image
 |  0 14 Січня 2021 | 20:26

«Душитель луцького Майдану»: люстрований волинський міліціонер отримав 700 тисяч компенсації

Колишній перший заступник начальника волинської міліції Михайло Руденко отримав від Міністерства внутрішніх справ майже 700 тисяч гривень виплат через протиправне звільнення з посади восени 2014-го року.

Про це стало відомо із даних єдиного веб-порталу використання публічних коштів, - пише Сила правди.

За його даними Михайло Руденко отримав 17 тисяч 862 гривні грошового утримання у липні 2020 року, потім ще 613 тисяч 126 гривень грошового забезпечення у листопаді 2020-го та 59 тисяч 424 гривні одноразової грошової допомоги при звільненні на початку грудня 2020 року.

Усі виплати здійснило Управління Міністерства внутрішніх справ у Житомирській області, яке з часу реформи української міліції в поліцію у 2015 році перебуває в стані припинення.

Крім того, управління МВС сплатило майже 269 тисяч гривень податків із виплат Михайлу Руденку: 123 тисячі податку на доходи фізичних осіб, майже 137 тисяч гривень єдиного соціального внеску та 9,3 тисячі гривень військового збору.

Нагадаємо, раніше «Сила правди» повідомляла, що в квітні 2020-го Михайло Руденко виграв суд щодо протиправності його звільнення з посади восени 2014-го року та стягнення компенсації за час вимушеного прогулу. Відповідне рішення ухвалив Волинський окружний адміністративний суд через п’ять з половиною років з дня подання позову.

Михайло Руденко пропрацював у міліції 21 рік. Зокрема, з серпня 2010-го по квітень 2012-го працював заступником начальника слідчого управління УМВС України в Івано-Франківській області, а з квітня 2012-го очолив слідче управління УМВС України у Волинській області. З січня 2013-го по лютий 2014-го перебував на посаді заступника начальника УМВС України у Волинській області, а згодом поїхав на Житомирщину, де у вересні 2014-го став першим заступником начальника УМВС у Житомирській області.

В період Євромайдану та Революції Гідності 2013-2014 років Михайла Руденка звинувачували в переслідуванні активістів.

Крім того, запам’ятався Руденко і дорогими речами, які не співмірні з його статками. Зокрема, годинником за кілька тисяч євро, який йому нібито подарували, та автомобілем. Активісти навіть з автомобільними шинами прямо на його робоче місце приходили вимагати звільнення.

Та після цих подій Руденко так і не пішов. За кілька місяців його перевели на Житомирщину і лише восени 2014-го звільнили. Тоді ж, коли пішли і інші високопоставлені силовики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині масово закривають автостанції: деякі виставили на продаж

Міністерство внутрішніх справ України восени 2014-го року видало наказ №2239 о/с «По особовому складу», який передбачав звільнення осіб, які перебували на керівних посадах в структурі міліції на підставі так званого люстраційного закону «Про очищення влади». Відтак Михайла Руденка звільнили з посади першого заступника начальника УМВС України в Житомирській області – начальника слідчого управління, на якій він на той час працював.

Відповідну інформацію про люстрацію посадовця внесли до державного люстраційного реєстру. Закон також заборонив йому на десять років обіймати певні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Однак, посадовець вирішив, що звільнили його незаконно і одразу ж в листопаді 2014-го подав позов до суду, який і завершився успішно у 2020-му.

Управління МВС у Житомирській області та саме міністерство подали апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адміністративного суду, однак Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові залишив її без задоволення, а рішення ВОАС – без змін. Наприкінці грудня 2020-го, після здійснення усіх виплат, УМВС подало касаційну скаргу до Верховного Суду України, однак її ще не розглянули.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що свої 577 тисяч гривень виплат за незаконну люстрацію отримав і вітчим луцького мера, колишній заступник начальника волинської міліції Володимир Поліщук.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити