image
 |  9 28 Листопада 2019 | 10:48

«Примусове» об’єднання територіальних громад – недопустиме, – заява фракції ВО «Свобода»

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді оприлюднила заяву щодо недопустимості «примусового» об’єднання територіальних громад.

Про це повідомляють у прес-службі обласного осередку націоналістичної сили.

«Теперішній уряд Зеленського-Гончарука, нехтуючи думкою місцевих громад, у тому числі й обласних рад, фактично викинувши їх із процесу формування Перспективного плану утворення ОТГ, намагається форсованими темпами завершити процес децентралізації.

Розцінюємо такі кроки уряду і його інституцій як відверто маніпулятивні. Адже, після багаторазових узгоджень із громадами на місцях, Волинська обласна рада затвердила Перспективний формування територій громад Волинської області у кількості 73 ОТГ. Натомість із кабінетів Міністерства розвитку громад і територій України запустили мапу Волинської області з поділом на три укрупнені райони і штучним зменшенням кількості ОТГ області до 44-х. Знехтувавши при цьому і думкою місцевих громад, і Перспективним планом, затвердженим відповідними рішеннями обласної ради», – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі навколишні ОТГ хочуть приєднати до Луцька: повний СПИСОК «примусових» об'єднань на Волині

До того ж, як наголошують автори заяви, пропонується не лише механічно приєднати території, які ще не ввійшли до жодної ОТГ (у багатьох випадках – безсистемно), але й зліквідувати деякі новоутворені громади, у яких уже відбулися перші вибори і обрані та діють керівні органи цих територіальних громад. Попри це, такі громади, всупереч волі їх мешканців, так само «примусово» пропонують приєднати до інших ОТГ, чого категорично не можна допустити.

Наступним кроком стало ухвалення 12 листопада 2019 року Верховною Радою у першому читанні законопроекту № 2189 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання громад», котрим усувається місцеве самоврядування, а саме обласні ради з процесу децентралізації. Перспективні плани, у випадку ухвалення цього законопроекту, будуть затверджуватись одноосібним рішенням Кабінету міністрів за поданням відповідних обласних державних адміністрацій. А, отже, жодних думок і пропозицій від жителів області та їх представників в особі депутатів місцевих рад уже не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мене дивує, як Мар'янівська ОТГ опинилась у складі Горохівської, – Валентин Малиновський

«Яскравим прикладом неприпустимості подібних підходів є протокол робочої групи Волинської облдержадміністрації від 29 жовтня 2019 року, який викликав неабиякий негативний резонанс у місцевій пресі та в середовищах багатьох місцевих громад нашого краю. На його прикладі наочно бачимо, як декілька місцевих чиновників зухвало проігнорували думку територіальних громад і перекроїли карту області, не врахувавши економічних, історичних, культурних факторів та попередніх напрацювань обласної ради», – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві-три особи вирішили «перекроїти» карту області на власний розсуд, – волинський посадовець

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді обурена такими підходами до права територіальних громад на добровільні об’єднання і вважає їх неприйнятними і недопустимими.

«Адже фактично це – не що інше, як спроби відмовитися від базового принципу добровільності в процесі формування об’єднаних територіальних громад, який визначально задекларований у Законі України «Про добровільне об’єднання громад». Принципу, який наша фракція в обласній раді ось уже друге скликання послідовно відстоювала і відстоює. Дослухаючись до думки своїх виборців, ми й надалі послідовно виступаємо за збереження принципу добровільності у формуванні ОТГ, проти «примусової» децентралізації та ухвалення законопроекту № 2189», – стверджують у фракції ВО «Свобода» у Волиньраді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Волиньради підозрює чиновників ОДА у підробці документів

«Вважаємо, що спроби об’єднати громади примусово можуть призвести до соціального вибуху. На наше переконання, спершу необхідно завершити процес утворення нових ОТГ і доєднання до існуючих ОТГ «білих плям» тих територій, які не ввійшли в жодну ОТГ. Після цього провести місцеві вибори й надати можливість кожній громаді прожити повну каденцію. І лише по завершенню каденції розглянути питання про подальшу долю неспроможних громад. При цьому не варто забувати, що успішною реформа буде лише тоді, коли держава передаватиме місцевому самоврядуванню не лише нові функції, але й фінансові ресурси для їх реалізації.

Закликаємо уряд та інші центральні органи влади негайно зупинити руйнівний процес «примусового» об’єднання територіальних громад – як такий, який грубо суперечить статті 140 Конституції України та базовим принципам Закону України «Про добровільне об’єднання громад», – резюмують волинські націоналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігноруючи думку місцевих громад, дві-три особи вирішили перекроїти карту області, – Юрій Поліщук

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити