image
 |  4 12 Лютого 2020 | 10:57

Фракція «Свободи» у Волинській облраді - проти олігархічного Трудового кодексу Зеленського

«Свобода» вважає проєкт Трудового кодексу, внесений у парламент «Слугою народу», таким, що відображає виключно інтереси олігархів і спрямований на посилення експлуатації працівників.

Про це у виступі заявив перший заступник голови Волинської облради Юрій Поліщук.

Юрій Поліщук зазначив, що чинна влада намагається «протиснути» через парламент, на догоду інтересам олігархічного бізнесу та багатонаціональних корпорацій, нове законодавство про працю.

«Такі спроби робились і раніше, але безуспішно. Однак напередодні новорічних свят Урядом України та народними депутатами України від Політичної партії "СЛУГА НАРОДУ" зареєстровано у Верховній Раді України проекти законів «Про працю» у яких під гаслами нібито забезпечення балансу інтересів працівників і роботодавців, залучення інвестицій і, так званого, впорядкування діяльності професійних спілок, в порушення норм Конституції України та основоположних міжнародних актів, фактично запроваджують «закріпачення» українців. Складається враження, що правляча влада України - прагне повернути в країні феодальний лад, за якого можна буде безкарно розпоряджатися як ресурсами, так і життям людей», - наголосив у виступі Юрій Поліщук.

Депутат навів такі факти нового законодавства про працю:

- працівників дозволено звільняти в будь-який момент, просто за бажанням роботодавця, без причини і без погодження із профспілкою;

- передбачається впровадження трудових договорів з нефіксованим робочим часом (ст. 22 проекту № 2708);

- частина соціальних гарантій працівникам - скасовується;

- дозволено звільняти вагітних і тих, хто перебуває у відпустці по догляду за дитиною;

- дозволено звільняти за відсутність на роботі протягом 5 хвилин, за невиконання розпорядження роботодавця, навіть якщо воно не входить в трудові обов'язки, а також за «розголошення комерційної таємниці» без вироку суду;

- дозволено переводити працівника на інше робоче місце без його згоди;

- понаднормова робота стає нормою і оплачується в 5 разів менше, ніж досі;

- профспілки як такі зникають в принципі.

«Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді висловлює рішучий протест проти внесення до розгляду парламентом України законопроектів, розроблених без широкого обговорення громадськості та участі профспілок. Закликаємо усіх працівників, членів професійних спілок та небайдужих громадян України продемонструвати в будь-якій формі в рамках існуючого законодавства, що ми не дозволимо порушувати наші конституційні права, принижували нашу гідність, позбавити наших дітей майбутнього», - йдеться у заяві свободівця.

Читайте також: Небайдужі жителі Луцька та Волині вимагають зупинити знищення регіонального мовлення в області

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити