image
 |  0 12 Лютого 2021 | 14:06

Дмитро Чобіт презентує в Луцьку книгу-дослідження «Загибель Гути Пеняцької»

У четвер, 18 лютого 2021 року, в Луцьку відбудеться презентація книги Дмитра Чобота «Загибель Гути Пеняцької» за участі автора, істориків, депутатів місцевих рад.

Презентація відбудеться за підтримки Всеукраїнського об'єднання «Свобода», – інформують організатори.

Упродовж багатьох років тему Гути Пеняцької – західноукраїнського села під польською окупацією - штучно перетворювали на одну з найболючіших проблем польсько-українських відносин. Через вал антиукраїнської пропаганди і перекручування історії для кожного поляка Гута Пеняцька стала символом трагедії польського населення Волині й так званих «кресів східних».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга-виклик: у Луцьку презентували дослідження «Волинь'43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті» (ФОТО)

Праця Дмитра Чобота «Загибель Гути Пеняцької» розвінчує антиукраїнські міфи про «геноцид поляків». На основі матеріалів українських архівів і музеїв, вже опублікованих документів, свідчень польських і українських очевидців, мемуарів радянських партизанів автор доводить, що Гуту знищив гітлерівський окупаційний режим силами німецького війська під час типової каральної акції.

Причина полягала у тривалій співпраці місцевої боївки Армії Крайової з російськими партизанами, загоном НКВД, скоєння ними терактів та збройний опір німецьким окупантам. Ні воїни УПА, ні дивізії «Галичина» не причетні до знищення Гути Пеняцької.

Презентація відбудеться 18 лютого о 14:00 годині у конференц-залі готельного комплексу «Україна».

Очікується присутність не лише волинських істориків-науковців, а й представників сусідніх областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиньрада підписала меморандум про співпрацю з Полтавщиною, на черзі - Тернопільщина та Івано-Франківщина

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити