image
 |  0 11 Вересня 2021 | 14:38

Ексвіцеміністр Польщі захищатиме інтереси родини українця, який помер після затримання

Колишній віцеміністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі взявся представляти інтереси родини померлого у вроцлавському витверезнику 25-річного українця.

Як пoвідoмляє «Yavp.pl» з пoсиланням на Gazeta Wyborcza, правовим представником родини померлого українця буде Кшиштоф Буднік. Це юрист з понад 30-річним досвідом роботи. Знайти його допомогла Гельсінська фундація з прав людини, яка діє в Польщі.

Кшиштоф Буднік був послом Сейму в 1993-1997 роках, а також працював віцеміністром внутрішніх справ та адміністрації Польщі протягом 1997-99 років. В його обов'язки на цій посаді входив, в тому числі нагляд за роботою поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вроцлаві вийшли на протест через смерть українця

Нагадаємо, в неділю, 12 вересня, у Вроцлаві запланована акція протесту через смерть 25-річного українця.

Молодий чоловік помер у витверезнику 30 липня, ймовірно, через надуживання сили з боку поліцейських. Тоді поліція в офіційній інформації пояснила, що чоловік був п'яний, поводився дуже агресивно та кидався з кулаками на правоохоронців і працівників витверезника. А помер він начебто раптово після того, як його зв’язали ремнями.

Згодом польські журналісти на підставі запис камер встановили, що українця вивели нетверезого з нічного автобуса медичні рятувальники. На зупинці він не проявляв ніякої агресії, а вже у витверезнику поліцейські застосували до нього невиправдану фізичну силу: били й притискали шию коліном до підлоги. Ймовірно, такі дії й могли стати причиною смерті молодого українця.

Зараз справу розслідує Окружна прокуратура міста Свидниця. Там чекають на низку експертиз. Тим часом смерть українця вже викликала значний резонанс у всій Польщі, адже це не поодинокий прецедент. Політики, журналісти та суспільство вимагають негайного розслідування й покарання винних. На сьогодні відомо, що 4-х поліцейських, які брали участь у затриманні померлого громадянина України відсторонили від роботи. При цьому 2-х з них найближчим часом збираються звільнити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гаага» наздогнала? Російські медіа пишуть, що Гіркін-Стрєлков знайдений повішеним у Ростові

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити