image
 |  2 9 Жовтня 2021 | 19:39

Європейський регулятор підтвердив нові побічні ефекти від вакцин Johnson & Johnson та AstraZeneca

Комітет з безпеки медикаментів Європейського агентства лікарських засобів (EMA) підтвердив рідкісну ймовірність побічних ефектів вакцин виробництва Johnson & Johnson і AstraZeneca.

Про це повідомляє «24 канал».

Побічні ефекти можливі протягом місяця після вакцинації цими препаратами. Однак регулятор наголосив, що переваги вакцинації перевищують можливі ризики.

Які побічні ефекти можуть бути після вакцинації?

Серед виділених побічних ефектів експерти підтвердили ймовірність виникнення венозної тромбоемболію, а також імунної тромбоцитопенії.

Важливо! Експерти зауважили, що згадані побічні ефектні легко лікуються при правильній і оперативній діагностиці.

Як розпізнати побічну реакцію?

Медики закликали людей, у яких почалися проблеми з самопочуттям після вакцинації, звертатися до лікарів за допомогою. Симптомами побічної реакції на вакцину можуть бути:

біль в області грудної клітини,

больові відчуття в ногах та набряк кінцівок,

постійний біль в животі.

Що відомо про «побічку» Janssen?

У квітні Європейське агентство лікарських засобів рекомендувало включити утворення тромбів в перелік побічних ефектів вакцини Janssen виробництва Johnson & Johnson.

13 квітня регулятор США рекомендував призупинити використання вакцини через те, що вона може призводити до тромбозу. Після цього Johnson & Johnson відклала застосування своєї вакцини в Європі.

Для вакцини Johnson & Johnson не існує затвердженої бустерної або третьої дози. Однак 5 жовтня компанія попросила FDA дозволити бустери для людей, які отримали її одноразову вакцину.

Дослідження вчених Інституту Регенштрайфа підтвердило, що найбільш ефективною вакциною проти штаму коронавірусу Дельта є вакцини: Moderna, Pfizer та Johnson & Johnson.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ісландія призупинила використання вакцин Moderna

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити