image
 |  4 1 Листопада 2019 | 23:14

«Ганьба! Хабарник!» Чому одіозний волинський суддя повернувся у крісло Феміди?

У вівторок, 29 жовтня, волиняни влаштували протест під Ківерцівським районним судом. Вони завадили потрапити на робоче місце скандально відомому судді Івану Підгорному. Люди вимагали пояснень, на якій підставі раніше засудженому за хабарництво служителю Феміди знову дозволили вершити правосуддя.

Про це стало відомо з графіку судових засідань, де Івана Підгорного на 25 жовтня призначили головуючим у п'яти судових справах, - пише Сила правди.

Іван Підгорний з'явився під Ківерцівським районним судом близько 9-ї ранку 29 жовтня, як ні в чому не бувало. Однак на подвір'ї установи його чекав сюрприз. Кілька десятків людей стали стіною, перегородивши шлях.

Активісти спершу запитали Підгорного хто він. Той відповів, що він суддя і йде на роботу. Але люди почали вигукувати, що їм відомо, що він хабарник. Відтак Іван Підгорний звернувся до поліцейських, а ті повідомили, що акція санкціонована і, власне, вони присутні тут, щоб стежити за правопорядком. Під вигуки: «Ганьба!», «Хабарник!», «За грати!» Іван Підгорний пішов ні з чим.

На запитання журналістів, на якій підставі він повернувся на роботу, він відповів, що є відповідний наказ голови суду. Іван Підгорний також зазначив, що нині він ще й виконує обов'язки того самого голови Ківерцівського районного суду і недопущення його на роботу блокує розгляд справ.

У канцелярії суду підтвердили:

«На сьогодні Іван Іванович виконує обов'язки голови суду. Зверніться до нього з письмовим зверненням і він надасть вам можливість ознайомитись з документом, на основі якого його поновили».

Лише кілька днів тому, а саме 23 жовтня, Волинський окружний адмінсуд ухвалив відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Івана Підгорного про поновлення на роботі і стягнення значної суми виплат.

Справа ще не розглянута, а суддя вже одягнув мантію і судить інших. 25 жовтня автоматична система вже розподілила на нього кілька судових справ. На запитання, як він зумів поновитися без відповідного рішення адмінсуду, сам Підгорний відповів:

«Суд той не має відношення до поновлення судді. Адміністративний»

Активісти написали заяву в правоохоронні органи з вимогою перевірити законність перебування на посаді судді Ківерцівського районного суду Івана Підгорного. А також звернулися до Волинського окружного адміністративного суду з заявою про забезпечення доступу громадськості до судового процесу про поновлення «вашої честі» на посаді.

«Сила правди» тривалий час стежить за цією прецедентною судовою справою і висвітлює її перебіг.

Нагадаємо, у 2010 році Іван Підгорний попався на хабарі. Він отримав гроші від учасника справи, яку розглядав. В рамках кримінального провадження розглядали також епізоди за 2008-й рік. Люди свідчили про те, що купували і ремонтували йому побутову техніку, возили на таксі, оплачували рахунки в ресторанах, забезпечували полуницею, сіном для кроликів, давали кошти за потрібні рішення у справах. Відтоді судова тяганина тривала понад 7 років. Вперше його засудили до умовного відбування покарання у 2012 році, а вдруге до реального з конфіскацією частини майна у 2017. Однак вирок так і не виконали.

Спочатку Підгорний звернувся до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду України про відстрочення покарання. Аргументував своє клопотання важким станом здоров'я через урологічні і серцеві недуги. Суд дозволив. Вирок не виконали.

Після набрання вироком законної сили у 2017-ому році Івана Підгорного звільнили з Ківерцівського районного суду. Відтоді він намагався скасувати відповідний наказ і поновитися на роботі. Але невдало.

Та згодом у Верховному Суді скасували ухвалу Рівненського апеляційного суду, який погодився з судом першої інстанції (тоді Підгорному присудили реальний термін за гратами, конфіскацію майна і заборону обіймати посади в органах влади, – авт.). Підставою стало те, що на етапі досудового розслідування стороні захисту не були відкриті матеріали негласних слідчих дій відносно обвинуваченого. Тож, отримані під час таких дій докази, нібито, є недопустимими. Справу знову повернули в апеляцію.

Коли це сталося, у стража феміди відкрилося друге дихання. Він одразу ж подав позов до Ківерцівського райсуду і Територіального управління Державної судової адміністрації про скасування наказу про звільнення, виплату моральної та матеріальної шкоди розміром в понад півтора мільйона гривень. Але, як виявилося, поспішив. Бо на той час його ще не виправдали.

«Як встановлено судом в постанові Верховного Суду від 05.03.2019 року Підгорний Іван Іванович не виправдовувався у вчиненні злочину і кримінальне провадження відносно нього не закривалося, вирок Млинівського районного суду від 25.04.2016 року є чинним, однак не набрав законної сили, а кримінальна справа направлена до апеляційної інстанції на новий розгляд», – йдеться в рішенні судді Волинського окружного адмінсуду Сергія Костюкевича.

Тож, Підгорному, щоб поновитися, конче потрібне було виправдання і він його отримав 11 жовтня цього року від тернопільських колег. Колегія суддів під головуванням Ірини Лекан «розбила в друзки» всі попередні рішення млинівського і рівненського судів. При цьому вони вже не посилалися на висновок Верховного Суду про процесуальні порушення. Тернопільський апеляційний суд скасував вирок «в зв`язку з невстановленням достатніх доказів для доведення його винуватості в суді і вичерпані можливості їх отримати».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити