи мимо виставки авторських книг Олександра Середюка, письменника і публіциста, історика і краєзнавця, лауреата обласної і Республіканської премії Національної спілки краєзнавців України, автора 29 книг, брошур і монографій. 

Про цю ситуацію розповів сам письменник Олександр Середюк.

Проходячи повз столик, де була виставлена частина авторських книг відомого в Україні письменника і публіциста, члена Правління Всеукраїнської Ліги письменників імені Павла Чубинського, не підійшовши до нього, він на ходу сказав:

 - Що це ви тут виставили?

- Авторські книги, підходьте, ось нова книга «Енциклопедія козацтва. Лицарі Сонця», яка вийшла у Київському видавництві нещодавно, - спокійно запросив я його.

- Та кому вони потрібні? Це чушь собача! - різко перервав він мене і попрямував до сесійної зали, де мала розпочатись 28 сесій Волинської обласної ради.

- А ви хоч читали що небудь з цього, що тут представлено?- запитав я його.

Та молодий і самовпевнений депутат не чув і не бажав навіть переглянути будь-яку книжку. Я згадав вислів стародавніх мудреців, які говорили: «Ale lekcio ingentum!», що означає: «Книга годує розум». Чим підгодовується розум цього самовпевненого депутата, доводиться лише здогадуватись.

Тому і не випадково, що на останній сесії обласної ради лише 12 лютого був прийнятий бюджет на 2020 рік. І в цьому бюджеті передбачено в статті на підтримку видання місцевих письменників аж…трохи більше 400 тисяч гривень. Коли в Івано-Франківській області для місцевих письменників стабільно виділяють біля півтора мільйона гривень.

 Пам’ятаю, як в обласній раді на першому поверсі довгий час працював книжковий кіоск. Але що працівники, що депутати, такі як Кучер, не цікавляться книжковими новинками. Тому і закрився кіоск, зникли полиці з книгами в обласній раді. Прийшла нова генерація, нові молоді обличчя, у яких, мабудь, інші пріоритети.

 З гірким смутком на душі я поїхав додому. Може й справді мої книги не заслуговують на увагу молодим і енергійним сучасникам. Будівникам «нової» України. Я ще раз переглянув книги, які вийшли за останні роки у Луцьку і в Києві, які успішно презентувалися щороку на Всеукраїнському книжковому форумі у Львові.

Читаю рецензію науковців, політичних і громадських діячів:

 «Автор книги, доктор філософії, щирий українець, активний патріот і діяч у багатьох сферах гуманітарної діяльності Олександр Середюк, як український письменник, створив надзвичайно коштовну книгу.

Книжку доктора філософії О.Середюка «Злий геній- вождь тероризму» можна поставити в один ряд із дослідженнями Володимира Білінського «Країна Моксель» та Павла Штепи «Москозство». Ці славні українці досліджують Московщину з позиції української історичної правди, чим допомагають хохлам і малоросам прозріти й повернутися з лоно українства».

Л.Лук'яненко - 27-річний політв'язень московських тюрем і концтаборів, народний депутат України чотирьох скликань, член Національної спілки письменників України, Академік Академії Вищої школи України, почесний доктор Міжнародної кадрової Академії України, герой України, голова Української республіканської партії. 16 вересня 2012р. 

«На тему зла, що приходило в Україну від Московії-Росії, написано багато великих і малих творів, брошур, статей і дрібних, але болючих дописів щодо тем голодоморів, репресій, російських державних грабунків тощо. До числа таких творів належить і книга Олександра Сердюка «Злий геній – вождь тероризму». Незважаючи на те, що тема висвітлена доволі повно, автор цього твору знайшов такий ракурс висвітлення подій, що книга викликає читацький інтерес, а тому вона заслуговує на життя. Ця книга знайде свого читача».

Іван Ббелебеха, письменник, доктор економічних наук, професор, м.Харків. 

 «Заслуга доктора філософії і письменника О.М.Середюка полягає в його копіткій пошуковій праці по виявленню, збору і дослідженню величезної кількості джерел, які відтворюють істинний образ цієї обоготвореної постаті. Автором подано об’ємний історичний фон, і на цьому тлі яскравіше вимальовується диктатор і «хвороби вождизму». Та вістря книги спрямоване і в сучасне життя нашої країни. Книга О.М.Середюка вчить не бути байдужими до власної історії, робити висновки з помилок розвитку. У цьому розрізі є повчальними всі розділи книги, написані полум’я-но, гарячим авторським серцем. … Автор книги Олександр Середюк , як письменник і дослідник, публіцист та історик, діє мужньо. Гострим словом він часто до болю і щему в душі подає не лише історичні факти, а як публіцист, заставляє читача задуматись над тим, чому це сталося. Активний і пристрасний патріот він здійснив своєрідний літературний подвиг, підготувавши (чине вперше в Україні) книгу про «злого генія» ініціатора і натхненника кривавого терору та його послідовників, які принесли стільки горя українському народу. Книга Олександра Середюка – це ноу-хау в історичній публіцистиці. Вона повинна стати підручником у школах і ВУЗах України. Ця Правда витягнута із архівів та першоджерел самого «вождя», узагальнена і класифікована в розділах, переконливо розкриває справжнє обличчя теоретика і організатора жовтневого перевороту, червоного терору, перших концентраційних таборів (ГУЛАГів), масових репресій, голодоморів і війн. Добра праця і корисна». 

Валентин Малиновський, доктор політичних наук, професор СЄНУ імені Лесі Українки. 

«У цій книзі «Український рік. Історія, традиції, звичаї, обряди. Сценарії проведення свят» доктор філософії Олександр Середюк охарактеризував основні давні свята предків українців, їх звичаї і вірування. Тому кожний, хто прочитає цю книгу, збагатить свої знання з історії розвитку української нації, давніх вірувань і обрядів та знайде пояснення тим обрядам, які збереглись до наших днів. Тому тим, хто цікавиться давньою історією свого народу книга О.Середюка стане у великій пригоді». 

Василь Кушнір, Секретар Всеукраїнської Ліги письменників імені П.Чубинського 

«Книга «МАЙДАН» є збіркою публіцистичних статей, які Олександр Середюк написав під враженням недавніх подій, учасником яких був. Як історик і публіцист, аналізуючи ці події, що розвивалися блискавично і непередбачливо, він майже на емоційному пориві, виклав свої думки і враження від пережитого. Його пропозиції, можливо, комусь не сподобаються, будуть незрозумілими, але він виклав їх без замовлення політичних лідерів і кар’єристів, без перебільшення, для сучасного читача та нащадків. Можливо, це його інтелектуальна зброя – перо і слово також допоможе у спорудженні міцного фундаменту української України. Займаючи активну життєву позицію, автор небайдуже ставиться до подій, що стрімко відбуваються в сучасній Україні. Він активно відгукується, виступаючи на радіо і телебаченні, в ЗМІ та Інтернеті. З полум’яною реакцією публіциста на злободенне і гаряче сьогодення, автор одночасно перекладає місток у минуле, щоб вияснити причини теперішніх негараздів у нашій країні, серед яких головними залишаються імперський колоніалізм, скалічення нації ленінсько-більшовицьким терором і окупантські зазіхання північного сусіда. Автор вперше розшифрував сакральне слово «Майдан», історично і документально довів право на повстання, на носіння особистої зброї з метою самозахисту, що в Україні давно діють диверсанти і окупанти, замасковані під різними антиукраїнськими рухами та партіями».

Іван Чернецький - член Національної спілки письменників України, 21.07.2014р. 

ЛИЦАРІ СОНЦЯ –  знову на полицях книгарень 

 На прохання читачів та шанувальників історичного та героїчного минулого нашого народу, у Київському видавництві ФОП «Стебеляк» вийшла нова книга відомого в Україні письменника і публіциста, історика і журналіста, дослідника міліарної культури Українського козацтва, доктора філософії – Олександра Середюка – «Лицарі Сонця. Енциклопедія козацтва». Це уже ТРЕТЄ видання науково-популярної книги, яка користується великим успіхом не тільки серед патріотично налаштованих українців, а й у пересічного громадянина. 

Чому поклонився відомий японський каратист Шихан Масахіко Танака (чорний пояс 8-й Дан, Президент Японської федерації карате-до) образу українського козака? Така подія, яка обросла легендами, відбулася в одному із залів Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району у 1997 р. 

То хто ж тоді були українські козаки, що їм до цього часу кланяються найвідоміші світила східних єдиноборств?

На ці питання дає відповідь книга «ЛИЦАРІ СОНЦЯ».

Рецензентами книги стали відомі науковці та дослідники:

Василь Шевчук – доктор історичних наук, професор, заслужений працівник Вищої школи України, СНС Національної академії оборони України;

Анатолій Цьось – доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор і ректор СЄНУ імені Лесі Українки;

Світлана Гаврилюк – доктор історичних наук, професор і проректор СЄНУ імені Лесі Українки;

Володимир Пришляк – кандиддат історичних наук, доцент нової і новітньої історії СЄНУ імені Лесі Українки;

Петро Олешко – кандидат історичних наук, доцент, ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти;

Тому переглянувши ці рецензії знаменитих і поважних політичних і громадських діячів, культури і науки, Героя України Левка Лук’яненка, з яким особисто був добре знайомий, який знайшов час і побував не тільки у Луцьку на фестивалі «Бандерштадт», у 2015 році, а й презентував мою книгу, «Злий геній - вождь тероризму», я прийшов до логічного висновку: буду й надалі продовжувати досліджувати і писати, видавати та пропагувати українську національну ідею. 

 Адже КНИГА – ГОДУЄ РОЗУМ! Годує тому у кого він є...

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити