image
 |  2 22 Травня 2019 | 13:49

Дай Боже, щоб ті, хто приходить і не хоче єднання, зрозуміли, що на неправді не побудуєш Української держави, - єпископ Матфей

Володимир-волинське духовенство ПЦУ на чолі з єпископом Матфеєм, а також греко-католицьке та католицьке полишили заходи приурочені перепохованню Тараса Шевченка, після того як представники Московського патріархату взялися окремо служити панахиду.  

Про це інформує «ВолиньUA».

Після заходів приурочених пам’яті загиблих під Волновахою, що відбувалися на площі Героїв у Володимирі, громадськість перейшла у парк «Слов’янський», де біля пам’ятника Кобзарю відбулися заходи приурочені його перепохованню.

Учні ЗОШ №2 приготували невелику літературну композицію після якої єпископ Матфей з духовенством відслужили панахиду. Спільно зі священиками ПЦУ молилися греко-католицьке та католицьке духовенство.

Звертаючись до присутніх єпископ Матфей зауважив, що в ці дні ми дуже багато чуємо слів про єднання.

- Новий президент, буде обиратися нова Верховна Рада і всі як один, як мантру кричать про єдність. А що казав Шевченко: «Борітеся – поборете. Вам Бог помагає!». І він знав, що він казав. Він не залишився в холодному Санкт-Петербурзі, а повернувся у свою любу Україну, яку так поетично і гарно описував. Все це він говорив з великої любові до своєї землі, а ми, на жаль, продовжуємо те про що не говорив Шевченко. Мені закинули, що я хочу сказати слова ненависті чи розбрату. Це неправда! Треба бути людьми перш за все і патріотами своєї землі, своєї православної віри за яку так страждав геній українського народу. Він казав, що домовина московська рухне, прикриє собою ті уламки ганьби та ненависті через які проходив наш український народ.

За словами владики, Шевченка шанують через те, що його слова залишаються пророчими і через століття.

- Сьогодні прикриваються багато чим, розказують, що треба єднатися, міняти політику, треба йти на договір з Московією. Запам’ятайте: самі москалі про себе написали приказку, яку знає цілий світ: «Москва слезам не верить. Москва кровушки жаждет». Тому прикриватися можна чим завгодно, а правда є. Вшановуючи нашого Шевченка ми ходимо сюди ще з 90-х років. Отець Миколай Удуд ходив сюди з патріотами України з початку 90-х і не ховався. Щоб не казали, якби не ганьбили Україну, а ми були і будемо, і ходити будемо. Дай Боже, щоб ті, хто приходить і не хоче єднання, а тільки демонстративно показує свою зневагу, зрозуміли, що на неправді не побудуєш ні свого благополуччя, ні родинного, ні української держави. А може ще хтось і плаче за Росією, за тим, що було милим та любим в роки окупації та імперіалізму.

На завершення єпископ подякував патріотам України та тим, кого вшанувати Шевченка покликало серце, а не примус.

Після виступу єпископа Матфея панахиду взялися служити представники Московського патріархату. Владика закликав усіх полишити захід і сам, разом з духовенством ПЦУ, а також греко-католицькими та католицьким священиками пішли з парку. Решта ж людей лишилися до кінця заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вручили нагороди та помолились: у Володимирі вшанували загиблих під Волновахою

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити