image
 |  7 11 Червня 2020 | 14:22

Діючим ОТГ мали би дати можливість попрацювати хоча би каденцію, – депутат Волиньради (ВІДЕО)

Ключова помилка цієї влади: ті громади, які вже визначилися щодо об'єднання, де відбулися перші вибори і було легально обране керівництво, які почали господарювати і будувати плани на майбутнє, – мали би пропрацювати повну каденцію. Після цього вони би самі побачили, чи спроможні бути самостійними, чи варто об'єднуватися з більш успішними сусідами. І не було би тих конфліктних ситуацій, які маємо зараз.

Про це заявив під час прямого ефіру телекомпанії "Аверс" депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода", уповноважений представник фракції Олександр Пирожик.

У черговій програмі "Відкрита влада: область. Чи завершиться до місцевих виборів децентралізаційна реформа?" Олександр Пирожик висловив думку, що проблеми почалися, коли ЗЕ-влада вирішила внесла зміни в Закон "Про добровільне об'єднання громад" і 12 грудня 2019 року позбавила обласні ради можливості погоджувати Перспективні плани розвитку громад. Цим самим влада Зеленського внесла вакханалію і диктат у ці процеси, почавши в турборежимі об'єднувати громади і фактично перетворивши добровільне об'єднання у примусове приєднання. На місцях почалися протести, а обласні ради не мають жодних важелів впливу на ці процеси.

У той же час, Олександр Пирожик наголосив, що фракція ВО "Свобода" у Волинській обласній раді послідовно виступала за добровільність об'єднання громад і застерігала про неприпустимість примусового об’єднання. Вже дві каденції поспіль і фракція, і профільна комісія, яку очолює свободівець Анатолій Вітів, дуже зважено підходила до цим питань і намагалася максимально врахувати інтереси та позиції конкретних територіальних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Примусове» об’єднання територіальних громад – недопустиме, – заява фракції ВО «Свобода»

"У нас навіть сесії були, коли ми в одному питанні по кожній громаді, правці, кожному пункту проводили окреме голосування. Аби максимально врахувати і думку громади, і виробити колективну позицію депутатської більшості по кожній конкретній громаді", - наголосив Олександр Пирожик.

Цю ж думку підтримав і регіональний консультант із правових питань Асоціації міст України у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України Валентин Малиновський.

"У Волинській області з цих питань дуже добре була поставлена робота в обласній раді. З громадами дійсно радилися, розмовляли, доводили аргументами доцільність того чи іншого кроку або рішення, переконували. І таким чином на виході ми справді мали результат, коли рішення по кожній громаді мало досить серйозне обгрунтування", - наголосив Валентин Малиновський.

У той же час, зі слів Валентина Малиновського, в окремих областях обласні ради блокували реформу. До прикладу, на Закарпатті голова облдержадміністрації Москаль заблокував цю роботу настільки, що Перспективний план розвитку громад узагалі не був прийнятий, його прийняли лише в 2019 році. Через таких голів адміністрацій, на думку Малиновського, тепер страждає вся Україна.

На це Олександр Пирожик відреагував реплікою, що тепер маємо на Закарпатті спроби утворити окремий "угорський" район. Аналітики розцінюють це як кулуарні спроби влади Зеленського йти на поступки сусідам і здавати їм українські території...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Зеленського йде на поступки Будапешту: на Закарпатті може з’явитися «угорський» район

Детальніше про це – в сюжеті телеканалу "Аверс".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити